Kouros, Kore i Discòbol: Anàlisi d'Escultura Grega

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,89 KB

Kouros, Kore i Discòbol: Anàlisi Comparativa

Catalogació

Títol: Kóuros i Kore de Pèplum / El Discòbol
Autor: Desconegut / Miron
Cronologia: 500 aC / 460 aC
Materials: Marbre policromat de Paros / Original: Bronze, Còpia romana: Marbre
Tècnica: Talla / Fosa, talla
Formes: Exempta / Exempta
Tipologia: Dempeus / Dempeus
Tema: Escultura funerària / Ideal anatòmic atlètic
Lloc: Museu Arqueològic Nacional d’Atenes / Museu Nacional Romà

Context Històric i Cultural

Kouros i Kore

Són del període arcaic. És l'època d'expansió dels grecs arreu del Mediterrani. No existeix cap estat unificat, sinó que existeixen les polis (ciutat-estat). Arriben fins a Catalunya i funden Empúries. Apareix el comerç internacional i la moneda.

El Discòbol

El Discòbol és de l'època clàssica, durant les Guerres Mèdiques.

Anàlisi Formal

Kouros i Kore

Composició

Són estàtues policromades, exemptes i es troben dempeus. Són molt simètriques, és a dir, es poden dividir per un eix central i queden dues meitats iguals. En el cas del Kouros, trenca una mica amb la simetria, ja que té un peu avançat, i la Kore té el braç avançat. La característica més rellevant és la postura hieràtica: no expressen cap tipus de moviment ni sensació. També destaca la posició del braç enganxat al cos, a més de la llei de la frontalitat. Hi ha dos detalls que trenquen una mica el hieratisme: el petit somriure (encara que totes les escultures hieràtiques el presenten) i els ulls, que tenen forma d'ametlla i són grossos. En el pentinat hi ha una mica més de detall amb trenes. El Kouros està despullat i la Kore porta un vestit. La Kore encara conserva restes de policromia.

El Discòbol

Composició

No és possible establir eixos de simetria, però es manté la llei de la frontalitat. El cap, els malucs i els peus formen una mitja circumferència que s'oposa a l'altra meitat, que són els braços estesos. També es pot detectar una línia en ziga-zaga. Aquesta estàtua ha superat la posició hieràtica del Kouros i la Kore. L'anatomia està molt més estudiada. El que destaca del Discòbol és l'estudiada tensió entre les diverses formes geomètriques. L'equilibri de la composició s'aconsegueix amb el disc, que fa de contrapès amb la cama en la qual es recolza l'altre braç. Aquesta ordenació de les línies s'anomena rhythmos. No obstant, és una escultura que encara té aspectes arcaics que recorden el Kouros d'època arcaica, com la inexpressivitat del rostre i el somriure hieràtic. També hi ha algunes línies excessivament geomètriques i poc naturals, com per exemple els rínxols dels cabells, que no tenen volum. També hi ha un desequilibri en la musculatura: el tors es veu frontalment, mentre que les cames i els braços són de perfil. La musculatura del tors no es correspon amb l'acció vigorosa dels braços. Per últim, no estem davant de l'original. L'original era de bronze, no de marbre, i no tenia el tronc de suport. Aquesta és una còpia romana, una de les moltes que es van fer.

Ritme (Kouros i Discòbol)

En el cas del Kouros, té un ritme de repòs, mentre que en el del Discòbol seria la línia en ziga-zaga que permet captar el moviment detingut.

Temps (Kouros i Discòbol)

En el cas del Kouros, té voluntat d'eternitat, i en el cas del Discòbol, també.

Estil (Kouros i Discòbol)

En el cas del Kouros, mostra les característiques típiques de l'arcaisme, molt influïda aquesta escultura per l'art egipci: Frontalitat, simetria, hieratisme, etc. En el cas del Discòbol, és una obra més típica dels inicis de l'època clàssica, encara que mostra aspectes arcaics. No obstant, és una obra molt atrevida per la seva època, ja que és un estudi del moviment.

Interpretació

Tema (Kouros, Kore i Discòbol)

El Kouros, sempre va despullat i es creu que representa atletes. Es devia fer en commemoració als guanyadors dels Jocs Olímpics. Aquests atletes eren considerats autèntics herois. En canvi, la Kore no devia ser una atleta. Representa una sacerdotessa, sempre vestida, perquè el nu femení era un tabú. El Discòbol representa un jove anomenat Jacint, que va morir en uns jocs atlètics en honor a Apol·lo.

Funció

La funció del Kouros era religiosa i funerària, servia com a estàtua funerària d'un jove atleta. El Discòbol era decorativa. Estava exposat al públic per commemorar la mort de Jacint.

Encàrrec i Recepció

No se sap qui va encarregar aquestes obres. En el cas de la Kore i el Kouros, se n'han trobat moltes en santuaris i tombes.

Entradas relacionadas: