Josep Carner i el Noucentisme: Evolució i Característiques
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,74 KB
Primers anys del Noucentisme (1904-1911)
Aquesta època va ser la consolidació de Josep Carner en el panorama de la poesia catalana del seu temps. La publicació de Els fruits saborosos, El glosari i la seva participació a La Veu de Catalunya van ser fets claus. Abans d'aquests anys, Carner s'estava iniciant com a escriptor. A partir del 1904, va reflectir en els seus poemes les característiques del moviment noucentista, com el procés de desrealització. Aquest procés consisteix en què la vida quotidiana sigui desrealitzada, i per tant el poeta creï una quotidianitat ideal. Aquest procés té dos elements característics, com són el contrast entre ideal i realitat, i el distanciament intel·lectualitzat de la realitat mitjançant l'artifici poètic. Per tant, el poeta noucentista crea un món de ficció sobre el qual es pot aplicar un distanciament necessari entre vida i literatura. Per altra banda, també utilitzava la ironia com a recurs habitual per ressaltar el distanciament de vida i literatura. El distanciament facilita un tractament objectiu dels temes, que a vegades són subjectius. Es replantejà el dualisme camp-ciutat, perquè creien que la ciutat ha de basar-se en el camp i la tradició. També es replanteja el concepte de classicisme. Algunes obres són Verger de les galanies i Els fruits saborosos.
Evolució del Noucentisme (1912-1920)
Carner publica Les monjoies (1912), i suposa una inflexió poètica noucentista. Es produeix un rebuig al virtuosisme extrem i d'aquella poesia que només aspira a ser elegant i refinada. El protagonisme d'un jo poètic ofereix una nova perspectiva en la visió de les coses, i va ser l'element consolidant del procés de canvi de la poesia noucentista. Amb això, van guanyant terreny trets com la solitud, l'individualisme, el desengany, l'escepticisme, o la melangia. Algunes de les obres més importants de Carner en aquesta època són Auques i ventalls i La paraula en el vent. Al llibre La paraula en el vent, es van introduir dos nous elements com van ser el to meditatiu i el jo líric, que van ser molt importants i fins i tot Carles Riba va dir que havia canviat la lírica catalana.
Per finalitzar, podem dir que durant aquestes dues etapes de la vida de Josep Carner, va ser molt influent i es van desenvolupar molt les característiques i les idees noucentistes. La primera etapa va ser des del 1904 fins al 1911. La segona des del 1912 fins al 1920. En ambdues Carner va publicar obres molt importants com Verger de les galanies i La paraula en el vent. Va introduir molts recursos lírics que van ajudar a establir els ideals noucentistes.