Inserció Laboral: Guia Completa amb Recursos i Estratègies

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 12 KB

Inserció Laboral: Guia Completa

Tipus d'Inserció Laboral

Inserció Ocupacional

Procés que té com a objectiu final la integració social, sobretot en col·lectius en risc d'exclusió social.

Inserció Laboral

Un dels instruments més importants d'integració a la nostra societat. L'atur i les dificultats econòmiques són una de les causes que genera l'exclusió social. La feina ens aporta elements que permeten treballar progressivament cap a aquesta integració. Tenir un sou ens permet disposar d'autonomia personal i independència econòmica, a més et dona la possibilitat d'accedir a béns materials, culturals, educatius i la possibilitat de tenir reconeixement social i d'ampliar la xarxa social, adquirir i desenvolupar coneixements.

Inserció Laboral com a Procés Educatiu

La inserció laboral no s'entén com un moment puntual d'una feina sinó d'un procés per aconseguir una feina, mantenir-la i tenir capacitats per poder estar al mercat laboral.

Inserció Professional

Lloc de treball relacionat amb la formació o especialització professional de la persona que l'ocuparà.

Inserció Inicial

Quan una persona s'incorpora per primera vegada al món laboral.

Reinserció Laboral

Inserció d'una persona al mercat de treball amb experiència laboral anterior.

Inserció Laboral al Mercat Ordinari/Entitats/EIN

Majoritàriament privades que col·laboren amb el SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) en acollida, seguiment i orientació d'aquelles persones que tenen dificultat per entrar i mantenir-se al mercat laboral. L'accés a qualsevol entitat normalment es realitza a través del SOC, ICASS, TS o DONO (Demandants d'Ocupació No Ocupats).

Club de Feina

Espai dedicat a la recerca activa de feina de manera autònoma o assistida. Podem trobar-hi: orientació personalitzada, tauler d'ofertes de treball, accés a premsa especialitzada, telèfon i fax, ordinadors amb connexió a internet, llistat de webs de feina, informació del món laboral general, informació sobre formació per al treball, diferents tallers, guia de Barcelona i diccionaris, models de currículums i cartes de presentació.

Recursos i Programes d'Inserció Laboral

Aules Actives

El SOC facilita als usuaris de les oficines de treball 20 aules de recerca intensiva de feina repartides per tots els territoris, amb l'objectiu d'accelerar la seva incorporació al mercat laboral. Aquestes tenen ordinador, telèfon i connexió a internet, i tenen accés directe a diferents portals de feina com Feina Activa. Metodologia: dedicació exclusiva de l'usuari, grups reduïts, atenció personalitzada.

Responsabilitat Social Compartida (RSC)

Model innovador de gestió d'empreses i organitzacions, basat en criteris responsables econòmics, socials i ambientals, per incrementar la competitivitat i fomentar el desenvolupament sostenible a l'hora de construir una societat millor. Han de complir totes les normatives vigents, pràctica voluntària, desenvolupament sostenible (economia social i ambiental), transversalitat: nova cultura que impregna tota l'empresa o organització, transparència i participació. L'RSC és aplicable a totes les empreses.

Empresa Inclusiva

Colabora en la inserció laboral de persones que no poden accedir al mercat laboral en igualtat d'oportunitats. Hi ha empreses que contracten persones amb discapacitat o persones en situació de risc d'exclusió social. Les empreses han d'estar inscrites al cens.

Clàusules Socials

Eina que l'administració utilitza per a la promoció de la inserció laboral de col·lectius en risc d'exclusió. És l'ús de les clàusules socials en els seus processos de contractació, regulen un contracte i també introdueixen aspectes de la política social.

Treball amb Suport

Metodologia d'inserció laboral al mercat ordinari de treball per a persones amb discapacitat o dificultats especials (discapacitat intel·lectual, salut mental, discapacitat física i sensorial). També ajuden a la família.

Mesures Alternatives al Compliment de la Quota del LISMI

La Llei d'Integració Social del Minusvàlid, obliga les empreses de 50 o més persones a reservar un 2% de llocs de treball per a la contractació de persones amb discapacitat. Raons excepcionals: econòmiques, tècniques, organitzatives que dificultin la contractació, manca de cobertura d'ofertes per a persones del col·lectiu. Mesures alternatives: contractes mercantils o civils, donacions i accions de patrocini monetari per a fundacions i associacions, contracte a Centre Especial de Treball.

Inserció Laboral al Mercat Protegit/Centres Especials de Treball (CET)

Empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral. La seva plantilla ha de tenir un mínim del 70% de persones amb discapacitat igual o superior al 33%. Els CET també són mitjà d'integració de persones amb discapacitat al règim de treball ordinari. L'objectiu de l'empresa és productiu com una altra empresa però té funció social. Poden incorporar-s'hi persones amb discapacitat intel·lectual, física, sensorial, malaltia mental. Gairebé tota la plantilla seran treballadors amb discapacitat.

Pla d'Ocupació

Programes de contractació de treballadors aturats per fer obres i serveis d'interès social. El SOC subvenciona el cost salarial i de la Seguretat Social dels contractes de treballadors aturats. Entitats que poden sol·licitar la subvenció: entitats locals, institucions sense finalitat de lucre, òrgans d'administració general o autonòmica de les universitats. Destinataris: aturats inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Criteris: major adequació al lloc de treball, edat i condició de dona, persones amb discapacitat, responsabilitats familiars, nivell de protecció per desocupació dels possibles beneficiaris. Durada: 6 mesos normalment. Percepcions econòmiques: el que s'acordi entre les dues parts sense ser inferior a l'establerta.

Empreses d'Inserció (EI)

Regulades per llei autonòmica i estatal, són empreses que porten a terme qualsevol activitat econòmica i econòmicament competitiva i que tenen com a finalitat la integració sociolaboral de persones en situació de risc d'exclusió social. Requisits: estar inscrit al registre administratiu d'EI, proporcionar processos personalitzats, mantenir un còmput anual entre el 30% i el 70% de treballadors en procés d'inserció, aplicació d'un mínim del 80% dels resultats a la millora o ampliació d'estructures productives. Treball en procés d'inserció: persones en situació d'exclusió social, desocupades o amb dificultats per integrar-se al mercat ordinari i que estiguin en un dels col·lectius següents: persones amb discapacitat física, persones destinatàries de la RMI, joves majors de 16 i menors de 30 anys d'institucions de protecció de menors, drogodependència, alcoholisme, interns de centres penitenciaris, aturats de llarga durada majors de 45 anys. Poden arribar a través de: serveis socials municipals, serveis d'ocupació, dispositius d'inserció. A més de treballar, fan un programa d'inserció: fase prelaboral, professionalització, laboral. Característiques: treballador protagonista, procés individualitzat, experiència real de treball, durada determinada, potenciar les capacitats.

Inserció Sociolaboral i Formació Professional

Inserció Sociolaboral a la Formació Professional

Per accedir al món laboral cal un bon currículum. Hi ha molta competència. Factors: titulació acadèmica, formació complementària de la persona que busca feina.

Formació Reglada i No Reglada

  • Reglada: regulada per l'administració educativa, que determina finalitats, objectius, temporització, espais, equipaments, titulació dels formadors.
  • No reglada: regulada per altres administracions o entitats amb o sense finalitat de lucre.

Sistema Educatiu a l'Estat Espanyol / Dret a l'Educació

A partir de la Constitució Espanyola es garanteix el dret a l'educació a totes les persones espanyoles (pas molt important). L'article 27 garanteix l'ensenyament bàsic obligatori i gratuït. Aquest marc es concreta per diferents lleis, actualment la LOGSE (Llei Orgànica d'Ordenació General del Sistema Educatiu), que estableix l'ensenyament bàsic obligatori i gratuït dels 6 als 16 anys, i la LOE (Llei Orgànica d'Educació), que es basa en tres principis: proporcionar educació de qualitat, implicació de tots els membres i compromís amb els objectius plantejats.

Formació Professional (FP)

Amb la LOE del 2007, la Formació Ocupacional passa a ser Formació Professional.

FP Reglada

Conjunt de coneixements, aptituds i capacitats per a un nombre ampli de professions. Pretén ensenyar el sentit pràctic de les diferents àrees curriculars (incloent-hi l'ESO). S'imparteix dins de l'ESO i el Batxillerat.

FP Específica

Formada per un conjunt de cicles formatius amb organització modular i constituïda per àrees de coneixement teoricopràctiques en un camp professional determinat. Formació en centres de treball (grau mitjà i superior).

Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI)

Per a joves majors de 16 anys i menors de 21 que no tenen l'ESO i que volen accedir al món laboral, continuar la formació o treballar i obtenir l'ESO. Té diferents mòduls:

  • Mòdul A (Formació Professional Específica): Nivell 1 del Catàleg de Qualificacions Professionals, pràctica en empreses (150-250 hores).
  • Mòdul B (Formació General): Aprenentatges instrumentals bàsics, tutoria.
  • Mòdul C (Voluntari per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria): Generalment es cursen en centres de formació de persones adultes. Durada: curs escolar per mòduls i cada un té una durada variable. Metodologia: grups reduïts (15 persones), atenció personalitzada. Certificació final: validesa en l'àmbit laboral de nivell 1, accés a cicles de grau mitjà o el GESO.
Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM)

Es pot accedir al Batxillerat. Per accedir al grau mitjà cal: Graduat en Educació Secundària, FP tècnic auxiliar, superació de Batxillerat. Sense titulació: prova d'accés per a majors de 17 anys o que els compleixin durant l'any.

Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS)

Es pot accedir directament, sense prova d'accés, a determinats ensenyaments universitaris. Es pot accedir amb Batxillerat, COU, FP-2, per fer un altre grau superior. Sense titulació: prova d'accés per a majors de 19 anys o 18 i que els compleixin durant l'any.

Itineraris Professionals de Formació No Reglada: Formació Ocupacional

Al 2007 passa a ser Formació d'Oferta, dirigida prioritàriament a treballadors ocupats amb la finalitat d'oferir una formació que els capaciti per a les professions i l'accés a la feina. Els cursos de formació professional estan dirigits a persones en actiu o aturades. Es caracteritzen per tenir una oferta formativa molt àmplia en tots els sectors econòmics i, en alguns casos, realitzar pràctiques en empreses catalanes o a l'estranger. Aquestes accions es duen a terme a través de centres d'innovació i formació ocupacional (CIF).

Formació Ocupació

Alternança entre la formació i la pràctica professional, permet al treballador compatibilitzar la formació amb la pràctica professional en un lloc de treball. Existeixen diversos tipus de programes, integrats per les accions formatives dels contractes per a la formació.

Formació de Demanda

Al 2007 passa a ser Formació de Demanda. Abarca accions formatives d'empreses i permisos individuals de formació, finançats totalment o parcialment amb fons públics per respondre a les necessitats específiques de formació plantejades per les empreses i els seus treballadors.

Entradas relacionadas: