La influència de la Revolució Russa a Europa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,41 KB

El règim estalinista: una dictadura totalitària

Stalin va restaurar una dictadura personal i tradicionalista

  • El culte a la personalitat: mitjançant la propaganda, s'envoltia la imatge de Stalin i es va eliminar tota referència positiva entre els seus enemics.

  • El reforç de poder del partit comunista: si es volia participar en la vida política per mitjà dels soviets, era necessari pertànyer al PCUS, d'aquesta manera els soviets van deixar de ser assemblees lliures i populars.

  • La repressió política: aquest sistema va fer callar qualsevol veu opositora, la repressió era exercida sobre el conjunt de la societat, va ser la nova política qui la va exercir però amb l'ajut d'un gran part de la població amb la qual cosa, es va crear un ambient de sospita.

  • Purgues: Les purgues més intenses es van produir entre el 1933 i el 1939, van ser els processos de Moscou en qui es va condemnar a antics dirigents del partit. Centenars de milers de persones van ser enviades a camps de concentració a Sibèria. Polítics, civils, sacerdots, van ser assassinats.

La influència immediata de la Revolució Russa a Europa

La revolució russa del 1917 va significar un esdeveniment polític d'una dimensió només comparable a la revolució francesa, va fer-se notar de seguida entre els partidaris com entre els seus detractors. Alguns consideraven que el règim dels soviets era un fenomen aïllat i que tindria una vida curta, altres pensaven que era la primera banda d'una cadena de revolucionaris mundials que liderarien el sistema capitalista.

Els bolxevics liderats per Lenin van crear la Tercera Internacional amb la intenció d'expandir la revolució i la seva influència fora de les fronteres russes. Al final de la guerra, la inestabilitat política i la crisi van crear una vacil·lació de la política. Els governs van respondre de manera violenta als esclats revolucionaris.

En març 1918-1919, a Alemanya es va produir la insurrecció dels espartaquistes, que va seguir l'exemple bolxevic. Va ser reprimida ràpidament pel govern socialdemòcrata amb el suport de l'exèrcit i de les forces més conservadores. A Hongria també es van produir protestes revolucionàries que aviat van quedar en via morta. A Itàlia es va produir el mateix, protestes obreres i de camperols.

Entradas relacionadas: