Interaccions Fàrmac-Nutrició: Efectes i Gestió

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,86 KB

Interacció Fàrmac-Estat Nutricional

Alteracions sensitives: gust i olfacte

Alteracions del gust (disgèusia)

  • Fàrmacs: antihipertensius (captopril), antiretrovírics (amprenavir), antineoplàsics (cisplatí), anticonvulsivants (difenilhidantoïna).
  • Efecte: Gust desagradable, metàl·lic.

Reducció del sentit del gust (hipogèusia)

  • Causa: Xerostomia o boca seca induïda per fàrmacs.
  • Fàrmacs: anticolinèrgics, antidepressius tricíclics (amitriptilina), antihistamínics (difenhidramina).

Sensació desagradable a la boca

  • Fàrmacs: Antineoplàsics.
  • Efecte: Provoquen estomatitis, glossitis, queilitis o mucositis, que a vegades impedeixen menjar.

Alteracions gastrointestinals

  • Irritació mucosa gàstrica i úlceres digestives: AINE, alendronat (osteoporosi), inhibidors de la recaptació de serotonina (fluoxetina).
  • Nàusees i vòmits: Antineoplàsics.
  • Restrenyiment: codeïna, morfina, antipsicòtics (clozapina), antidepressius tricíclics (amitriptilina), antihistamínics (difenhidramina).
  • Diarrea: Inhibidors enzimàtics intestinals (acarbosa i miglitol per a diabetis), orlistat (inhibidor de la lipasa per perdre pes). L'orlistat provoca eliminació de greixos i també de vitamines liposolubles.

Canvis en la gana

  • Supressió de la gana: Pot causar canvi de pes i desequilibris nutricionals.
  • Fàrmacs: Estimulants del SNC (amfetamines), sibutramina (utilitzada per perdre pes). Fàrmacs que provoquen somnolència, debilitat, tremolor.
  • Estimulació de la gana:
  • Fàrmacs: Antipsicòtics (clozapina), antidepressius tricíclics (amitriptilina), anticonvulsivants (divalproex), corticosteroides.

Toxicitat sistèmica sobre òrgans

  • Hepatotoxicitat: hepatitis, icterícia, hepatomegàlia.
  • Fàrmacs: Amiodarona, amitriptilina, lovastatina, estatines, metotrexat.
  • Nefrotoxicitat: Canvi en l'excreció de nutrients o insuficiència renal crònica.
  • Fàrmacs: Antibiòtics (amfotericina B), antineoplàsics (cisplatí), gentamicina, metotrexat.
  • Recomanació: Prehidratació adequada.

Modificació de la glucèmia

  • Hiperglucèmia: corticosteroides.
  • Hipoglucèmia: antipsicòtics (olanzapina, clozapina).

Interacció Fàrmac-Nutrició Enteral

Incompatibilitat física

  • Medicaments líquids + fórmules d'alimentació enteral (granulació, formació d’un gel, separació del producte enteral).
  • Exemples: solució de tioridacina, clorpromazina, sulfat ferrós, guaifenesina i pseudoefedrina en xarop.
  • Ruptura de l'emulsió de xarops farmacèutics àcids + fórmula enteral.

Beneficis de reduir les interaccions dels fàrmacs

  • El medicament aconsegueix l'efecte desitjat.
  • Els pacients no suspenen els tractaments.
  • Es redueix la necessitat de més medicaments.
  • Es necessiten menys complements nutricionals.
  • S'eviten efectes adversos.
  • Es conserva un estat nutricional òptim.

Predicció d’interaccions

  • Seleccionar posologia d’administració i pautes del fàrmac.
  • Mantenir hàbits alimentaris de forma estable al llarg del tractament.
  • Informar de possibles efectes no desitjats, erràtics o la falta d'efecte farmacològic.

Sobrepès i obesitat

Efectes sobre la salut

  • 1 bilió d'adults tenen sobrepès i 300 milions d'adults són obesos.
  • 155 milions d'infants són obesos, i d'ells n'hi ha 22 milions d'infants (<5 anys).

Causes de l'obesitat

  • Component genètic: predisposició a l'increment de pes.
  • Component ambiental: balanç alterat d'ingesta d'energia/activitat física.

Causes de la pandèmia

  • Modernització, creixement econòmic i urbanització (10% 1990; 50% 2005).
  • Disminució de l'activitat física (treballs urbans i productes d'oci sedentaris).
  • Increment en el consum d'aliments d'alta densitat energètica (greix, greixos saturats i sucres) i baix contingut en micronutrients.
  • Globalització del comportament alimentari.

Canvis en el model alimentari

Convergència alimentària

  • Baix consum de cereals.
  • Alt consum de carn i derivats, productes làctics, greixos d'addició, sal i sucres simples.
  • Baixa ingesta de fibra.

Entradas relacionadas: