Joan Oliver (Pere Quart): Biografia i Llegat Literari Català

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB

Joan Oliver (Pere Quart): Biografia d'un Intel·lectual Català

Joan Oliver i Sallarès, narrador, dramaturg, traductor i periodista, va fer servir el nom de Pere Quart com a poeta. Va néixer el 1899 a Sabadell (Vallès Occidental), en el si d’una família de la burgesia industrial.

Joventut i la Colla de Sabadell

Va passar la infància immers en un ambient de casa benestant. De caràcter inquiet i rebel, i poc còmode amb els codis socials burgesos, va establir una forta amistat amb altres joves benestants sabadellencs com els escriptors Francesc Trabal i Armand Obiols, amb qui va formar l’anomenada Colla de Sabadell, un grup marcat pel rebuig a la burgesia i pel desig de provocar la societat del moment. En aquesta línia, van organitzar actes com els Anti-Jocs Florals, van crear un Club de Senyors del qual van nomenar un ase com a president, i van celebrar conferències grotesques.

Inicis Literaris i el Pseudònim Pere Quart

El 1928 va publicar el seu primer llibre de proses, Una tragèdia a Lil·liput. Però no va ser fins al 1934, amb l’aparició del seu primer poemari, Les decapitacions, que va signar amb el que seria el seu pseudònim poètic, Pere Quart (Pere, un dels noms de bateig, i Quart, perquè era el quart d’onze germans). Aquest poemari és considerat per la crítica com un dels més brillants de la seva generació.

Compromís durant la Guerra Civil Espanyola

Aquesta prometedora carrera literària va ser escapçada per l’esclat de la Guerra Civil Espanyola. Durant el conflicte, Joan Oliver es va implicar intensament en la lluita antifeixista, va presidir l’Agrupació d’Escriptors Catalans, filial de la Unió General de Treballadors (UGT), i va organitzar el Servei de Biblioteques del Front.

Exili i Retorn a Catalunya

El 1939 es va exiliar a França, on va estar un temps amb altres escriptors catalans al castell de Roissy-en-Brie. Posteriorment, es va exiliar a Santiago de Xile, on va residir nou anys. A Xile, va intentar guanyar-se la vida amb diversos oficis, tots efímers, i va escriure guions radiofònics de propaganda antinazi. Enyorat del que ell anomenava la seva pàtria, va tornar a Catalunya el 1948.

Poc després d’arribar, la policia va registrar casa seva, li van retirar el passaport i va ingressar a la presó Model de Barcelona.

Vacances Pagades i la Poesia Social

El seu ressò com a poeta es va produir el 1959 amb l’aparició de la que ha estat considerada la seva obra mestra: el poemari Vacances pagades. Aquest llibre va esdevenir un punt de referència per a tota una nova generació de poetes, que van tenir Pere Quart com a model, perquè unia una nova manera de fer poesia, més irònica i més atenta a la realitat social. Aquesta nova poesia, coneguda com a “poesia social”, va ser el corrent literari hegemònic durant la dècada dels seixanta. El seu últim gran ressò i, alhora, un dels darrers actes de la seva vida, va ser el mític recital “Plec dels poetes”, on diversos autors van fer una lectura multitudinària de poesia, en solidaritat amb la classe obrera.

Figura Pública i Lluita Antifranquista

Joan Oliver es va convertir en una figura pública i la seva actitud honesta i contestatària el va fer veure com un model de la lluita antifranquista. Va ser com una mena de “patriarca” per als més joves i va participar activament en actes de protesta com els de “La Caputxinada” (1966), una tancada de diversos intel·lectuals al convent dels Caputxins de Sarrià, a Barcelona.

Llegat i Defunció de Joan Oliver (Pere Quart)

Lúcid fins a l’últim moment, Joan Oliver, segurament més conegut en la història de la literatura catalana com a Pere Quart, va morir el 19 de juny de 1986.

Entradas relacionadas: