Karl Marx: Vida, Obres i Pensament

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,1 KB

KARL MARX (1818-1883)

Va néixer a Tries. Va estudiar dret, ell no estudià filosofia. Va a l’universitat de Frankfurt i ja a aquesta època fa d’activista polític, escriu revistes universitàries,... Després de dedicar-se al periodisme polític, hagué de sortir del país amb la seva dona. La seva tomba es situa a Londres. De molt jove sel considera políticament perillós, ell va decidir exiliar-se d’Alemanya i després d’una estada a París, va a viure a Londres on queda allà tota la seva vida, la qual es basa en estudiar i escriure. Va tenir certs problemes econòmics que lis va solucionar un amic seu, Friedrich Engels. Van escriure alguns llibres junts, per exemple, tot i que no sigui ben bé un llibre, el famós “manifest comunista”, firmat per ambdós. L'obra principal de Marx fou incompleta, anomenada “El Capital”. Fou escrita amb un estil bastant difícil d’entendre.

A la tomba de Marx situada a Londres al cementiri de Highgate, hi van fer escriure dues frases de Marx.

  1. ‘’Treballadors de tot el món uniu-vos’’ → important interés polític

  2. “Fins ara els filòsofs s’han limitat a interpretar el món, ara però es tracta de canviar-lo ‘’ → a aquesta se la va treure del llibre més famós de Ludwig Feuerbach, L'essència del cristianisme. Els seguidors de Marx diuen que els nous escrits anomenats Manuscrits els revelen a un Marx més humanista i moralista. Aquesta frase es treta de la tesis sobre Feuerbach, que va escriure Marx.

Fins ara la filosofia ha intentat entendre el món però Marx diu que tot això d’entendre el món no és tan important, lo important és canviar-lo. Per això, el filòsof s’ha de convertir en un activista polític, es pot resumir com: “ja està bé de fer filosofia, s’ha de fer política”. Fins ara la filosofia és una feina teòrica, un coneixement desinteressat.


ANIMALS PRODUCTIUS (Marx)

A l’escola, tot i que no sigui tan evident, es produeix. (Ens produïm a nosaltres mateixos). Tots som productes, productors i mercaderies (estam al mercat i tenim un preu). Estam produint m’ha d’obra qualificada. Per produir més hem de descansar.

Des del moment en que l’ésser humà és productor, transformador de la naturalesa, apareix sempre com a material de transformació. Allò que nosaltres pensem que és natural, tal vegada camps conreats, a la serra milers de quilòmetres de marge,... si ho pensem bé de naturalesa quasi no n’hi ha, l’ésser humà ha modificat tot el territori per on ha passat.

La naturalesa ja no existeix, és un objecte de transformació de l’activitat humana. El camp és un paisatge superhumanitzat. Nosaltres estem produint persones amb capacitats per aprovar selectivitat. Qualsevol institució corporal té funció productiva, per exemple, relacions entre home i dona per tenir fills, ja que per tenir fills han de ser estable econòmicament. A l’hora d’organitzar aquestes qüestions la situació és la que és per les necessitat o exigències del sistema productiu, antes viviem en una economia basada en força treball no gaire educada (picapedrers,...) ara vivim en una economia basada en els serveis (si no saps + de 2 llengües estrangeres no ets productiu), de cada vegada hem de estar més anys per poder inserir-nos en el sistema productiu.


MODUS DE PRODUCCIÓ

  • PRIMITIU

  • ESCLAVISTA

  • CAPITALISTA i el comunisme que el segueix; Marx pensa que en un futur proper el mode de producció capitalista seria canviat per el comunista

  • FEUDALISME

Tots els modus tenen una estructura, és a dir, elements que no varien i l'element més important és la tecnologia. A l’hora de transformar la naturalesa el factor més important és la tecnologia de la que es disposa (eines), aquestes poden ser físiques i abstractes (en forma de coneixement). Fins i tot es podria arribar a la conclusió que en el fons tot coneixement fos tecnològic (un pagès experimentat). A la tecnologia, Marx empra l’expresió forces de producció. Ara no transformem la naturalesa de la mateixa manera que abans perquè disposem d’una tecnologia que ens permet explotar la naturalesa de manera més òptima.

Un historiador per estudiar una societat haurà d’analitzar com produeix, com transforma la naturalesa i de quines tecnologies disposa que afavoreixin aquest bon funcionament.

La divisió del treball és la que és perquè és necessària pel bon funcionament de la tecnologia que es fa servir. Imaginem un gran latifundi, convé més que hi hagi un gran propietari de la terra i que estiguin a la disposició del propietari de la terra els súbdits, ja que això afavorirà molt més la producció. Aquesta “injustícia” és la que és perquè fa augmentar la producció. La desigualtat és necessària pel funcionament del bon sistema productiu, una altra cosa és que diguis que hi podria


haver un sistema que afavorís la producció i a la vegada produís igualtat. Tria entre una societat rica i desigual o una pobra i igual. Marx una rica i igual!!

L’estructura social inclou una divisió del treball, el repartiment de papers dins el sistema productiu. Perquè aquesta desigualtat de base es mantingui s’ha de repartir el benefici també de manera desigual (plusvàlua benefici). S’ha decidit que els humans fins als 25 anys s’han de formar i han creat grups socials com les ‘’joventuts’’ que no existien.

Per tal de que els modus de producció funcinin es necessita una divisió del treball i la desigualtat (jerarquies). Aquesta desigualtat és necessària pel bon funcionament de la producció i no es limita a dir quina injusticia provoca aixó, sinó que es tracta d’entendre de perquè això és així; i no és així perquè hi hagi un grup de persones molt dolents que vulguin ser més sinó que perquè la desigualtat fa que la producció millori.

Aquesta desigualtat inclou una desigualtat dels mitjans de comunicació, no només són la tecnologia sinó que també les materies primes.

(Marx arriba a dir que la plusvàlua (el benefici) està desigualment distribuït, se li expropia al treballador perquè aquest no en participa i realment aquest producte ha estat produït per treballador, però aquesta expropiació tot i que pot ser una injustícia s’ha de veure si és necessària perquè tal vegada si es repartís a parts iguals seguiries sent l’empresa tant productiva?) Els treballadors no són més que un altra mercaderia que té un preu, per tant el benefici que surt del procés productiu està mal distribuït. Aquesta desigualtat és necessària per que es mantengui la divisió del treball i, per tant funcioni el sistema productiu. Per això, a Marx no li interessa el concepte de justícia en si sinó que Marx més bé cerca guanyar en igualtat i en producció.

Entradas relacionadas: