Jerarquia Normativa i Drets Laborals a Espanya

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,22 KB

Jerarquia Normativa en l'Àmbit Laboral

Constitució Espanyola

La Constitució Espanyola és la norma legal suprema de l'ordenament jurídic i el fonament jurídic de la societat. Estableix les bases sobre les quals es fonamenten la resta de normes i es desenvolupen els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans.

Tractats Internacionals

Els Tractats Internacionals són normes legals que un conjunt de països s'obliguen a complir (per exemple, els convenis de l'OIT o les normes de la UE).

Estatut dels Treballadors

L'Estatut dels Treballadors desenvolupa i concreta el conjunt de drets, llibertats i obligacions que tenen els treballadors i les empreses.

Contracte de Treball

El Contracte de Treball és un acord, normalment d'àmbit individual, en què el treballador i l'empresa pacten les característiques de la relació laboral per compte aliè, respectant el conveni col·lectiu.

Convenis Col·lectius

Els Convenis Col·lectius són acords pactats entre els representants dels treballadors i les empreses d'un sector econòmic. Fixen les condicions de treball i les normes de convivència que s'aplicaran en un període determinat. Hi ha dos tipus: estatals o sectorials.

Permeten que les relacions laborals siguin més dinàmiques, que es coneguin les condicions de treball i que hi hagi un instrument per solucionar els conflictes laborals.

Han de complir el principi de jerarquia normativa (una norma de rang inferior no pot contradir-ne una de rang superior) i el principi de norma mínima (una norma de rang inferior ha de respectar els mínims consignats a la norma superior, però la pot millorar).

Contingut mínim:

  • Determinació de les parts que l'han concertat.
  • Definició de l'àmbit personal, territorial, funcional i temporal.
  • Forma i condicions de la denúncia del conveni.
  • Formació de la comissió paritària.
  • Condicions per a la no-aplicació del règim salarial.

Drets i Obligacions dels Treballadors

Drets dels Treballadors

  • Bàsics: dret al treball i la lliure elecció de la professió, el dret de reunió o el dret de vaga.
  • Relacionats amb el treball: dret a l'ocupació efectiva del lloc de treball, el dret a la promoció i formació professional.

Obligacions dels Treballadors

  • Observació del lloc de treball amb bona fe.
  • Obediència a les ordres i instruccions de l'empresari.

Sindicats i Organitzacions Empresarials

Sindicats

Els sindicats són organitzacions en les quals els treballadors s'associen lliurement per defensar els seus drets laborals. Protegeixen els drets laborals dels treballadors, assessorant-los en aspectes legals. Són els interlocutors dels treballadors en els processos de negociació col·lectiva. Exemples: CCOO, UGT, CGT o USO.

Organitzacions Empresarials

Les organitzacions empresarials defensen els interessos dels empresaris. Reben el nom de patronals. Exemples: CEOE i CEPYME.

El Salari

El salari és la totalitat de les percepcions econòmiques dels treballadors, en diners o en espècie, per la prestació professional dels serveis laborals per compte aliè, ja sigui com a retribució pel treball efectiu o pels períodes de descans computables com a treball.

Salari Mínim Interprofessional

El govern fixa anualment el Salari Mínim Interprofessional (SMI), que és la remuneració mínima que ha de tenir un treballador. Existeixen garanties del salari (sèrie de mesures de protecció): FOGASA, la preferència d'abonar els salaris no pagats abans que altres deutes en cas que l'empresa no pugui fer front a les seves obligacions econòmiques o la inembargabilitat del salari mínim interprofessional.

Nómina

La nòmina inclou:

  • Encapçalament
  • Meritacions
  • Càlcul de les bases de cotització i de la base d'IRPF
  • Deduccions
  • Líquid total que cal percebre

Entradas relacionadas: