Joc lliure i joc dirigit
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,67 KB
El model lúdic escolar
: La utilització dl joc com a mitjà educatiu i font d’aprenentatge ha estat posible x: 1 Nou concepte d’infància (caracteritza l’etapa inf com a dotada d sentit propi i amb unes funcions específiques centrades en les necessitats del nen) 2Nou concepte d’educació (a partir d la recerca d noves teories i l’adopció d noves pràctiques, s’ha desenvolupat una metodologia educativa centrada en el joc com a base dels aprenentatges).
Març legislatiu:
L’actual sistema educatiu considera el joc com un recurs metodològic en l’etapa infantil, i l’activitat lúdica com una necessitat bàsica d la infància. –LOGSE:lleid’ordenació general del sistema educatiu“la metodologia educativaes basarà en les experiències, activ i joc, en un ambient d’afecte i confiança”. LOCE llei organitzat de qualitat de l’ensenyament“el caràcter educatiu d’un i altre cicle serà recollit pels centres educatius en una proposta pedagògica”. –LOE:llei orgànica de l’educació“els mètodes d treball en ambdós cicles es basaran en les experiències, activ i joc, en un ambient d’afecte i confiança, x potenciar l’autoestima i integració social”.Metodologia educativa significa afavorir l’aprenentatge a l’aula a través dplanificació d’activ i recursos per a la adquisició d coneixements, habilitats i estratègies. En l’ed inf. a través del joc à tenir en compte 2 factors: dos components intrínsecs (lúdic/educatiu) dos pràctiques diferenciades (joc lliure/dirigit).Components intrínsecs
: LÚDIC: joc és l’estat natural dels infants i una activ a la q sempre estan disposats. EDUCATIU: joc valor didàctic x a l’infant, q li permet l’experiència, reflexió, recerca i adquisició d’estratègies adequades x superar determinats objectius educatius. –Els components intrisecament es relacionen sempre que es posa en practica l’activitat l’udica
Joc lliure vs. Dirigit
Controvèrsia: és generalment acceptada la idea q una adequada intervenció educativa ha d’aconseguir q les activ lúdiques presentades a l’infant x fomentar el seu aprenentatge les visqui com un jocà espiral del joc.
metodologia i estratègies d’interv.
•Joc i aprenentatge escolar Els conting dels aprenentatges es manifesten en els infants globalment i molts d’ells interaccionen en les diferents activ d’apr. Alguns q afavoreixen el joc: - 1 JOC I ADQUISICIÓ DEL LLENGUATGE: funció lúdica:la facultat innata de divertir-se amb el llenguatge , comunicativa: aprèn llenguatge que utilitazara com a vehicle de comunicació, instrumenta: el llenguatge es necessari per a organització pensament./
Intervenció educativa: aportació d’activ lúdiques mitjançant les quals els infants puguin desenv les diferents funcions del lleng d manera natural i segura, sense pressió. joc i resolució d problemes morals i matemàtics: infants s’enfronten a situacions noves o inesperades, tenen poques estratègies cognitives per solucionar-les. à plantejar activitats lúdiques dissenyades i estructurades x afavorir coneixements, estratègies , procediments i habilitats q ajudin als infants a solucionar problemes. 2 tipologies d continguts que requereixen atenció especial: - MORALS: caract. Generen conflictes + greus els infants petits. Els nens no tenen una idea ajustada dels conceptes bo/dolent. /Intervenció. L’educador ha d posar els infants en situacions d conflictivitat moral i facilitar escenaris d joc on puguin sense por a represàlies posar d manifest les seves idees. –MATEMÀTICS: Ajuden als nens a generar i restructurar els seus esquemes cognitius pel q fa a la resolució d problemes. /s’haurien d tractar en 2 períodes: 1rà desenv la manipulació, l’experimentació i l’observació. (joc heurístic, panera d tresors) 2nà les activ lúdiques aniran encaminades a afavorir l’expressió lliure en contextos el + reals possible (racons, jocs d construcció, d cartes, dòmino).
Desenv creativitat
: -l’act creativa no sorgeix naturalment, necessita uns requisits mínms q facin possible q cada nen es pugui expressar. Serà + creatiu si l’educador l’ajuda a fomentar aquesta capacitat. –sembla indubtable la relació existent entre joc i pensament creatiu.
joc i aprenentatge d la creativitat: condicions x la solució d problemes: -generar la seguretat q podrà resoldre els problemes. –tenir llibertat per equivocar-se sense temor a represàlies, x la qual cosa requerirà d l’esforç positiu d l’educador. –l’educador haurà d generar una continua curiositat aportant estímuls i recursos adequats. –s’ha d’encaminar l’infant a l’aprenentatge d la resolució del problema mitjançant la manif del pensament divergent i el desenv d la creativitat.