Intervenció Socioeducativa en Infants de 0 a 6 anys
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,12 KB
Esplais
Entitats adreçades a infants en el temps lliure per oferir-los la possibilitat de desenvolupar activitats en el seu entorn habitual.
Colònies
Servei en el qual l'infant viu fora de l'ambient familiar i s'allotja en un edifici destinat a aquesta finalitat.
Activitats
Són previament programades pels professionals amb els membres que hi intervenen. Destaquen activitats relacionades amb:
- La vida quotidiana com tasques domèstiques, rutina i neteja i ordre del propi cos, materials emprats.
- La natura, de descans o relació espontània.
- Un tema determinat.
- La vida en grup (assemblees, reunions).
La seva organització comença a principis d'any. S'inicia amb l'estudi dels infants, lloc, plantejament del projecte, previsió de despeses, repartiment de tasques i responsabilitats. Després es posa en comú la informació amb els pares perquè s'hi puguin implicar i participin activament en el treball d'organització. A més, es realitzarà un treball bàsic amb els infants per preparar-los activament. La última fase serà la posada en pràctica de tota l'organització.
Casal
Servei amb la possibilitat de desenvolupar activitats lúdiques i manuals en el seu entorn habitual en èpoques de vacances. Diferents horaris i períodes segons el casal, però sempre tornen a dormir a casa seva. Emplaçament en equipaments de lleure o escoles.
Activitats
Variades i accessibles a tots els participants. Es desenvolupen dins del grup de pertinença (edat) i d'altres es comparteixen amb altres grups.
- Relacionades amb els temps destinat a l'acolliment i al comiat dels infants.
- Els jocs, afavorint el joc en grup.
- Sortides i excursions.
- Racó de reflexions, per revisar el que s'ha fet i plantejar solucions als problemes si n'hi ha.
- Treball d'hàbits d'ordre i neteja i tallers.
Organització i planificació
S'ha de fer amb temps suficient perquè estigui tot ben preparat, mínim 2 mesos abans. Les primeres tasques són la difusió i la presentació del projecte pedagògic. El casal es representarà a les entitats implicades, a la direcció de l'equipament on es durà a terme, als pares i a les institucions públiques i privades que poden aportar subvencions i ajuts econòmics i materials. Després es prepararan les activitats i el material, s'ambientarà el casal amb la previsió de les despeses. Després de la posada en pràctica i acabat el casal, totes les parts implicades s'han de tornar a reunir per fer una valoració i una memòria.
Tallers
Servei que pot oferir diferents tipus d'activitats que tenen com a objectiu l'adquisició d'unes habilitats concretes.
Classificació
- En funció de la durada: permanents (inversió més forta tant econòmica, de materials, d'infraestructures o personal) o de temporada (sorgeixen en moments puntuals, per això s'han de poder muntar i desmuntar fàcilment).
- Segons les matèries: Tallers d'expressió plàstica i manualitats (fang, dibuix i pintura, estampació..), relacionats amb la natura (jardineria, cura d'animals, astronomia..), relacionats amb l'expressió musical (confecció d'instruments, danses, coral).
Graus de concreció de la planificació
Els nivells de planificació s'anomenen segons el grau de concreció: plans, programes i projectes. Es relacionen de forma circular. El pla marca les estratègies a seguir per dissenyar i desenvolupar de forma tàctica els diferents programes, que marquen l'execució dels projectes.
Pla
Primer nivell jeràrquic i el menys concret. Marca grans línies de polítiques socials amb un abast territorial ampli (europeu, estatal, autonòmic, local o a grans sectors de població). Es desenvolupa en programes.
Programa
Marca actuacions contextualitzades per portar a terme un pla, els seus objectius seran dissenyats per aconseguir uns fets dins d'una realitat reduïda. Es desenvolupa en projectes.
Projecte
Nivell de concreció molt elevat. Accions concretes dirigides a un sector de població molt reduït, els objectius dissenyats per portar a terme són específics. Es desenvolupa en activitats. (pg10 taula exemple)
El projecte com a eina de la intervenció socioeducativa
Quan es preveu una actuació educativa dintre d'una institució educativa es parla de programació de projectes. Per portar a terme l'acció socioeducativa s'han de dissenyar activitats i tasques, que representen el grau més concret d'actuació relacionades amb la intervenció.
Activitat
Conjunt d'actuacions que es fan per aconseguir un objectiu específic.
Tasca
Nivell més concret, mitjançant tasques aconseguim portar a terme activitats.
Cada centre marca les seves línies d'acció en la intervenció, per això s'ha d'elaborar el projecte de la institució: consensuat pels professionals que portaran a terme, marcar senyals d'identitat del centre, recollir directrius a seguir i és un referent bàsic per a la presa de decisions.
Característiques Intervenció Socioeducativa
- Marc normatiu en el que s'insereixen aquestes intervencions, que delimita les pautes d'actuació. La base del tractament de l'infant es basa en el respecte als seus drets, (Sempre es fa referència a les lleis per exemple la Convenció dels Drets dels Infants)
- La gran varietat d'actuacions possibles: Per la singularitat del col·lectiu i per la diversitat de serveis i institucions, les característiques organitzatives, contextuals, espacials.. Per exemple:
- Es pot intervenir en infants 0-6 anys en situació social, econòmica, educativa i familiar normalitzada. Serveis com esplais, biblioteques, ludoteques.. Potencia la relació entre infants a través de la participació en les activitats.
- Intervenir en infants 0-6 anys amb problemàtica social, econòmica, educativa i familiar avaluada d'alt risc social, necessiten intervenció socioeducativa especialitzada amb caràcter assistencial marcat com centres d'acollida, CRAES. Per cada infant es requerirà una intervenció diferenciada:
- Infants amb problemes d'adaptació social, sense deteriorament greu de la personalitat.
- Infants que presenten deficiències en l'estructura de la personalitat de tipus reactiu, que es manifesten en les relacions, aprenentatges..
- Menors procedents d'un ambient familiar deteriorat amb greus carències tant en el pla afectiu com material.
Models d'intervencions socioeducatives
- Segons el grau de concreció: Intervencions que trobarem en plans estatals/autonòmics com el pla de suport a les famílies amb una sèrie de directrius sobre l'ajuda i l'educació familiar, programes que ofereixen als pares suport per desenvolupar les seves competències educatives i projectes específics i puntuals que fan efectiu aquest programa, concretats per manuals, conferències, trobades..
- Segons la problemàtica o necessitats dels destinataris: Podem trobar intervencions dirigides a un ampli sector de població, com les campanyes de sensibilització, conscienciació i prevenció, intervencions destinades a grups específics de població en risc. També accions individualitzades com una intervenció d'atenció precoç o un Projecte Educatiu Individual, d'un centre d'acollida de menors o un CRAE.
- Segons la diversitat d'espais on es porta a terme la intervenció: Trobem espais molt específics o molt amplis, des del més particular com la mateixa llar, centres específics com ludoteques, espais familiars o escoles bressol on s'imparteixen cursos per a pares fins a espais oberts com zones rurals, parcs infantils, colònies..
- Segons alguns aspectes metodològics utilitzats a l'hora de portar a terme la intervenció: Trobem que aquests aspectes metodològics poden abastar una àmplia gamma de tècniques/recursos des dels més tradicionals fins a tècniques grupals, interactives, amb suport tecnològic, amb una intervenció a distància, presencial o itinerant en un temps puntual.