La influència de la publicitat en les nostres decisions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,34 KB

Publicitat

PUBLICITAT és la “comunicació massiva que té per objecte informar, persuadir i aconseguir un comportament determinat de les persones que reben aquesta informació”. Així, doncs, la publicitat persegueix tres objectius: informar, persuadir o seduir, i aconseguir una determinada compra.

Persuadir

PERSUADIR Convèncer a algú que ha de creure una cosa determinada. En la persuasió s’ofereixen raons (bones o dolentes) i arguments racionals. El receptor pot defensar-se i la seva capacitat d’elecció no queda anul·lada

Seduir

SEDUIR La seducció en publicitat és la utilització d’un llenguatge emmascarat que evita la transparència. El receptor, com la persona seduïda, no pot, al final del procés, viure sense el que l’ha seduït i no s’adona de la seducció. En la seducció prenen importància els sentiments i les emocions per sobre de la racionalitat.

Objectiu dels comunicadors publicitaris

OBJECTIU DELS COMUNICADORS PUBLICITARIS: han d'aconseguir que un producte determinat, bàsicament idèntic a molts altres del mateix tipus (begudes, esportives, pantalons...) sobresurti i, mitjançant la persuasió, esdevingui el preferit. Un repte gran si tenim en compte que el destinatari ja està saturat de missatges. Trucs o recursos que s'usen per a persuadir o, anant més enllà, seduir.

Paraules esquer

PARAULES ESQUER: Els anuncis que contenen paraules com ara nou, ràpid, millor, autèntic, únic, sorprenent, venen més productes.

Excés estimulant consentiment

EXCÉS ESTIMULANT CONSENTIMENT: La publicitat mai fomenta la discussió, la crítica, la reflexió. Cerca el consentiment. Estimula el consentiment a favor de la situació dominant. Així, la imatge de la subordinació de la dona, transmesa per la publicitat, legitima la seva discriminació en la vida quotidiana, en el treball, a casa. Reflecteix el que passa a la realitat; però aquesta reproducció legitima la desigualtat.

Excés establint o reforçant valors

EXCÉS ESTABLINT OREFORÇANT VALORS: Les persones no sabem viure sense valorar, és a dir, vivim una actitud positiva i preferencial davant determinades accions, objectes o persones. La publicitat, seleccionant uns valors i marginant altres, reconfigura el nostre univers de valors atenent sempre a uns criteris econòmics. Així, doncs, el fenomen publicitari incideix en àrees que van més enllà de la seva funció declarada; penetra en àmbits que no li són propis i, en aquests, opera eficaçment per mitjà de tècniques de psicologia publicitària.

Fotomuntatges

FOTOMUNTATGES El fotomuntatge permet manipular el producte, ubicar-lo en llocs imaginaris, situar-lo en situacions hipotètiques, relacionar-lo amb elements que denotin el seu ús o que li aportin un valor afegit capaç de seduir al consumidor.

Atracció sexual

ATRACCIÓ SEXUAL: Els anuncis que utilitzen animals, nadons o atractiu sexual tenen més probabilitat de vendre el producte del qual fan publicitat que aquells que contenen personatges més neutres, caricaturescs o històrics.

Publicitat subliminal o encoberta

PUBLICITAT SUBLIMINAL O ENCOBERTA Publicitat encoberta és el terme que denomina tots els missatges audiovisuals emesos sota el llindar de percepció conscient de l'espectador, i que tenen una fi publicitaria d'enviar un missatge amb la intenció comercial de motivar-lo a comprar qualsevol classe de bé, producte o marca.

Publicitat comparativa

PUBLICITAT COMPARATIVA La publicitat comparativa o publicitat combativa és una publicitat en què un producte o servei concret menciona específicament un competidor pel seu nom amb el propòsit exprés de mostrar per què el competidor és inferior al producte que el nomena. A molts països la publicitat comparativa es considera lícita. A España es considera legal si compleix amb certes condicions com, per exemple, no pot ser enganyosa, ni crear desconcert entre les marques, no pot ser denigrant, no pot causar descrèdit o malestar cap a la competència.

Patrons ideals

PATRONS IDEALS: Els models o patrons ideals de comportament tendeixen a fer créixer les vendes. Així, joves que reben amor, afecte i amistat; parelles joves que gaudeixen de qualitat de vida; Contribueix a disgregar les subcultures d'una determinada societat a favor d'una cultura dominant. L'eficàcia publicitària necessita un màxim de massificació

Excés maneja sentiments

EXCÉS MANEJANT SENTIMENTS Optant més pel camí de l'emotivitat que no pas el de la racionalitat, la publicitat maneja els nostres sentiments de culpa, les nostres pors i angoixes, els sentiments de soledat i les nostres tensions internes. Si un publicista és capaç de jugar amb un desig o una por prou compartida, si és capaç de remoure ferides obertes, aleshores el seu anunci serà un èxit.EXCÉS UNIFORMANT: La publicitat esdevé un factor d'integració social, però la seva integració és uniformadora. Contribueix a disgregar les subcultures d'una determinada societat a favor d'una Els anuncis capaços de provocar dissonància cognitiva incrementen les vendes. La dissonància és la percepció de que hom no té allò que l'anunciant suposa hauria de tenir. Es crea dissonància quan s'afirma, per exemple, que la tecnologia que tenim no és la que hauríem de tenir. La dissonància crea un malestar que ens mou vers la consonància, és a dir, a comprar.

Excés modelant mentalitats

EXCÉS MODELANT MENTALITATS La publicitat contribueix a modelar la mentalitat de nens, joves i adults; la publicitat indica quins han de ser els nostres ideals, les aspiracions, els sentiments profunds. Amb les estratègies publicitàries, si la persona no és reflexiva, pot veure's arrossegada i, al mateix temps, estar convençuda d'actuar amb plena independència.

Dissonància cognitiva

DISSONÀNCIA COGNITIVA Els anuncis capaços de provocar dissonància cognitiva incrementen les vendes. La dissonància és la percepció de que hom no té allò que l'anunciant suposa hauria de tenir. Es crea dissonància quan s'afirma

Entradas relacionadas: