Islam: Història, Creences i Pràctiques Essencials
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,49 KB
Islam: Una Religió Global
L'Islam és una religió amb més de mil milions de fidels. Al segle XXI, serà la religió més practicada. La paraula Islam significa «submissió», i la paraula musulmà designa la persona que se sotmet lliurement a Déu.
Fundador de l'Islam
L'historiador i comentarista al-Tàbari donava una descripció del profeta.
Mahoma: Vida i Orígens
Mahoma ibn Abd-Al·lah va néixer vers l'any 570 dC a la Meca.
La Meca: Centre Espiritual i Comercial
La Meca està situada a la part centroriental de la península Aràbiga. Era una ciutat visitada per multitud de persones que anaven a fer negocis i al temple de la Kaaba. La Meca era una ciutat governada per un consell hereditari format per homes pertanyents a grans famílies comerciants.
Infància de Mahoma
Va ser un nen orfe, no va conèixer el seu pare. La seva mare va morir quan el nen tenia sis anys i va ser acollit pel seu avi; quan aquest va morir, va anar a la casa del seu oncle.
Joventut i Primers Treballs
Va fer de pastor abans de dedicar-se a conduir caravanes. Quan tenia 25 anys, va començar a treballar per a Khadija.
Vocació Religiosa i Primeres Revelacions
Mahoma va sentir aviat vocació religiosa. Va prendre el costum de retirar-se algunes vegades a la cova de Hira, on meditava. Se li va aparèixer un àngel dient que havia estat l'escollit com a missatger. Poca gent se'l va creure. Al cap de més temps, va tornar a tenir revelacions. Des d'aleshores, Mahoma va confirmar la seva fe i va començar a predicar.
L'Hègira: Fugida i Inici del Calendari Islàmic
Mahoma va fugir a causa de problemes amb l'autoritat i se'n va anar a Taïf, i allà va continuar predicant sense èxit. Després se'n va anar a Yàthrib (Medina), i això s'anomena Hègira, que es prendrà com a punt de partida del calendari musulmà.
L'Alcorà: El Llibre Sagrat de l'Islam
Segons la tradició islàmica, abans que el llibre fos redactat, el model original ja existia al cel, juntament amb Déu, i és l'Umm al-Kitāb (la Mare del Llibre). L'Alcorà està escrit en àrab.
Procés de Redacció i Estructura de l'Alcorà
Va ser revelat al profeta Mahoma al llarg de vint anys i de diverses maneres. Després de la seva mort, Zayd ibn Thàbit va fer una recopilació. Es divideix en 114 sures (capítols) i cadascuna en aies (versicles). Totes les sures comencen per «En el nom de Déu, el Compassiu, el Misericordiós». Les sures que pertanyen a la revelació de la Meca són molt més poètiques i el contingut molt més espiritual.
Contingut Temàtic de l'Alcorà
Hi trobem diversos temes, però presentats de forma dispersa:
- Déu i la seva unicitat
- El Profeta i els seus ensenyaments
- La moral i l'ètica
- Els principis religiosos
- La legislació social i la política
Hi trobem l'afirmació de l'existència d'un Déu únic, manifestat pels àngels i anunciat pels profetes.
Els Cinc Pilars de l'Islam
Aquests són els fonaments de la pràctica islàmica:
1. Professió de Fe (Shahada)
És el credo de l'Islam. Expressada amb una intenció sincera davant de dos testimonis musulmans, és la forma com una persona entra a formar part de la comunitat musulmana.
2. Oració Ritual (Salat)
Es realitza cinc cops al dia: a l'alba, abans de la sortida del sol, a migdia, a la tarda, en pondre's el sol i quan és negra nit.
3. L'Almoina Legal (Zakat)
En l'Alcorà, freqüentment es mencionen juntes l'oració i l'almoina: la primera és l'expressió de les obligacions que tenen les persones amb Déu, i la segona, la de les obligacions amb les persones més necessitades.
4. El Dejuni del Mes de Ramadà (Sawm)
Durant un mes, el novè del calendari musulmà, en el qual es commemora que Mahoma va rebre la revelació de l'Alcorà.
5. El Pelegrinatge a la Meca (Hajj)
El pelegrinatge a la Meca un cop a la vida és obligatori per a tota persona musulmana, sempre que tingui salut i els recursos necessaris per a realitzar el viatge.
Figures i Comunitat en l'Islam
La persona musulmana és aquella que se sotmet lliurement a Déu. Aquesta submissió es tradueix en el compliment de tot un seguit de normes legals i rituals que obliguen per igual tots els membres de la comunitat musulmana, l'Umma. La pregària que es realitza a la mesquita és presidida per l'imam, un laic. En l'islam xiïta, els aiatol·làs no tenen la consideració de sacerdots. Els sufís cerquen la comunió mística amb Déu a través de diversos mitjans. Els dervixos són individus que han fet vots de pobresa i que formen part d'una confraria religiosa.
Ritus de Pas en l'Islam
Naixement
Se celebra amb gran alegria. Es fan diversos ritus propiciatoris que inclouen la recitació de diversos textos de l'Alcorà i en el transcurs dels quals es posa nom a la criatura.
Preparació per a l'Edat Adulta
La circumcisió és una cerimònia present en aquests ritus. Tot home musulmà ha de ser circumcidat. És una ocasió de festa familiar i de relació amb el veïnatge.
Matrimoni
Els homes poden tenir més d'un matrimoni, fins a quatre. El matrimoni no és viscut com un assumpte privat entre dues persones, sinó com una qüestió familiar. El matrimoni musulmà té dos elements diferents: el contracte matrimonial i les noces.
Mort i Funeral
S'inicia rentant la persona difunta d'una manera general. Es tracta d'un rentat purificador. Després, el cadàver és embolicat amb un llençol blanc. És traslladat per familiars a les espatlles. Un cop al cementiri, l'enterrament ha de fer-se directament a terra.
Branques Principals de l'Islam
Sunnites
Representen la major part dels musulmans, un 90%. Sunna significa «costum» o «tradició». Els sunnites creuen que la successió de Mahoma no és possible i que la comunitat ha de ser administrada per un califa.
Xiïtes
Creuen que Mahoma, essent l'únic i l'últim dels profetes, va establir un successor, un imam.
La Mesquita: Centre de Culte Islàmic
És el monument històric per excel·lència. Al seu voltant hi podem trobar les madrasas (escoles islàmiques), els hammams (banys) i els socs (mercats o basars), centre de la vida comercial de moltes poblacions. El seu origen sembla que és la casa de Mahoma a Medina.
El Calendari Islàmic
És un calendari lunar amb anys de 354 i 355 dies. Estan dividits en dotze mesos alterns de 30 i 29 dies. L'any 1 del calendari musulmà és l'any en què el profeta va fugir de la Meca a Medina.
Festivitats Islàmiques Clau
El Dia 1 de Muhàrram és el primer dia del mes del calendari musulmà. El mes de Rabi I se celebra la festa del naixement del profeta. La principal és la de la fi del mes de Ramadà (Eid al-Fitr).