Japó, Depressió i Revolució Francesa: Anàlisi Històrica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,77 KB

El Japó: Època Meiji i Expansió Econòmica

A finals del segle XIX i començaments del segle XX, el Japó va evolucionar, iniciant-se l'època Meiji. L'Estat farà el paper d'una burgesia inexistent i intervindrà en les activitats econòmiques. L'expansió econòmica va ser afavorida per la mà d'obra barata. La creació d'empreses va formar grups industrials que van començar a exportar els seus productes.

La Gran Depressió: Origen i Conseqüències

La crisi es va desencadenar per l'increment de la producció agrària, fet que va provocar que els preus baixessin un 30%. A la indústria, la producció no va disminuir, però una part no va tenir sortida al mercat, augmentant l'atur i disminuint els salaris. Es van manifestar problemes del capitalisme, com la concentració empresarial, la recerca de nous mercats i la nova organització de la producció, considerades les úniques vies per sortir de la crisi.

Concentració Empresarial: Capital Financer

La recerca de noves fonts de finançament i el capital financer van permetre cobrir les necessitats dels empresaris. Aquest capital estarà format per capital industrial, bancari i borsari. Els bancs deixen de ser prestadors i esdevenen inversors. Les associacions principals són els càrtels, els trusts i els holdings.

La Recerca de Nous Mercats: Colonialisme

La necessitat d'obtenir primeres matèries i controlar nous mercats va impulsar a colonitzar Àfrica i Àsia.

Organització de la Producció i el Treball: Taylorisme

Taylor va formular els principis del treball en cadena, aplicats a la fabricació d'automòbils per Ford (taylorisme). L'execució de les feines requeria menor temps i menor esforç, incrementant la productivitat i baixant els costos de producció.

Origen d'un Estat Liberal: La Il·lustració

Les idees de la Il·lustració van posar les bases del liberalisme polític, que es va posar en pràctica en l'organització política dels Estats Units. Això va provocar canvis polítics, socials i econòmics a Europa. L'imperi napoleònic va afavorir l'expansió de les idees del liberalisme. A la segona meitat del segle XIX, la intensificació dels sentiments nacionalistes va provocar la unificació d'Itàlia i Alemanya.

Revolució Francesa: Causes i Desenvolupament

El 1789 a França, un procés revolucionari volia transformar les estructures de l'Antic Règim, iniciant les revolucions polítiques a Europa i Amèrica al segle XIX. Les causes de la revolució van ser el descontentament de la burgesia, la difusió de les idees liberals i la reforma de la política fiscal.

Assemblea Nacional al Directori: Etapes de la Revolució

El Tercer Estat, format per la burgesia, es va reunir a la sala del joc de pilota i volien votar per individus, proclamant-se l'Assemblea Nacional Constituent. La presa de la Bastilla el 14 de juliol de 1789 va permetre que la burgesia accedís al poder i iniciés la construcció d'un nou estat, proclamant la Declaració dels Drets de l'Home. S'inicia la separació entre l'Estat i l'Església i es proclama una constitució (1791). Els jacobins proclamen la Convenció Nacional (1792-1795). El rei intenta fugir, el detenen i el maten a la guillotina. Les monarquies europees declaren la guerra a França. Robespierre comença una sèrie de reformes radicals i crea un exèrcit nacional. El 1794 es produeix un cop d'estat controlat per burgesos girondins, i el poder executiu queda en mans del Directori.

L'Estat Liberal: Constitució i Ciutadania

L'Estat liberal havia de tenir una constitució que reflectís una forma de govern i la sobirania nacional. Els habitants de l'Estat eren considerats com un conjunt de ciutadans lliures i iguals, que participaven en la política mitjançant el vot.

Entradas relacionadas: