Introducció a la Sociologia: Conceptes i Mètodes
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 12,83 KB
Què és la Sociologia?
La Sociologia és una ciència social que té com a objectiu estudiar i comprendre científicament la societat. Ens dona eines teòriques, conceptuals i empíriques per descriure, entendre i interpretar la realitat social a través del mètode científic. És explicativa i interpretativa, és l’anàlisi de la forma, l’estructura i la dinàmica que adopten les relacions entre els humans. La societat és un sistema de relacions socials estructurades que reuneix a les persones d’un territori en funció d’una cultura compartida. Components:
- Estructura demogràfica: intentem entendre globalment com funciona la societat, les característiques estructurals que fan que la societat sigui d’aquella manera.
- Estructura política: sistema polític.
- Estructura simbòlica: conjunt de símbols i creences que comparteix una societat.
- Estructura econòmica: forma en la qual es produeixen els béns i els serveis.
Sorgiment de la Sociologia com a Ciència
Segle XVIII, necessitat per explicar i avançar-se als canvis estructurals que s’estaven produint en la societat. Ciències positives. Nova comprensió del món natural i social.
El Mètode Científic
El mètode científic és un procediment ordenat que implica observar, formular hipòtesis, experimentar, recollir dades i arribar a conclusions. Utilitzat per entendre i explicar fenòmens mitjançant observacions i comprovacions.
- Fàctic: tota investigació científica es basa en fets observables, es basa en els fets d'una base empírica.
- Es basa en l’observació experimental.
- Verificació empírica: formula preguntes, els dona resposta i aquestes es poden verificar des del punt de vista empíric.
- Ultrapassa els fets, va més enllà de les aparences, del coneixement intuïtiu.
- Autocorrectiu i progressiu: cada vegada podem revisar les conclusions anteriors, les podem ampliar, utilitzar nous mètodes…
- Formulacions generals: supera el context concret en què s’ha produït, extrapola els resultats.
- És, o ha de ser objectiu.
- Neutre èticament, ni jutja ni opina sobre els fets que analitzem.
Problemes de la Cientificitat de la Sociologia
Mesura: en primer lloc, perquè mesurar a la societat és molt difícil, perquè és un objecte canviant, perquè la societat té molts nivells d’anàlisi. Analitzar l’individu és molt complex (per què pensa el que pensa, com pensa…). Tots els mètodes inclouen un marge d’error.
Objectivitat: perquè l’investigador en la gran majoria dels casos és subjecte i objecte al mateix temps, és la persona que mira, però també forma part de la societat a la qual analitza, per tant, té unes opinions, idees preconcebudes…
Tècniques Qualitatives
Mesuren la part més subjectiva de la realitat (experiències, opinions…).
- Investigació documental: buscar documents sobre el fenomen que volem estudiar (vídeos, llibres, documents, arxius…).
- Observació participant o no: observació directa dels fets. L’investigador passa a formar part de l’objecte d’estudi. Pots declarar que ets investigador o no. L’estudi passa a ser subjectiu.
- No participant: observació directa dels fets, però no en formes part. Més objectiva, però més limitada.
- Entrevista en profunditat: conversa entre dues persones per aprofundir sobre un tema, buscant la part més subjectiva, el discurs, les creences que porten a la persona a fer determinades coses. Analitza fets observables, discursos i la comunicació verbal i no verbal.
- Estructurada: Formulari prèviament preparat i normalitzat, les preguntes establertes es plantegen sempre en el mateix ordre.
- No estructurada: Major llibertat a la iniciativa de la persona interrogada i a l’enquestador. Preguntes obertes, és l’absència d’una estandardització formal.
- Semiestructurada: guió previ i s’introdueix amb llibertat.
- Entrevista o discussió en grup: entrevista en què intervenen diverses persones, s'aprofiten les dinàmiques que es generen entre els participants.
- Tècnica Delphi: entrevistes a experts i elaboro un qüestionari.
- Històries de vida: és una biografia social, successos vitals d’una persona al llarg de la seva vida, socialment.
- Anàlisi de contingut: és una tècnica d’anàlisi, que analitza l’estructura d’un text o d’un document.
Fonts d'Informació
- Fonts primàries: aquelles que generem nosaltres, és a dir que no existeixen prèviament.
- Fonts secundàries: aquelles que ja estan elaborades per una altra persona o un altre organisme.
Tècniques Quantitatives
Intenten posar ordre, estructurar una gran quantitat de xifres numèriques.
- Enquesta: tècnica quantitativa per excel·lència. Col·lectiu més ampli, finalitat d’obtenir mesures quantitatives de característiques objectives i subjectives de la població.
- Anàlisi de dades estadístiques: és l’anàlisi de fonts estadístiques que ja existeixen.
- Anàlisi de xarxes: Analitzar les propietats estructurals i la dinàmica d’un sistema social (grup de classe, grup d’empreses, associació de veïns, etc.).
Pluralisme metodològic: en un mateix estudi combino tècniques qualitatives i quantitatives.
La Perspectiva Sociològica (Peter Berger)
- Veure el general en el particular: Quan analitzo el context personal, quina és la seva situació, també analitzo allò general. Aquella persona amb un context específic és un reflexe del context general.
- Distanciar-se d’allò que ens és familiar o donem per suposat: hem d’anar més enllà: perquè són així les coses i incorporar una nova mirada. Les nostres accions generalment tenen un significat social, pel sistema en el qual estic vivint.
