Les institucions de la Unió Europea i les seves funcions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,04 KB
Les institucions de la Unió Europea
1- El Consell Europeu: és el màxim òrgan polític de l'UE que està constituït pels caps de l’estat dels Estats membres, acompanyats dels seus ministres d’Afers Exteriors. Funcions:
(Fixa les prioritats que s’han de seguir en política econòmica, social, exterior i de seguretat de l'UE).
2- El Consell de la Unió (abans Consell de ministres): és un òrgan polític que està constituït per un ministre nomenat per cada estat. És part del poder legislatiu. Funcions:
- junta al Parlament aprovar les lleis i els pressupostos
- coordina les polítiques nacionals europees.
3- La Comissió Europea: és l'òrgan executiu. Està constituït per un president i un comissari per cada estat membre. Són elegits per un mandat de quatre anys. Funcions:
- Supervisa que les lleis i els tractats es compleixin
- Defensar els interessos de la Unió - elabora propostes legislatives noves.
4- El Parlament Europeu: És elegit per sufragi universal. Cada estat tria als seus eurodiputats. Les seves funcions, compartides amb el Consell de ministres: - aprova les lleis proposades per la Comissió i els pressupostos de l'UE. - control polític sobre el Consell europeu i la Comissió.
Altres institucions
5- El Tribunal de Justícia: exerceix la funció judicial.
Està format per un jutge de cada país membre, que es renova cada cinc anys. Aquest tribunal atén els ciutadans i institucions comunitàries que ho necessiten.
6- El Defensor del Poble: pot ser consultat pels ciutadans dels Estats si han estat tractats injustament per alguna institució de la Unió Europea.
7- El Tribunal de Comptes: exerceix la funció de supervisar les despeses de l'UE.
8- El Banc Central Europeu: responsable de la política monetària de la UE.
Polítiques comunes
1- Unió Econòmica i Monetària (UEM)
Consisteix en aconseguir l’estabilitat monetària i financera establint una moneda única, l’euro, i una política monetària comuna.
Els onze països membres que compleixen els requisits de convergència econòmica establerts en el Tractat de Maastricht:
- inflació limitada
- uns tipus de interès concrets
- i un dèficit deute públic controlat adoptaran l’euro al 2002.
La política monetària està dirigida pel Banc Central Europeu i els Bancs Centrals Nacionals dels països que han adoptat l’euro.
2- Política de Justícia i Assumptes Interiors (JAI) de la UE:
Pretén crear un espai europeu de llibertat, seguretat i justícia
L'espai de llibertat pretén garantir la lliure circulació de persones entre els països membres. Amb aquest fi, tots els països membres menys Regne Unit i Irlanda van signar l'acord Schengen: que suprimeix els controls a les fronteres entre els països membres, però manté els controls en les fronteres exteriors a la UE
L'espai de seguretat inclou mesures per evitar que la lliure circulació afavoreixi la delinqüència, així es crea l'Europol: més cooperació entre les policies dels països membres.
L'espai de justícia: fomenta la cooperació judicial amb la creació de l'Eurojust per a: la investigació conjunta de delictes, les ordres de detenció s'apliquen a qualsevol país de la Unió i el reconeixement mutu de sentències
3- En política exterior i de seguretat PESC que aspira a enfortir la seguretat de l'UE i dels seus estats membres així com el manteniment de la pau i la seguretat internacional.
- a cooperació en els països en els àmbits de la justícia i assumptes interiors (lluita contra el narcotràfic, terrorisme....)
- els membres de l’UE també realitzen accions conjuntes humanitàries, diplomàtiques o militars en qualsevol regió del món.
4- Drets dels ciutadans
- Ciutadania europea: un ciutadà de la UE ho és de tots els altres
- Drets polítics: participar en eleccions europees.
- Dret a participar en les institucions europees: dirigir-se al defensor del poble, dirigir-se als tribunals europeus, demanar protecció diplomàtica en els consolats dels diferents països.
- Carta de drets fonamentals
- Defensa dels treballadors i les seves condicions de treball
- Protecció al consumidor
Correcció dels desequilibris socioeconòmics en les euroregions
La UE corregeix els desequilibris amb ajudes procedents dels fons estructurals: FEDER / FEOGA / FSE / IFOP + El Fons de Cohesió + Les Iniciatives Comunitàries: INTERREG: LEADER, URBAN, EQUAL:
“FONS QUE REP ESPANYA PER RESOLDRE LES DESIGUALTATS REGIONALS.
A MÉS D’ESPANYA ELS REBEN TOTES LES REGIONS EUROPEES QUE ELS NECESSITEN (AQUELLES QUE ESTAN MENYS DESENVOLUPADES EN LA AG. IND, TRANSPORTS, SERVEIS....