Instruments Financers i Mercats de Valors
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 20,28 KB
Instruments financers: Les societats poden finançar-se mitjançant emissió d'accions, demanar diners als bancs (préstecs, crèdits,...) o a altres empreses o particulars mitjançant l'emissió de valors representatius d'aquest deute (obligacions, pagarés,...).
També les Administracions Públiques com l'Estat poden finançar-se demanant diners a empreses i particulars si emeten valors representatius del deute (Lletres del Tresor, bons,...).
Mercats: Tots aquests valors reben el nom de valors mobiliaris i existeix un mercat on els podem comprar i vendre: mercat de valors (La Borsa).
Intermediaris financers: Les empreses i particulars no van directament al mercat de valors, sinó a través d'uns intermediaris com són les agències, societats de valors i els bancs (renta4, Gaesco, ..)
Institucions : L'organisme públic encarregat de vigilar el correcte funcionament dels mercats de valors és la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
2.- ELS VALORS MOBILIARIS=Definició: Els títols negociables, emesos de forma massiva, que concedeixen als seus titulars drets de crèdit o de participació en el capital o patrimoni de l'emissor.
Els valors negociables els podem representar mitjançant: 1. Títols: són documents que incorporen els drets /2.Anotacions en compte: són registres comptables referents als valors.
La classificació més tradicional dels valors mobiliaris és la següent = 1.Valors de renda variable: són aquells que representen la propietat de l'entitat que els ha emès. Els seus rendiments estan vinculats als resultats de l'emissor i, per tant, variaran en funció d'aquests, per exemple: les accions. 2.Valors de renda fixa: són aquells que representen un deute de l'entitat emissora, que paga a l'inversor un interès predeterminat per deixar-li els diners, per exemple: les obligacions, Lletres del Tresor, etc...
La gran diferència de les rendes: està en que la renda variable la seva rendibilitat està subjecte a l'obtenció de beneficis per l'empresa emissora mentre que en la renda fixa, aquesta rendibilitat és fixa.
El preu dels valors mobiliaris és variable per definició i pujarà o baixarà segons les fluctuacions del mercat..
2.1.- Valors de renda variable =Aquests valors representen la propietat de l'entitat emissora, qui posseeix aquest títol és propietari d'una part de la societat.Tenim accions i participacions en fons d'inversió.
Accions =L'acció és el valor mobiliari que representa cada una de les parts en les que dividim el capital social de les societats anònimes.
-...(accions ) Aquests valors tenen dues característiques fonamentals:1.Acumulables: els drets adquirits per la possessió d'aquests títols són acumulables ./2. Indivisibles: no es poden fraccionar, no podem tenir per exemple 1,4 accions. Si moltes persones tenen una acció cal designar un representant.
Valor nominal és el valor del capital que representa l'acció. Serveix per repartir els beneficis i fixar el valor del vot del propietari. Ara bé, en el moment de comprar-la o vendre-la, el preu pot pujar o baixar segons la seva demanda, per tant, aquest preu del mercat l'anomenem valor de cotització.
Un accionista pot obtenir rendibilitat econòmica de les seves accions per dues vies: 1.Dividends: esperar que l'empresa vagi bé, guanyi diners i que els reparteixi entre els accionistes ./2. Cotització: esperar que quan vulgui vendre les accions aquestes siguin molt demandades i els seu valor hagi pujat per obtenir beneficis amb la venda. Si és al revés, obtindrà pèrdues.
Certificats de participació en fons d'inversió: Els fons d'inversió són patrimonis constituïts per les aportacions de diversos inversors (persones físiques, jurídiques i/o altres fons d'inversió) amb la finalitat d'invertir el seu capital en diversos instruments (accions, títols de renda fixa, immobles,...).
La gestió dels fons i el dipòsit de les seves inversions les realitzen: 1.Societat Gestora: és l'entitat que s'ocupa d'invertir el patrimoni, administrar-lo, repartir els beneficis, ... d'acord amb la política inversora del fons ./2.Entitat dipositària: guarda els títols i l'efectiu i vigila les inversions realitzades per la societat gestora amb el patrimoni del fons.
La participació de cada inversor en el fons està representada per uns valors denominats certificats de participació que són acumulables i divisibles.
Renda fixa -> poc risc i poca rendibilitat /Renda variable ->més risc i més possibilitat de rendibilitat.
Aquests certificats tenen un preu calculat diàriament (valor liquidatiu), resultat de dividir el valor d'aquest dia del patrimoni total del fons entre el número de participacions.
2.2.- Valors de renda fixa= Una de les formes que poden finançar-se les entitats públiques i privades es demanar prestat els diners. Els inversors obtindran rendibilitat i el prestat els diners necessaris per fer negocis.
DEUTE PÚBLICA (TABLA ) = Deute emès per l'Estat ->1 Lletres del tresor =Emeses a c/t (6, 12 i 18 mesos) al descompte (emeses per sota el valor nominal, reemborsat pel valor nominal rendiment implícit) Nominal de 1.000,00 € i representades només amb anotacions en compte. --> 2.Bons i obligacions de l'Estat : Emeses a un termini superior a 2 anys, valor nominal de 1.000,00 €. Rendiment explícit: tipus d'interès sobre el nominal. Terminis: entre 2 i 5 anys els bons i fins a 30 anys les obligacions.
DEUTE PRIVADA(tabla)=1.Pagarés d'empresa =Valors emesos al descompte i a c/t (1,3,6,12 i 18 mesos) Financien l'actiu corrent i es negocien en el mercat monetari ./2.Obligacions i bons ordinaris =Similars al deute públic. Tenen una rendibilitat fixa establerta per tota la vida de títol.//3.Obligacions participatives =Els inversors reben un rendiment fix (cupó) i participen dels beneficis ./4.Participacions preferents =La seva remuneració està condicionada a l'obtenció de beneficis per part de la societat emissora ./5.Títols hipotecaris =Valors mobiliaris emesos per banc garantits per préstecs hipotecaris concedits per l'entitat. Es divideixen en cèdules, bons, participacions i certificats de transmissió hipotecària.
3.- EL MERCAT DE VALORS=Un mercat de valors mobiliaris és un espai on comprem i venem aquests valors i fixem els preus. Aquest mercat informatitzat permet operar en les quatres borses de valors existents a l'Estat Espanyol (Barcelona, Bilbao, Madrid i València).
3.1.- Tipus de mercats=
1.Mercat primari o d'emissió =Són aquells mercats en els quals comprem i venem valors per primera vegada, és a dir, una empresa emet valors i els ven a inversors.
OPV: oferta pública de venda. Una empresa fa una oferta perquè tots els interessats puguin adquirir títols.
2.Mercat secundari o de negociació: Són aquells mercats en els que comprem i venem valors negociats anteriorment en el primari.
-A l'Estat Espanyol existeixen els següents mercats secundaris oficials: 1.- Borsa de valors: comprem i venem accions i valors convertibles en accions exclusivament. També deute públic i privat sense exclusivitat ./2.Mercat de deute públic anotada (DPA): intercanviem valors com Lletres, Bons i Obligacions del Tresor, representats exclusivament en anotacions en compte. /3.- Mercat de renda fixa AIAF: mercat promogut per l'Associació d'Intermediaris d'Actius Financers, comprem i venem actius de renda fixa emesos per empreses privades, entitats financeres i AAPP territorials. /4.Mercat oficial de futurs i opcions financeres a l'Estat Espanyol (MEFF): negociem operacions a termini, no pagades al comptat sinó al venciment de l'operació: són els derivats financers./4.1 Un futur financer: és un contracte que obliga als contractants a comprar o vendre, en una data futura i establerta, una quantitat determinada dels actius subjacents per un preu determinat. /4.2 Una opció financera :és un contracte pel qual el qui el té obté un dret, però no una obligació, a comprar o vendre una quantitat determinada dels actius subjacents per un preu preestablert fins una data concreta, denominada venciment.
En el següent quadre mostrem a quin mercat comprem i venem cada un dels valors:
Valor->Accions ->La major part de les accions de les societats anònimes no es negocien a cap mercat secundari regular, ja que cal complir unes normes que només les empreses més grans poden complir.
valor->Certificats de participació en fons d'inversió ->No es negocien a cap mercat secundari regulat, excepte els fons cotitzats o ETF (Exchange Trade Fund) que els negociem a la borsa de valors
Valor->Deute públic ->Els valors emesos pel Tresor Públic es negocien tant a la Borsa de Valors com en el mercat de deute pública anotada. Els petits inversors ho poden fer a través dels bancs.
valor -> Deute privat ->Normalment no els negociem en un mercat secundari, però si ho fan el mercat indicat és el mercat de renda fixa AIAF
3.2.- La Borsa=La Borsa és la institució on comprem i venem valors, la negociació dels quals ha estat sol·licitada i admesa. La Societat Bolsas y Mercados Españoles (BME) és l'operador en tots els mercats de valors i financers de l'Estat Espanyol. A aquesta societat pertanyen les societats rectores de totes les borses, Iberclear, AIAF.
Les accions de les empreses amb més contractació (Caixabank, Repsol, Grifols, ... )
1.Estructura
La contractació la realitzem per una societat i la liquidació de les operacions a través d'una altra:
1.Societats rectores: són les que gestionen l'organització i el funcionament de cada borsa per facilitar la contractació. Els seus ingressos procedeixen dels cànons que cobren./2. Iberclear: és la societat que s'ocupa del registre comptable i de la compensació i liquidació de les operacions (el lliurament de valors a canvi de diners i viceversa) a les borses de valors de l'Estat Espanyol.
2.Característiques:La borsa de valors, com a mercat, té les següents característiques :
1.Mercat de capitals: negociem valors com les accions, que no tenen venciment, per tant són valors a llarg termini ./2.Mercat al comptat: no existeix la possibilitat d’endarrerir el pagament o el lliurament dels valors . /3. Mercat secundari: generalment s’utilitza com a mercat de negociació de valors existents, però les grans empreses l’utilitzen com a mercat primari per col·locar les accions emeses /4.Mercat regulat: els seu funcionament es basa en un reglament elaborat per la societat rectora .
/5.Mercat centralitzat: les ordres de compra i de venda d’accions es dirigeixen a un mateix mercat. Quan negociem una acció sabem que ho fem al millor preu. /6. Mercat tancat: només poden accedir a aquest mercat els membres del mercat: agències de valors, societats de valors i entitats de crèdit autoritzats com a membres ./7.Mercat de contractació cega: a la borsa desconeixem qui és l’altra part de la compravenda de valors .
3.3.- La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)=És l’organisme encarregat de vigila)r que el funcionament dels mercats de valors sigui correcte.
La CNMV té les següents funcions: -Supervisar i inspeccionar els mercats de valors i l’activitat relacionada amb la compravenda de valors ./-Autoritzar a prestar serveis d’inversió a les empreses i portar-ne un registre /-Dictar normes d’obligat compliment pels mercats i empreses de serveis d’inversió ./-Imposar sancions a qui incompleixi les normes i la legislació nacional i europea ./-Elaborar i difondre informació bursàtil ./-Protegir als estalviadors-inversors, especialment, als petits inversors .
Existeixen diferents tipus d’ESI: 1. Societats de valors (SV): poden oferir tot tipus de serveis relacionats amb el mercat de valors i actuar en el mercat en nom dels seus clients o en nom propi (comprar i vendre). Són els dealers. /2.Agències de valors (AV): no poden actuar en nom propi, només en nom dels seus clients. Realitzen feines d’administració i dipòsit de valors mobiliaris. Són els borkers. /3. Societats gestores de carteres (SGC): ofereixen serveis de gestió de carteres i d’assessorament a societats i inversors. /4. Empreses d’assessorament financer (EAFI): poden ser persones físiques o jurídiques de qualsevol tipus i donar serveis en matèria d’inversió, fent recomanacions als seus clients per iniciativa de l’empresa o del propi client.
Cada tipus d’ESI pot realitzar els següents serveis:
Recepció, transmissió i execució d’ordres per compte de tercers (SV ,AV ,SI) I (SGC, EAFI,NO)
Negociació per compte pròpia (SV ,SI) I (AV Si)
Gestió de carteres per mandat dels inversors (SV AV SGC ,Si ) i (EAFI ,NO)
Assessorament a empreses i inversors (SV AV SGC EAFI ,SI)
4.- OPERACIONS A LA BORSA: Les operacions a la borsa consisteixen en compravenda de valors. El comprador lliura diners i a canvi, el venedor lliura valors.
4.1.- Requisits: Per operar en el mercat de valors, prèviament, l’inversor ha de tenir:
- Un compte de valors obert en un intermediari financer autoritzat
- Un compte corrent o d’estalvi, amb diners, en una entitat de dipòsit (banc)
4.1.- Requisits: Per operar en el mercat de valors, prèviament, l’inversor ha de tenir:
- Un compte de valors obert en un intermediari financer autoritzat /- Un compte corrent o d’estalvi, amb diners, en una entitat de dipòsit (
4.2.- Tipus d’ordre ) =La primera classificació són les ordres de compra i de venda d’accions. Aquestes poden ser:
- Pel millor: són les que fem al millor preu del mercat, si no n’hi ha prou esperem a un altre dia /- De mercat: són les que fem al millor preu del mercat, i si no n’hi ha suficients títols a aquest preu, als successius millors preus /- Limitades: l’ordre està condicionada a que el preu de cada acció no sobrepassi un límit, en les opcions de compra, o no estigui per sota, en les de venda
Despeses de la compravenda bursàtil
- Els intermediaris financers que actuen en nom del comprador i del venedor - La societat rectora, que posa els mitjans per contractar - Iberclear, que realitza l’intercanvi de diners i valors
Per tant, el preu real d’una compra bursàtil la determinem de la següent manera:
1.Preu pagat en una compra de valors = Import pagat al venedor +Import pagat als intermediaris // 2.Preu cobrat en una venda de valors =Import cobrat al comprador -Import pagat als intermediaris
Resultat en la compravenda bursàtil=El resultat d’una compravenda bursàtil vindrà determinat per la diferència entre el preu cobrat en la venda i el preu pagat en la compra (ambdós amb les comissions i altres despeses incloses): /- Si els diners obtinguts en la venda són superiors als pagats en la compra, hi haurà plusvàlua o guany. - Si els diners obtinguts en la venda són inferiors als pagats en la compra, hi haurà una minusvàlua o pèrdua.
EXERCICI
L’Anna, veïna de Castellar del Vallès, va adquirir 100 accions de VELAMEN quan estaven cotitzant a 8,50 € l’acció. El seu intermediari financer, per aquestes operacions, cobra un 0,8% amb un mínim de 6,04 €. Els cànons respectius de la societat rectora i IBERCLEAR són de 2,40 € i 0,55 €.
Passats dos mesos, l’Anna dóna l’ordre al seu intermediari financer per vendre les accions. L’intermediari cobra una comissió del 0,9% amb un mínim de 6,04 €. Els cànons respectius de la societat rectora i IBERCLEAR són de 2,38 € i 0,55 €.
Passats dos mesos, l’Anna dóna l’ordre al seu intermediari financer per vendre les accions. L’intermediari cobra una comissió del 0,9% amb un mínim de 6,04 €. Els cànons respectius de la societat rectora i IBERCLEAR són de 2,38 € i 0,55 €.
La venda es realitza a 9,96 € l’acció. Les accions anteriors són comprades pel Miquel, veí de Manresa. Per tramitar l’ordre de compra, l’intermediari financer li cobra un 0,7%, amb un mínim de 7,12 €. Els cànons respectius de la societat rectora i IBERCLEAR són de 2,35 € i 0,55 €.
a) Quin import haurà pagat l’Anna per l’adquisició de les accions? Ha pagat 859,75 € per la compra de les accions. (1 punt)
Preu de les accions= 100 X 8,50 = 850,00 €
Intermediari financer:100 X 8,50 X 0,8%= 6,80 € > 6,04€ mínim
Resta de despeses: societat rectora (2,40 €) i IBERCLEAR (0,55 €)
TOTAL=850 + 6,8 + 2,40 +0,55= 859,75 €
b) Quants diners ingressarà l’Anna amb la venda de les accions? Anna ingressarà 984,11 € de la venta de les accions. (1 punt)
Preu de les accionS= 100 X 9,96 = 996,00 €
Intermediari financer= 100 X 9,96 X 0,9%= 8,96 € > 6,04 € mínim
Resta de despeses: societat rectora (2,38 €) i IBERCLEAR (0,55 €)
TOTAL = 996 - 8,96 - 2,38 - 0,55 = 984,11 €
c) Quants diners ha pagat en Miquel per l’adquisició de les accions? (1 punt)
Preu de les accionS= 100 X 9,96 = 996,00 €
Intermediari financer= 100 X 9,96 X 0,7%= 6,97 €
Resta de despeses: societat rectora (2,35 €) i IBERCLEAR (0,55 €)
TOTAL = 996 + 7,12 + 2,35 + 0,55 = 1.006,02 €
d) Quin és el resultat obtingut per l’Anna en la compravenda? (1 punt)
Benefici = 984,11 - 859,75 = 124,36 €
e) A què és degut la diferència entre els diners rebuts per l’Anna i els pagats pel Miquel? (1 punt)
Entre l’import pagat pel Miquel per les accions (1.006,02 €) i el rebut per l’Anna (984,11€) hi ha una diferència de 21,91 €. Això es deu a la intervenció d’intermediaris financer que cobren, a les dues parts, pel servei que els donen