Joan Fuster i Joan Francesc Mira: Assaig i Identitat Valenciana
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,81 KB
Joan Fuster: Compromís Intel·lectual i Identitat
Vida i Obra de Joan Fuster
Joan Fuster i Ortells va néixer a Sueca el 1922. Després de llicenciar-se en Dret a la universitat, es va abocar a la creació d'un gènere: l'assaig. També va fer una incursió en la poesia.
L'Assaig com a Eina de Reflexió
L'assaig és una prosa d'idees amb una forta base argumentativa, lliure i personal, al voltant de temes de caire humanista. Fuster s'inicia en un gènere que resulta provocador en una època en què ni es poden tenir idees, ni molt menys expressar-les en llibertat.
Impacte de "Nosaltres els Valencians"
Els seus escrits sociopolítics són els que tindran una repercussió més forta en el context de l'època en què van ser publicats. Fuster els escriu des d'una gran base intel·lectual i amb un grandíssim compromís amb el seu país, sense tòpics patriòtics o folklòrics, sinó amb una visió crítica, lúcida i clarivident. De tota la quantitat de llibres escrits en aquest sentit, Nosaltres els valencians (1962) és el més important, ja que va tenir un gran impacte no solament en la societat valenciana, sinó també en la resta dels Països Catalans. S'hi planteja la problemàtica de la identitat nacional dels valencians, amb l'objectiu clar de fer-hi reflexionar a partir de l'anàlisi històrica de la llengua i la cultura com a factors definitoris de la pròpia identitat. Prompte, el llibre es va convertir en un instrument d'anàlisi de la realitat del moment. La temàtica no és exclusivament valenciana, ja que va més enllà, ajudant a crear una consciència unitària entre totes les terres que parlen la nostra llengua.
Llegat de Joan Fuster
La repercussió de Fuster en el seu temps no va ser solament per la seva obra, sinó per la seva presència compromesa en qualsevol aspecte cultural, social o lingüístic dels valencians, que gràcies a ell van recuperar el sentit de la dignitat com a poble.
Joan Francesc Mira: Reflexió i Compromís
Trajectòria de Joan Francesc Mira
Joan Francesc Mira és un dels autors més productius i coneguts de les lletres catalanes al País Valencià. L'activitat literària més destacada de l'autor són les obres assagístiques en les quals reflexiona sobre la nostra realitat contemporània.
Assaigs sobre Nacionalisme i Identitat
Són reflexions polítiques sobre temes com el nacionalisme, la relació cultura-poder, la importància de les llengües amb la finalitat de crear una "consciència col·lectiva", etc. Entre les seves obres podem destacar:
- Crítica de la nació pura (1984): analitza el nacionalisme des d'una perspectiva antropològica i social.
- Sobre la nació dels valencians: planteja els seus pensaments sobre la qüestió nacional del País Valencià.
- Cultures, llengües, nacions i Sobre ídols i tribus: reflexiona sobre la identitat com a base per a la nació i com a element fonamental de la política moderna.
Totes elles tenen un valor afegit al de l'aportació intel·lectual, com és l'estil captivador de l'autor.
Mira com a Narrador i Columnista
Gran narrador i excel·lent columnista, ha col·laborat amb la revista "El Temps" i diaris com "El País" o l'"Avui". Les seves opinions, assaigs en miniatura, neixen d'un sentiment personal i del compromís que, com a intel·lectual, té amb la seva societat.
Conclusió sobre l'Obra de Mira
Finalment, podem dir que Mira és un escriptor plenament arrelat al país, que observa la societat valenciana amb una mirada crítica i madura, enriquida per l'experiència personal, per la lectura dels clàssics i per la seva dedicació a l'escriptura. Tot això ha modelat en ell una prosa precisa i ordenada.