Jerarquia i Models de Finançament en la Producció Audiovisual

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,69 KB

Jerarquia en la Producció de Pel·lícules

Productor Executiu

El productor executiu és el màxim responsable de la productora. Supervisa la "bíblia" del projecte, negocia els drets i les modalitats de producció, selecciona el director i aprova el guió. Elabora el pressupost i el pla de producció, negocia els contractes dels treballadors, supervisa el finançament i controla la part creativa i econòmica. Ha de conèixer el mercat audiovisual i té l'última paraula sobre el pressupost i les decisions artístiques.

Director de Producció

El director de producció és designat pel productor executiu i gestiona els recursos humans, financers i materials. És responsable de la part econòmica i assigna un cap de producció per ajudar-lo. Ajuda a crear el calendari de producció i a aconseguir l'equip necessari per al rodatge (localitzacions, maquillatge, etc.), amb l'ajuda de diversos membres de l'equip que l'ajudaran a buscar l'elenc artístic, tècnic i proveïdors.

Cap de Producció

El cap de producció és assignat pel productor executiu i el director de producció. S'encarrega que es compleixi el pla de treball dins del temps i pressupost. Assigna les quantitats de diners a cada departament i gestiona el dia a dia amb actors i tècnics.

Ajudant de Producció

L'ajudant de producció ajuda el director i el cap de producció en totes les tasques necessàries. Gestiona permisos de rodatge i contracta el càtering. Pot gestionar els actors i sol estar en rodatges d'exteriors. Està en constant comunicació amb els seus superiors. Depenent de la magnitud del rodatge, pot haver-hi més d'un.

Runner

El runner és un auxiliar, pot estar-hi o no. Ajuda l'ajudant de producció a complir les tasques i sol encarregar-se del transport de personal i equip tècnic.

Començar una Producció

Primer, faria una valoració del projecte. Un cop vista la rendibilitat i possibilitat, elaboraria un dossier de producció, incloent-hi una sinopsi argumental, logline i target objectiu. Després, buscaria coproduccions nacionals i presentaria el dossier a diferents ajuts públics (comunitat autònoma, país i Europa). Elaboraria un pressupost, que hauria de ser aprovat pel productor executiu, dividint els conceptes per partides o capítols. Presentaria un pla de finançament explicant on va dirigit cada euro i el percentatge destinat. Començaria la preproducció amb un pla de treball.

Diferències entre la Producció de Cinema i la de Televisió

Producció Televisiva

La producció televisiva parteix d'una data límit, ja sigui per l'estrena o perquè és un producte setmanal que requereix una producció constant. És més difícil la coproducció, però hi ha la possibilitat d'obtenir patrocinadors. El productor televisiu ha de conèixer què vol veure la gent, tant a l'àmbit nacional com a l'internacional. Les produccions televisives solen tenir una jerarquia de productors més reduïda a causa del pressupost i les necessitats de la producció.

Producció Cinematogràfica

En el cinema, trobem des del productor executiu fins a un possible auxiliar de producció. Tenen la possibilitat de fer coproduccions amb altres productores i cadenes televisives. Una producció cinematogràfica implica un risc econòmic més elevat i requereix una preproducció més complexa, ja que mou més equip i diners. És important tenir clars els requisits de cada subvenció pública o privada.

Models de Finançament d'una Productora

Finançament Públic

  • Subvencions: Governs i institucions culturals ofereixen subvencions per a projectes cinematogràfics i televisius. A Espanya, l'ICAA ofereix ajudes per a la producció.
  • Programes Europeus: El programa MEDIA de la Unió Europea proporciona suport a la indústria audiovisual europea.
  • Ajuntaments i Comunitats Autònomes: Molts governs regionals i locals ofereixen subvencions i ajuts per promoure la producció local.

Finançament Privat

  • Inversors Privats: Els inversors poden aportar capital a canvi d'una participació en els beneficis futurs.
  • Empreses de Producció: Les empreses de producció poden finançar el projecte completament o parcialment.
  • Patrocinis: Les marques poden finançar una producció a canvi de promoció.

Incentius Fiscals: També ajuden a cobrir part de les despeses de producció.

Acords Internacionals: Les coproduccions amb altres països poden ajudar a compartir costos i accedir a subvencions i incentius fiscals en diverses regions.

Entradas relacionadas: