Investigació Qualitativa en Turisme: Tècniques i Característiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,23 KB

Investigació Qualitativa i Quantitativa

Investigació qualitativa: Es vol recollir emocions, motivacions, estats d'ànim... Variables que no són mesurables directament en l'observació, almenys amb la profunditat que volem.

Investigació quantitativa: Es mesuren variables directament observables com característiques dels elements (edat, sexe, nacionalitat...), opinions (grau de satisfacció, valoracions...), mesures (despesa, dies d'estança...).

Exemple: Els creuers. Mitjançant tècniques quantitatives es pot saber quantes persones estan interessades a fer creuers, a quines destinacions, quines característiques tenen... Mitjançant tècniques qualitatives es pot saber si hi ha persones que volen fer creuers per la imatge que dona, si busquen conèixer gent, si són passius i ho volen tot fet...

Cal tenir present que escollir una o altra metodologia es determina en el punt de construcció d'un model (hipòtesis i conseqüències), ja que es concreta si la informació que es vol recollir és massa profunda per recollir-la en un qüestionari i es necessita de l'aplicació de tècniques qualitatives.

Objectiu de la Investigació Qualitativa en Turisme

La investigació qualitativa té com a objectiu recollir informació que ajudi a comprendre la conducta humana i les seves motivacions, en el nostre cas envers al Turisme. Els seus principis són la psicologia, la sociologia i l'antropologia.

Principals Característiques

  • Estudia fenòmens no observables directament, latents i profunds.
  • Permet recollir informació que no seria possible recollir amb tècniques quantitatives, ja que:
    • Les persones no sempre estan disposades a respondre determinades qüestions amb sinceritat.
    • Les persones no sempre poden respondre adequadament a qüestions que afectin al seu subconscient.
  • Fa servir mostres reduïdes representatives de l'univers però no a nivell estadístic. No permet l'extrapolació al total de la població.
  • La informació recollida és molt rica i profunda.
  • Fa servir tècniques de recollida d'informació no estructurades (es té clar quina informació es vol recollir però no un guió concret, unes preguntes fixes...).
  • Es fan servir anàlisis psicològics per tal d'anar més enllà de les respostes que es donen.

Principals Tècniques d'Investigació Qualitativa

Reunions de Grup

Les reunions de grup són una tècnica qualitativa no estructurada i directa d'obtenció d'informació, mitjançant la qual es pretén fomentar la interacció i el flux de comunicació entre els components d'un grup de persones reunits per discutir sobre un tema determinat.

Existeixen diferents tècniques de reunions de grup, entre elles tenim:

  • Delphi: Un grup d'experts responen unes poques preguntes obertes sobre un tema determinat. Aquesta informació es recull i serveix de base per formular unes noves preguntes. Aquest procés es repeteix fins a arribar a unes conclusions i/o consens sobre el tema tractat (normalment 3 o 4 iteracions). Aquesta tècnica té l'avantatge de no haver de reunir presencialment als experts. D'altra banda, no sempre és fàcil trobar un grup d'experts que es prestin a formar part de l'estudi.
  • Brainstorming: Després d'una petita introducció per part del moderador, es convida als participants a que expressin qualsevol idea que tinguin sobre el tema. L'objectiu és que el grup es trobi en una dinàmica desinhibida i es generin el màxim d'idees possibles. Aquesta tècnica és presencial.
  • Focus group: Un grup de 7-10 persones dirigides per un moderador que manté el focus de la conversa sobre un tema determinat i estimula la interacció entre ells, amb la finalitat de generar el major flux d'informació i sense pressionar-los a respondre en un determinat sentit. La idea principal és que fent un focus group de 10 persones s'obté més informació que entrevistant a 10 persones per separat i en molt menys temps. És, amb diferència, la tècnica de grup més utilitzada en investigació comercial.

El Rol del Moderador en les Reunions de Grup

La figura del moderador és de vital importància en les reunions de grup, ja que és la persona que s'encarrega de que el grup compleixi els objectius pels quals s'ha constituït. Ha de tenir formació en psicologia, en general, i de reunions de grup en particular.

Les seves habilitats principals han de ser:

  • Establir ràpidament un ambient de confiança.
  • Fer que els membres arribin a tenir una consciència de grup.
  • Amabilitat i fermesa.
  • Fomentar la participació i la implicació.
  • Habilitat per controlar les influències de persones amb caràcters dominants.
  • Flexibilitat i capacitat d'improvisació, cada reunió es fa amb persones diferents i és impossible predir com evolucionarà la reunió.
  • Saber exprimir al màxim els temes i saber canviar quan aquests s'han exhaurit.
  • Saber identificar els diferents rols de cada membre del grup per tal de poder potenciar o frenar determinats comportaments.

Entradas relacionadas: