Laborategiak eta Magnitudeak

Enviado por Chuletator online y clasificado en Física

Escrito el en vasco con un tamaño de 5,85 KB

URRATSAK:

1-Behaketa fasea: Behaketa fasean biltzen dira datuak, eta tauletan adierazten dira, horrela datuak ordenatu eta sailkatu daitezke

2-Hipotesiak sortu: Zergatia bilatu nahian hipotesiak planteatu behar dira. Hipotesi hauek dira, egindako galdereei eman diegun ustezko erantzunak.

3-Esperimentazio fasea: Esperimentazioak aldez aurretik emandako hipotesiaren baieztapenean datza.

Esperimentazio fasean aldagai mota desberdinak egon daitezke:

  1. Aldagai askea: Esperimentazioan aukeratu daitezkeenak

  2. Menpeko aldagaiak: Aldagai askeen menpe daudenak

  3. Aldagai kontrolatua: Esperimentuan zehar, aldagai hauen balioak ez dira aldatzen.

4-Analisia eta ondorioak: Baieztatzen da ea aipatutako hipotesiak onak diren ala ez, hau da, baieztatzen dira hipotesiak eta grafikoetan biltzen dira.

5-Emaitzak jakinarazi: Artikulu zientifikoen bidez, aldizakari zientifikoen bidez… emaitzak guztioi jakinaraztea.

MAGNITUDEAK:

Magnitude definizioa: Neurtu daitekeena, eta beraz, zenbaki baten bidez eta unitate baten bidez adieraz daitekeena.

Magnitude motak:

Oinarrizko magnitudeak: ezaugarri askeak adierazten dira (adibidez; denbora, masa, tenperatura..)

Magnitude eratorriak: Oinarrizko magnitudeen arteko erlazioatik lortzen dira (Adibidez: Abiadura(V) Luzera eta denboraren menpe dago)

Magnitude eskalarrak: Zenbaki batez eta unitateaz erabat difiniturik gelditzen diren magnitudeak dira.

Magnitude bektorialak: definitzeko zenbakiaz gain norabidea eta norantza eskatzen dute.

Adibideak:

Moduloa: Zenbaki batek, unitate batek, norabide batek eta zentzu batek erabat zehazten duten magnitudea da.

ERROREAK:

Errore absoutoa:

2,09 Bataz bestekoa egin: (2,09+2,03+2.05+2,07):4 = 2,06

2,03

2,05

2,07

a)2,09 -2,06= 0-03

b)2,03-2,06= -0,03

Errore erlatiboa:

  1. (0,03:2,06)X100= %1,45

TIPOS DE LABORATORIOS:

  1. Laborategi klinikoa

  2. Laborategi biologikoa

  3. Laborategi kimikoa

  4. Laborategi metrologikoa

  5. Laborategi fisikoa

  6. Laborategi lurzoruarena

  7. Uraren kalitateko laborategia

  8. Laborategi analitikoa


Produktu kimikoen piktograma:

(oxidatzaile=errekariak)

Kd0J300AigQ4439xmbR5qDZgSBb9wD6CGlh6HjZj6gXA7lSJUMFKTPcecfafaZtPmsdTisZRycB7Pz7Hxrp0GA5Ud1KBX_7uq6o_NCf59UIT5oLtOCnmS-Ljjgepn_ARyDN1VwcC=s0

Oso sukoiak edo sukoiak: Oso sukoiak sutasun puntua 0º graduren azpitik irakidura puntua 35º graduren parean edo azpitik dituzten gai edo nahasketan. Eta sukoiak sutasun puntua 25º graduren parean edo azpitik eta irakidura puntua 55º graduren parean edo azpitik dituzten gai edo nahasketa.

Errekariak: Beste batzuekin kontaktuan jarrita erreakzio exotermiko oso handia sortzen duten gai edo nahasketak.MMUgNAzGdi8lgbJbC2uALawbjXvi8QwjblpETONoBHoMoGLBFMLLLRBErx7HVsbUuB9xl-NXxPjg-TMZJB8o46y7jWsXFgKZejCDZIUFODUwaZhFvQ2XZOVTk9uJ9oZK6eHrFUHq=s0

Gasa presiopean: Estanda egin dezake:                                    

Korrosibo metaletan: Bizidunen ehunak

ukitzerakoan suntsidura eragiten dieten 

gai edo nahasketak.


Laborategiko materiala:

Matraze aforatua: Erlenmeyer matraz:

Dekantazio matraza: Kristalizadorea:

Petri plaka: Probeta:

Pipeta: Saiodia:

Almaizea: Portzelanazko kapsula

Saretxoa: Autoklabea:

Mikrotomoa: Bisturi:

Zentrifugatzailea: Espatula:

Anperimetro: Barometro:

Dinamometro: Ph neurtzeko tresna:


Segurtasun eta higiene arauak:

  • Laborategiko arrisku sinboloak eta seinaleak ezagutzea.

  • Esperimenturako arropa eta ekipamendu egokia eramatea.

  • Ezin da jan ezta edan ere.Laborategiko materiala es kutsatzeko

  • Laborategiko tesneriaren erabilpena ondo ezagutu

  • Produktu kimikoak beraien ontzietan eta bere etiketarekin mantendu.

  • Ez usaindu eta ez ukitu substantziak zuzenean

  • Ez probatu produktu kimikoak eta ez pipeteatu ahorakin

  • Ez ukitu, ez usaindu edo ez probatu mikroorganismoak edo edozein material biologikoa

  • Bukatu ondoren gasaren pasabide giltzak itxi.

  • Likido sukoiak sugarretatik urruti erabili.

  • Saiodian substantzia bat berotu behar denean, erdi parean berotu zurezko matxardarekin helduz.

  • Beira oso hauskorra da, eta beira hautsiarekin ebakiak zauriak egin daitezke.

  • Produktu kimikoak harraskara bota behar badituzu, kontu handiz egin.

Entradas relacionadas: