Integració Laboral: Centres Ocupacionals, CET i Enclavaments
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,29 KB
Perspectives d'Integració Laboral
El centre ocupacional. Tenen com a finalitat assegurar els serveis de teràpia ocupacional i d'ajustament personal i social a les persones amb discapacitat, ja que la seva deficiència permanent els impedeix la seva adaptació en una empresa o en un centre especial de treball. Els centres ocupacionals, per la seva naturalesa:
- Constitueixen un servei social per al desenvolupament personal de les persones amb discapacitat, amb la finalitat d'aconseguir, dins de les possibilitats de cada un, la superació dels obstacles que la discapacitat implica per a la integració social.
- En cap cas, no tindran caràcter de centre de treball per a les persones amb discapacitat subjectes a aquest servei social.
Els centres ocupacionals tendiran a afavorir la futura incorporació de les persones amb discapacitat al treball productiu. Des d'un punt de vista metodològic, els centres podran establir sistemes de premis, gratificacions o recompenses per tal de fomentar la més adequada integració en les activitats proposades.
Hem de tenir present que, en moltes situacions, els centres ocupacionals són l'única alternativa que s’ofereix a moltes persones amb discapacitat en l'edat adulta, a causa de la dificultat de poder accedir a altres serveis més productius.
El Centre Especial de Treball (CET)
Els centres especials d'ocupació o de treball (CET) són els centres l’objectiu principal dels quals és realitzar un treball productiu, participar regularment en les operacions de mercat i tenir com a finalitat l'assegurament d'una ocupació remunerada i la prestació de l'ajustament personal i social que els treballadors amb discapacitat requereixin i que sigui un mitjà d'integració del nombre més gran possible de persones amb discapacitat al règim d'ocupació laboral normalitzat o ordinari. La totalitat de la plantilla pot estar constituïda per treballadors amb discapacitat. Aquests han de tenir reconeguda la seva discapacitat en grau igual o superior al 33%.
Tal com assenyala Zribi (2001), per no perdre la finalitat dels CET, és necessari que compleixin tres condicions:
- Constituir-se com a vertaders llocs de socialització.
- Proposar contínuament formes diversificades de treball, des del tradicional treball protegit a formes lleugeres i integrades en entorns ordinaris.
- Servir de base de suport per desenvolupar solucions alternatives i operacions d'integració sense prejudici dels treballadors amb discapacitat que presenten més dificultats per aconseguir una ocupació al mercat ordinari.
Els Enclavaments Laborals
S'entén per enclavament laboral el contracte entre una empresa de mercat ordinari de treball, anomenada empresa col·laboradora, i un CET, per a la realització d'obres o serveis que tinguin relació directa amb l'activitat normal d'aquella i per a la realització dels quals un grup de treballadors amb discapacitat del CET es desplaça temporalment al centre de treball de l'empresa col·laboradora.
D'altra banda, cal esmentar que, pel que fa als treballadors amb discapacitat que presentin especials dificultats, es consideraran entre aquests els següents:
- Les persones amb paràlisi cerebral, amb malaltia mental o amb discapacitat intel·lectual, amb un grau de discapacitat reconeguda igual o superior al 65%.
- Les persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat reconeguda igual o superior al 65%.
- Les dones amb discapacitat no incloses anteriorment i que presentin un grau de discapacitat reconeguda igual o superior al 33%.
La resta de treballadors de l'enclavament han de presentar una discapacitat amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%.
Alternatives d’Accés a l’Empresa Ordinària
Les persones amb discapacitats significatives tenen limitades oportunitats d'aconseguir accedir a una ocupació laboral i a un treball remunerat. Les oportunitats més bones de treball es troben al mercat laboral competitiu, on fa feina la gent que vol disposar de recursos, que implica assumir nous reptes i canvis d'enfocaments si es vol dur a terme un procés d'inclusió des de la perspectiva més normalitzadora possible.
Mesures que permeten a l'empresariat del mercat ordinari elegir per al compliment de la quota de reserva del 2%:
- La realització d'un contracte mercantil o civil amb un CET o amb un treballador autònom amb discapacitat per al subministrament de matèries primeres, maquinària, beneficis d'equipament o qualsevol altre tipus de benefici necessari per al normal desenvolupament de l'empresa que opta per aquesta mesura.
- La realització d'un contracte mercantil o civil amb un CET o amb un treballador autònom amb discapacitat per a la prestació de serveis aliens i accessoris a l'activitat normal de l'empresa.
- Realització de donacions i accions de patrocini de caràcter pecuniari.
Altres propostes es concreten en els plans d’acció per a les persones amb discapacitat, en què es reconeix que l'ocupació és una preocupació compartida, es facilita que els estats membres coordinin les seves polítiques d'àmbit laboral i es dóna la possibilitat d'establir unes directrius per a l'ocupació.
La Metodologia de l’Ocupació amb Suport (Supported Employment)
La metodologia del supported employment té a veure amb la filosofia del suport, que és aplicable a qualsevol àmbit d'atenció i disseny de serveis amb la finalitat d'afavorir que les persones amb discapacitat desenvolupin al màxim les seves capacitats i puguin gaudir d'una vida al més independent possible, rica en interaccions socials i en experiències personals. El «suport» intenta disminuir la distància que existeix entre la persona amb discapacitat i el mercat laboral competitiu. L’ocupació amb suport constitueix un procés d'inclusió sociolaboral que inclou, des del punt de vista metodològic, diferents fases en les quals es duen a terme accions aplicant procediments d'aprenentatge i estratègies d'intervenció utilitzant els instruments de registre apropiats per a cada situació i que condueixen a l'anàlisi i a la valoració més objectiva possible.