- L’individu dins del context social: Moltes decisions que prenem, els problemes que tenim, estan condicionades pel nostre context social (lloc, etc.). Allò que som és una conseqüència del lloc i quan hem nascut.
- La perspectiva global: S’incorpora posteriorment, no és de Berger, hem de pensar quin paper ocupa la meva societat al context global, ampliar la mirada, fora mirada etnocentrista, la nostra societat té un pes en el context global.
La Imaginació Sociològica (Charles Wright Mills)
La sociologia ha de tenir una funció social, una funció pels individus, ha de donar eines per ajudar a les seves persones a escapar de les seves presons particulars. Orientació a la praxi, perspectiva crítica.
Lectura: La Imaginació Sociològica
La imaginació sociològica és la capacitat de comprendre com la vida individual està interconnectada amb les estructures socials i històriques més grans. Permet veure els problemes personals com a part d'un context social, polític i històric més ampli, reconeixent que les solucions no poden ser merament individuals, sinó que han de considerar les forces i els processos que influeixen en la societat en general. (INDIVIDU, SOCIETAT I HISTÒRIA).
Què són els Problemes Socials?
Els problemes socials són situacions negatives que afecten grups de persones en una societat i requereixen acció per a ser resolts. Poden ser resultat de desigualtats econòmiques, polítiques, culturals o històriques, i tenen impacte a nivell local, nacional o global. Exemples inclouen la pobresa, la discriminació i la violència domèstica.
Què és la Societat?
- Estructura demogràfica: la població que té una societat, característiques i la seva dinàmica (edat mitjana, natalitat, migracions, mortalitat…).
- Estructura política: com es gestiona i es distribueix el poder en la societat.
- Estructura simbòlica: conjunt de valors, coneixements, símbols i tradicions que té una societat, s’inclouen també les normes socials.
- Estructura econòmica: forma que té la societat de produir béns i serveis (sistema econòmic, mercat de treball, sectors econòmics…).
En funció de com funcionen aquests quatre pilars, la societat serà d’una manera o una altra.
Canvi Social
- Canvi de tipus: modificació de l’estructura i l'aparició d’un nou tipus de societat.
- Canvi dins del tipus: canvi d’abast limitat que afecta a les estructures i no implica l’aparició d’una nova societat (COVID).
Societat Postmoderna
Econòmica
- Treball en el terciari: treball on les tecnologies tenen el protagonisme.
- Globalització: interconnexió entre societats, societats avançades contracten treballadors de societats en procés de desenvolupament. Estem produint segregació i desigualtat a nivell internacional.
Política
- Moviments socials: impacte dels moviments socials com a formes de participació, d’intentar exercir el poder.
- Eix antisistema: incrementen molt en els últims anys.
Simbòlica
- Postmodernisme: nova forma de pensament, el postmodernisme és igual al relativisme i pluralitat. Moviment escèptic que té dos preceptes importants:
- Relativisme: va en contra del pensament hegemònic, dominant, defensa la pluralitat d’opcions, pensament, alternatives, en contra del pensament únic.
- Relativisme cultural: Tot comportament s’ha d’entendre dintre del context social que s’està vivint.
- Pluralitat: diversitat de pensaments…
Demogràfica
Segona transició demogràfica: baixada de natalitat, augment de moviment migratoris, envelliment de la població, i augment de noves formes de convivència.
Estratificació Global
Impacte de la globalització, el mercat del treball ja no es produeix tan sol internament, sinó també amb altres països, a nivell extern i internacional.
Documentals
Corea
Estat totalitari: concentració de poder, líder = divinitat, informació controlada, no hi ha accés a internet, control absolut de la vida quotidiana (què penses, com et comuniques, amb qui, com et vesteixes, com et comportes, formes d’expressió).
Estat socialista, totalitari i comunista que implica que concentra tot el poder en poques persones i el poble no té cap mena de poder. A més intenta controlar tots i cadascun dels aspectes de la vida de les persones.
Característiques d’estat Totalitari: control de les persones, líder és una persona superior i amb qualitats superiors (es veu com un Déu) i la propaganda per fer que la gent vegi el que el govern vol.
El sistema es manté per un adoctrinament dins d’un control social amb el terror.
El control social és necessari quan la socialització no ha funcionat, predomina l’ordre, no hi ha lloc per conflicte, hi ha una forta amenaça al càstig.
Dubai
Monarquia constitucionalista.
Sistema econòmic: Capitalisme sense restriccions i condicions de l'estat de benestar.
Estructura social de classes socials i polaritzada.
Sector de l'economia predominant: Mercat immobiliari, sistema financer i terciari (serveis).
Hi ha queixa, malestar, però no hi ha mitjans per canalitzar el conflicte, el reprimeix. Sí que hi ha conflicte i malestar, encara que predomina l’ordre.
Relació de la Sociologia amb el Treball Social
- Clarifica la situació social: causes, relació problemes socials amb l’estructura social, planificació d’intervenció (s’han de canviar aquells problemes que provenen de problemes socials encara que afectin individualment).
- Consciència cultural: diversitat i coneixement de grups (diversitat de grups, la sociologia dona eines per conèixer aquests grups), relació individu-societat (aprenentatge rols i imatge social dels grups), prejudicis i estereotips.
- Coneixement científic i perspectiva sociològica: mirada sociològica, metodologia i tècniques, orientació objectiva, estudis i teories explicatives.