Interaccions Fàrmac-Nutrició: Efectes i Gestió
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,86 KB
Interacció Fàrmac-Estat Nutricional
Alteracions sensitives: gust i olfacte
Alteracions del gust (disgèusia)
- Fàrmacs: antihipertensius (captopril), antiretrovírics (amprenavir), antineoplàsics (cisplatí), anticonvulsivants (difenilhidantoïna).
- Efecte: Gust desagradable, metàl·lic.
Reducció del sentit del gust (hipogèusia)
- Causa: Xerostomia o boca seca induïda per fàrmacs.
- Fàrmacs: anticolinèrgics, antidepressius tricíclics (amitriptilina), antihistamínics (difenhidramina).
Sensació desagradable a la boca
- Fàrmacs: Antineoplàsics.
- Efecte: Provoquen estomatitis, glossitis, queilitis o mucositis, que a vegades impedeixen menjar.
Alteracions gastrointestinals
- Irritació mucosa gàstrica i úlceres digestives: AINE, alendronat (osteoporosi), inhibidors de la recaptació de serotonina (fluoxetina).
- Nàusees i vòmits: Antineoplàsics.
- Restrenyiment: codeïna, morfina, antipsicòtics (clozapina), antidepressius tricíclics (amitriptilina), antihistamínics (difenhidramina).
- Diarrea: Inhibidors enzimàtics intestinals (acarbosa i miglitol per a diabetis), orlistat (inhibidor de la lipasa per perdre pes). L'orlistat provoca eliminació de greixos i també de vitamines liposolubles.
Canvis en la gana
- Supressió de la gana: Pot causar canvi de pes i desequilibris nutricionals.
- Fàrmacs: Estimulants del SNC (amfetamines), sibutramina (utilitzada per perdre pes). Fàrmacs que provoquen somnolència, debilitat, tremolor.
- Estimulació de la gana:
- Fàrmacs: Antipsicòtics (clozapina), antidepressius tricíclics (amitriptilina), anticonvulsivants (divalproex), corticosteroides.
Toxicitat sistèmica sobre òrgans
- Hepatotoxicitat: hepatitis, icterícia, hepatomegàlia.
- Fàrmacs: Amiodarona, amitriptilina, lovastatina, estatines, metotrexat.
- Nefrotoxicitat: Canvi en l'excreció de nutrients o insuficiència renal crònica.
- Fàrmacs: Antibiòtics (amfotericina B), antineoplàsics (cisplatí), gentamicina, metotrexat.
- Recomanació: Prehidratació adequada.
Modificació de la glucèmia
- Hiperglucèmia: corticosteroides.
- Hipoglucèmia: antipsicòtics (olanzapina, clozapina).
Interacció Fàrmac-Nutrició Enteral
Incompatibilitat física
- Medicaments líquids + fórmules d'alimentació enteral (granulació, formació d’un gel, separació del producte enteral).
- Exemples: solució de tioridacina, clorpromazina, sulfat ferrós, guaifenesina i pseudoefedrina en xarop.
- Ruptura de l'emulsió de xarops farmacèutics àcids + fórmula enteral.
Beneficis de reduir les interaccions dels fàrmacs
- El medicament aconsegueix l'efecte desitjat.
- Els pacients no suspenen els tractaments.
- Es redueix la necessitat de més medicaments.
- Es necessiten menys complements nutricionals.
- S'eviten efectes adversos.
- Es conserva un estat nutricional òptim.
Predicció d’interaccions
- Seleccionar posologia d’administració i pautes del fàrmac.
- Mantenir hàbits alimentaris de forma estable al llarg del tractament.
- Informar de possibles efectes no desitjats, erràtics o la falta d'efecte farmacològic.
Sobrepès i obesitat
Efectes sobre la salut
- 1 bilió d'adults tenen sobrepès i 300 milions d'adults són obesos.
- 155 milions d'infants són obesos, i d'ells n'hi ha 22 milions d'infants (<5 anys).
Causes de l'obesitat
- Component genètic: predisposició a l'increment de pes.
- Component ambiental: balanç alterat d'ingesta d'energia/activitat física.
Causes de la pandèmia
- Modernització, creixement econòmic i urbanització (10% 1990; 50% 2005).
- Disminució de l'activitat física (treballs urbans i productes d'oci sedentaris).
- Increment en el consum d'aliments d'alta densitat energètica (greix, greixos saturats i sucres) i baix contingut en micronutrients.
- Globalització del comportament alimentari.
Canvis en el model alimentari
Convergència alimentària
- Baix consum de cereals.
- Alt consum de carn i derivats, productes làctics, greixos d'addició, sal i sucres simples.
- Baixa ingesta de fibra.