John Rawls i el Liberalisme Social: Teoria Justícia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,14 KB

John Rawls i el Liberalisme Social

El marc històric del liberalisme al segle XX

El segle XX està marcat per dues grans guerres: la Gran Guerra, d'on sorgeixen els dos grans totalitarismes (el comunisme i el feixisme). L’ascens d’aquestes dues ideologies origina un retrocés enorme de la democràcia a Europa i origina un nou conflicte planetari, la Segona Guerra Mundial. L’any 45 acaba i es configura el món de la Guerra Freda, un món bipolar, ja que el món es troba dividit en dos bàndols: el comunisme i el capitalisme (món occidental), amb dictadures i règims democràtics.

Societats de Popper: Tancada vs Oberta

Karl Popper va escriure un llibre titulat La societat oberta i els seus enemics. En aquest tipifica dos tipus de societats:

  1. Societat tancada: Es basa en la comunitat (col·lectivisme). Sense espai per a la responsabilitat personal. No hi ha llibertat de crítica, hom segueix el líder. Pretén arribar a una societat pretesament perfecta i harmoniosa en el futur.
  2. Societat oberta: Fundades en la llibertat individual. Hi ha llibertats i democràcia. Existeix una limitació del poder de l’Estat.

El liberalisme social

Després de la Segona Guerra Mundial, davant l’amenaça del comunisme i la necessitat d’evitar nous conflictes, el liberalisme vol donar resposta als problemes socials. Degut a això, comença a ser molt més pragmàtic.

D'aquí sorgeix el liberalisme social, que diu que sense igualtat de condicions no és possible gaudir de drets i llibertats. Són les condicions de vida les que limiten ara la llibertat individual, no l’Estat. L’Estat ha d'intervenir per assegurar que els drets bàsics són iguals per a tothom: dret a la vida, educació... Cobra força un nou concepte, el de justícia, que es contraposa al de llibertat.

La teoria de la justícia de John Rawls

John Rawls diu que l’origen de les desigualtats és divers. Segons ell, tota forma de desigualtat ha de ser fruit d'un contracte social entre individus. El liberalisme posa el focus en la cooperació social de ciutadans lliures i en situació d'igualtat en el repartiment de drets i deures. El liberalisme radical vol incidir en els efectes, promovent una justícia redistributiva amb la intervenció de l'Estat.

El vel de la ignorància

Teoria del «vel de la ignorància»: Es tracta d’una situació imaginària en la qual, abans de néixer i saber què ens depararà la vida, pensaríem en una societat que minimitzés les diferències per evitar les desigualtats i no arriscar-nos a patir una mala vida.

Els dos principis de justícia de Rawls

Ell considera que hi ha d'haver dos principis:

  • Principi de llibertat: Les llibertats bàsiques dels individus han de ser màximes i iguals per a tots.
  • Principi de diferència: Les desigualtats econòmiques i socials només estan legitimades si promocionen el benestar dels més desafavorits i són fruit de condicions d'igualtat equitativa d'oportunitats.

Entradas relacionadas: