Joan Maragall: Vida, Obra i Pensament Periodístic
Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,16 KB
Joan Maragall: Vida i Obra (1860-1911)
Joan Maragall neix i mor a Barcelona (1860-1911). Era fill d’importants fabricants de teixit de la burgesia emergent. El 1879 es matricula en Dret. És anàrquic en la lectura i en els sentiments. Era poeta i estava dispers, però amb 33 anys és escollit membre de l'Acadèmia de Bones Lletres. El 1895 publica el seu primer llibre de poemes.
Entra al Diari de Barcelona l’1 d’octubre de 1890 perquè està a punt de casar-se i necessita diners, com a secretari de redacció i ajudant de M.i F., que li tenia molta estima. Però Maragall i el diari divergien en ideologia. El 1901, quan mor M.i F., Maragall espera ser director del diari, però els Brusi no ho veuen clar per ideologia. Aleshores, Maragall comença a escriure articles de fons amb un estil i ideologia pròpies, amb els quals guanya protagonisme redaccional.
En aquests articles fa una campanya contra la guerra colonial (1902-1903). Després, s'endinsa en un regionalisme més catalanista amb una trilogia que el portarà a un judici. Amb aquests articles, obre la mentalitat d'una petita part de la burgesia que el recolza. És un intent de catalanisme més obert i vertebrador.
Dos anys després de la mort de M.i F., la incomoditat que creen aquests articles fa que deixi el diari, tot i que segueix redactant coses soltes. Se'l rifen. En total, escriu uns 400 articles, gairebé tots al Diari de Barcelona.
La Trilogia de la Setmana Tràgica
La seva trilogia sobre la Setmana Tràgica (Ah! Barcelona, La ciutat del perdó, L’església cremada) ve a dir que el problema no és l'oposició a la guerra, ni un tema de partits polítics, ni els immigrants que arriben i distorsionen la pau dels catalans, sinó un canvi social profund, fruit de la Revolució Industrial i els canvis en les estructures de producció. Afirma que la burgesia ha de donar amor als immigrants, acolliment i pau. Li preocupa la inacció dels conservadors.
Maragall actua una mica com Émile Zola amb el cas Dreyfus. Un intel·lectual que tracta d’evitar l'afusellament de Ferrer i Guàrdia. La segona part de la trilogia és un article publicat 4 dies abans de l'afusellament, i la tercera part, un dia després. Les seves opinions no agraden a la burgesia perquè el missatge final és contrari a la tesi d'aquesta classe social.
Característiques de la Trilogia
- Importància del component cristià. Intenta millorar la societat a partir del cristianisme.
- El text és un al·legat contra la pena de mort.
- Caràcter sagrat de la condició humana: tothom és fill de Déu, no es pot matar ningú.
- Fiabilitat escassa de la justícia humana.
- Incomoditat de Maragall per distingir el bé i el mal.
Estil Periodístic de Maragall
- Escriu un periodisme d'orientació que respon més a una inspiració cristiana.
- Periodisme molt més obert i renovador que els seus predecessors en el periodisme d'orientació.
- Articles amb to seriós, sembla que s'acabi el món.
- Idees molt clares, sense ironia; és aspre, dur i contundent.