Introducció a la Filosofia: Conceptes i Debats Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,61 KB
Què és la filosofia?
Definició
Filo: amor
Sofia: saviesa
"Amor a la saviesa"
La filosofia és l'estudi d'una varietat de problemes fonamentals sobre qüestions com l'existència, el coneixement, la veritat, la moral, la bellesa, la ment i el llenguatge.
Què és la realitat?
La realitat és el conjunt de tot el que efectivament existeix, en contrast amb tot el que és imaginari o el que sembli una altra cosa que el que és.
Branques de la filosofia
Epistemologia
És el coneixement de la realitat. Estudia què podem conèixer i com ho coneixem (a través dels sentits o de la raó), és a dir, les condicions que fan possible el coneixement.
Antropologia filosòfica
Estudia l'ésser humà en totes les seves dimensions: biològica, social i cultural. Es centra en l'estudi general de l'ésser humà com a ésser humà.
Filosofia de l'acció
Estudia la consciència. També és estudiada per les branques de la filosofia del valor, com ara l'ètica i la filosofia política. L'ètica planteja preguntes i ofereix raonaments sobre els ideals i principis morals.
Filosofia política
Es qüestiona la necessitat de l'existència dels governs, el seu fonament i la millor forma de governar.
Metafísica
La metafísica és la branca de la filosofia que estudia la naturalesa, l'estructura, els components i els principis fonamentals de la realitat.
Diferències entre la filosofia i altres disciplines
Filosofia i coneixement ordinari
La majoria de la gent orientem la nostra vida a partir del coneixement ordinari, que és un coneixement construït a partir de les dades dels sentits i de les opinions més comunes. Es construeix sobre un nombre limitat d'observacions i experiències, no sempre rigoroses. Per contra, la filosofia és una activitat de coneixement més rigorosa, fonamentada i racional.
Filosofia i ciència
La ciència utilitza mètodes d'investigació diferents dels de la filosofia i obté resultats diversos. El coneixement científic pot ser provat o verificat, tracta de qüestions menys generals i abstractes, i genera més consens. La filosofia no està en condicions de provar o verificar els seus resultats. Les qüestions científiques són més concretes i particulars, mentre que les filosòfiques són més abstractes i generals.
Filosofia i religió
La filosofia tracta de trobar una resposta a un misteri per mitjà del raonament i la discussió. El resultat que assoleix la filosofia és sempre dubtós i provisional. La religió, per contra, aporta solucions definitives, però el convenciment religiós no dóna una seguretat completa. Les creences religioses tenen el seu fonament en la fe i no pas en el raonament.
Filosofia i art
La filosofia tracta de comprendre el món i d'explicar-lo. L'art intenta quelcom semblant a l'hora de representar el món o expressar emocions. La diferència és que el missatge artístic es duu a terme amb l'objectiu de crear bellesa, mentre que la finalitat de la filosofia és principalment cognitiva.
Corrents filosòfics
Racionalisme
És un corrent de pensament que considera que l'única manera vera de conèixer, comprendre o interpretar la realitat és per mitjà de la raó, ja que els sentits són insuficients i fins i tot poden ser enganyosos.
Empirisme
Té com a principal problema l'estudi dels orígens i límits del coneixement (epistemologia). Segons els empiristes, aquest coneixement prové de l'experiència i està limitat per aquesta.
Debats metafísics
Què és el que existeix?
Amb això ens referim a l'existència autènticament real, en el sentit de distingir entre allò que existeix realment i allò que existeix de forma aparent i momentània.
- Debat metafísic entre realitat i aparença
- Debat metafísic entre identitat i canvi
- Debat metafísic entre unitat i multiplicitat
Existeix Déu?
Segons Kant, és una idea que resulta de l'ús de la raó. No sembla possible deduir l'existència d'alguna cosa a partir de la seva idea, malgrat que aquesta no sigui contradictòria en si mateixa. Aquesta resposta depèn del que s'entengui per Déu.
- Panteisme: tot és Déu. Hi destaca Spinoza, per a qui Déu es confon amb la naturalesa eterna.
- Teisme: defensa l'existència d'una substància sobrenatural de caràcter espiritual que va crear el món i se n'ocupa.
- Deisme: no neguen l'existència de Déu com a creador de l'Univers, però sí que es manifesta, contràriament a les intervencions divines que explica la Bíblia.
- Ateisme: sosté que no hi ha Déu en absolut.
- Agnosticisme: sosté que no tenim cap prova racional o demostració que permeti decantar-nos a favor de l'existència de Déu.
- Fideisme: sosté que els arguments racionals són impossibles o innecessaris en un tema que es basa en l'experiència religiosa i no en la filosofia.
És possible la llibertat de la voluntat?
Quan parlem de llibertat, ens referim a la capacitat de la voluntat humana per actuar en la direcció escollida i per triar en quina direcció volem actuar. Llavors ens sentim responsables de les nostres accions. Això ha estat discutit pel determinisme.
El determinisme sosté que tots els esdeveniments de l'Univers tenen una causa. Aquest conflicte és l'anomenat problema de la llibertat: si el determinisme és vertader, l'experiència de la llibertat és una il·lusió i, per contra, si no és il·lusòria, el determinisme és fals.
El procés d'hominització
És el conjunt de transformacions morfològiques, fisiològiques, psicològiques i socials que s'esdevingué durant el procés d'evolució, des dels primers homínids fins a l'ésser humà actual.
Conducta adquirida o innata
La conducta adquirida és aquella que s'aprèn amb esforç o s'adquireix amb el pas del temps, és a dir, amb l'experiència.
La conducta innata és aquella que no adquirim mitjançant l'aprenentatge o l'experiència, és a dir, característiques amb un origen genètic.
Cultura
La cultura és una manera complexa de viure que inclou la llengua, els coneixements i les creences, l'art i els artefactes, les lleis, la moral, els costums i molts altres aspectes de la vida fets per l'ésser humà.