El joc: una activitat lúdica amb importants implicacions en el desenvolupament
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,53 KB
És una activitat voluntària, no institucionalitzada de caràcter lúdic amb uns objectius o una intencionalitat. Amb una norma modificable on sempre tenim un resultat amb esforç, atenció i implicació. Requerint habilitats i capacitats.
Característiques del joc
Les primàries: Plaer, Acords, incertesa, improductivitat. Secundàries: Alegria, Passatemps.
Evolució del joc
Trobem dos tipus: Joc animal i etapes evolutives human
Joc Animal
- És fruit del desenvolupament dels instints de cada espècie particular. - Persegueixen un objectiu funcional: prepara al animal jove per arribar a ser un adult perfectament adaptat al medi.
Joc a les etapes evolutives dels humans
Característiques: -Fins els dos anys el joc persegueix el mateix objectiu que el joc animal. -El nen utilitza aquest joc com a instrument per relacionar-se amb el medi i alhora desenvolupar-se personalment.
-La tendència al joc no és exclusiva de edat infantil i de animal jove. - Amb l'envelliment l'adult s'allunya de la part emocional, substituint pel treball.
El joc adult
L'adult juga per descansar, preten omplir el seu temps lliure i sempre presenta una finalitat concreta. Joc infantil: El nen juga per una necessitat, és una activitat prioritària a la seva vida i és fonamental pel seu desenvolupament equilibrat.
Evolució del joc dels 3 anys als 15
-3 a 5 anys, jocs de proesa.- 5 i 6 anys, jocs d'imitació exacta. -6 i 7 anys, jocs imitació fictícia . - 7 a 9 anys, jocs socials. - 9 a 11 anys, jocs de més grans. - 11 a 13 anys, jocs col·lectius de cooperació .
Teoria de joc
- Principi de casualitat: Temps de descans o distracció, T. l'energia superflua, T. catàrtica. - Principi de finalitat: T. exercici preparatori i T. deriva per ficció.
Personatges
Karl Gross( 1902): el juego como anticipación funcional. Jean Piaget( 1956): el juego como parte de inteligencia del niño. Lev Semyónovich ( 1924): el juego como necesidad del contacto con los demas.
Funcions del joc
-Catàrtica: medi ideal per alliberar tensions. - Manteniment i millora de salut. - Hedonista: L'individu disfruta amb la realització de moviment, activitat física. - Relacional: Afegeix la socialització i la integració del que juga. - Expressió creativa: el joc i el moviment com a mitjà d'expressar-se mitjançant el cos i la creativitat. - Altres funcions: Intracultural: conèixer la seva cultura i Intercultural: coneixement d'altres cultures.
Funcionalitat del joc
-Joc recreatiu: no presenta una finalitat estrictament educativa, sinó que obeix un impuls. -Joc educatiu.
Direcció del joc
Joc lliure: és que el nen juga lliurement sense cap tipus d'imposició. Avantatges: -coneixer el seu confort, coneixem les relacions dins del grup, joc adaptat a l'edat de manera natural. Desavantatges: -Respon a impuls, no presenta una finalitat definida, manca varietat, manca mesura, resultat difícilment avaluables.
-Joc Dirigit: és que el nen juga, seguint propostes de l'adult i el professor suggereix. Avantatges: Presenta tanta varietat com el professor sigui cap d'aportar, correcció de defectes, alleugeriment de "possibles" violències. Desavantatges: Reducció de l'espontaneïtat del nen, limitació llibertat.
Segons la situació motriu
I = Incertesa: amb el medi i l'entorn físic. C Interacció amb els companys. A interacció amb els adversaris.
Diferents tipus d'activitat segons la situació motriu
Activitats sicomotrius: - Rol prioritari dels aspectes coordinatius i condicionals, - destaquen els aspectes d'execució, - activitats individuals. Activitats sociomotrius: - Rol prioritari dels aspectes de relació amb els factors externs, -destauen els aspectes decesionals, -activitats col·lectives.
Classificació que utilitzarem dels jocs
- Jocs Sensorials: desenvolupent els sentits com: Memòria fotogràfica. - Jocs motor: desenvolupent moviments bàsics com córrer, saltar: El mocador. - Jocs anatòmics: Desenvolupent la musculatura i mobilitat d'articulacions com: Carrera de carretillas. - Jocs Pre-esportius: Millora d'aspectes relacionats amb un esport concret com: El joc de les 10 passades. - Jocs de taula com: L'assesi. - Jocs d'expressió: desenvolupen la capacitat de comunicació de l'alumne com: quina pel·lícula és?. PER DISSENYAR UN JOC: - Coneixer els objectius. -Coneixer característiques dels alumnes. - Possibilitats instal·lació. -Normativa que permeti qualificació.