El Joc en el Desenvolupament Infantil: Guia per a Educadors
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,74 KB
El Joc i el Desenvolupament Infantil
El Joc: Recurs Essencial
El joc és un recurs indispensable per a l'aprenentatge, el desenvolupament i la potenciació de diferents capacitats en l'infant.
El Paper de l'Educador
El paper de l'educador és ser mediador entre el joc i el desenvolupament: Facilitador d'activitats lúdiques, motivador i animador.
Tipus de Joc segons Piaget i altres
Joc Funcional (Piaget)
El joc funcional (segons Piaget) és un joc d'exercicis que no comporta cap simbolisme ni tècnica específicament lúdica, però que consisteix a repetir amb plaer activitats adquirides amb finalitat d'adaptació.
Joc Simbòlic
El joc simbòlic és aquell en què l'infant és capaç d'evocar objectes, persones i vivències no presents. Està estretament lligat a l'augment notable del domini del llenguatge.
Joc de Regles (Piaget)
El joc de regles (segons Piaget) inclou jocs de combinacions sensoriomotrius (com carreres, punteria) o intel·lectuals (com dames, cartes) amb competència entre participants. Estan regulats per un codi transmès per la cultura i són producte d'un acord del mateix grup.
Joc de Construcció
El joc de construcció, a partir dels 9 mesos, és motriu; a partir dels 12 mesos, esdevé funcional. És un conjunt d'accions coordinades amb una finalitat específica on els materials tenen una rellevància especial. Es presenta en tots els estadis evolutius.
Característiques:
- Motricitat fina i gruixuda
- Coordinació mà-ull
- Atenció i concentració
- Esforç i paciència
- Pràctica del pensament abstracte
El Joc en Família
El joc en família inclou propostes i estratègies per reforçar els llaços entre els diferents membres de la família, a més de complir una funció educativa. És important la qualitat del temps de joc.
Beneficis del Joc en Família
- Interacció familiar
- Expressió i comunicació
- Cohesió i confiança
- Reforç dels llaços afectius i sentiments positius
- Desenvolupament de l'empatia i resolució de conflictes
- Seguretat i autoestima
- Control emocional
- Habilitats socials
- Transmissió de valors i interiorització de normes
Psicomotricitat
La psicomotricitat és el vincle existent entre el cos, el moviment i l'activitat cognitiva, i desenvolupa un paper fonamental en el desenvolupament infantil.
Desenvolupament Psicomotor
Inclou:
- Esquema corporal
- Motricitat global i fina
- Equilibri i marxa
- Coordinació ull-mà i ull-peu
- Lateralitat
- Percepció i organització espai-temporal
Socialització
La socialització és el procés a través del qual l'infant interioritza la cultura, normes, valors, costums i actituds del context en què es desenvolupa.
El Joc i la Socialització
Permet a l'infant:
- Relacionar-se i empatitzar
- Conèixer normes socials
- Expressar emocions i habilitats comunicatives
- Integrar-se en el grup
- Compartir
- Desenvolupar la imaginació i creativitat
- Conèixer el món que l'envolta
Aportació del Joc al Desenvolupament
Desenvolupament Psicomotor
El joc contribueix al desenvolupament psicomotor, que és el vincle entre el cos, el moviment i l'activitat cognitiva. Desenvolupa l'equilibri, la percepció i l'esquema corporal.
Desenvolupament Cognitiu
El joc influeix en els canvis que es produeixen en el pensament de la persona des que neix. Permet adquirir coneixements i habilitats que fan percebre, pensar, comprendre i actuar sobre la realitat. L'objectiu és desenvolupar el coneixement de si mateix i de la realitat que l'envolta. Permet experimentar, descobrir i aplicar coneixements.
Desenvolupament Afectiu
El joc impacta en les emocions i els sentiments que s'experimenten i en com cada persona elabora el seu món afectiu i emocional. L'objectiu és desenvolupar l'autoestima, l'empatia, l'expressió d'emocions, la seguretat, la confiança, la motivació, el plaer, canalitzar l'energia positivament i alliberar tensions. Compartir vivències i experiències properes (quan s'intercanvien somriures, carícies, etc.) facilita la creació d'un vincle afectiu segur.
Desenvolupament Social
El joc és un procés a través del qual l'infant interioritza la cultura, normes, valors, costums i les actituds. Desenvolupa la seva imaginació, empatitza amb altres, coneix les normes socials i aprèn a compartir.
Estadis Evolutius i Tipus de Joc
- Sensoriomotor (0-2 anys): Joc funcional (després de l'any) i joc de construcció (després dels 12 mesos). Jocs motors, d'acció i moviment. Exemple: mòbil de bressol.
- Preoperacional (2-6/7 anys): Joc simbòlic i joc de construcció. Reprodueixen allò que veuen, imaginen. Exemple: ser astronauta i construir una nau.
- Operacions Concretes (7-12 anys): Joc de regles i joc de construcció. Exemple: escacs.
Evolució del Joc Funcional
- 0-3 mesos: Criden l'atenció els objectes lluminosos.
- 3-6 mesos: Fixa la mirada, llepar, mossegar.
- 6-12 mesos: Agafa i llença objectes.
- 12 mesos: Experimentació ("què passa si...").
- 24 mesos: Imitació.
- 12-24 mesos: Giren, llencen (sovint perden de vista l'objecte).