La Independència dels Estats Units: Orígens, Guerra i Constitució

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,23 KB

El 4 de juliol de 1776, els habitants de les tretze colònies del Regne Unit a la costa oriental de l’Amèrica del Nord es van proclamar independents.

Els Orígens de la Independència Americana

L’origen de la rebel·lió dels colons americans es va originar amb la Guerra dels Set Anys (1756-1763) entre britànics i francesos. Les despeses d’aquesta guerra es van carregar sobre els colons americans, els quals es van negar a pagar-los perquè consideraven il·legals els impostos exigits per la Corona sense l'aprovació del Parlament britànic, en el qual els colons americans no tenien representació.

La Crisi dels Impostos i el Boston Tea Party

El 1765, la Stamp Act va ser retirada a causa de les protestes que va generar. Altres impostos també es van suprimir, però el del te es va mantenir. El 1773, la concessió del monopoli de la venda del te a la Companyia Britànica de les Índies Orientals va perjudicar greument els comerciants de les colònies. Aquest fet va provocar el famós Boston Tea Party o Motí del Te.

La Proclamació de la Independència (4 de Juliol de 1776)

El 4 de juliol de 1776, es va proclamar la independència dels Estats Units d'Amèrica, mitjançant una declaració redactada per Thomas Jefferson, que defensava principis fonamentals com la llibertat, la igualtat de les persones, el dret de rebel·lió contra la tirania i la divisió de poders.

La Guerra d'Independència dels Estats Units

La Guerra d'Independència va tenir dues etapes clau:

  • Primera Fase (1775-1777): Saratoga i el Suport Estranger

    Els insurgents, liderats per George Washington, es van enfrontar a les tropes britàniques. La decisiva victòria dels americans a Saratoga el 1777 va ser clau perquè França, tradicional enemiga del Regne Unit, decidís donar suport obertament als rebels. Espanya també va oferir un suport crucial, tot i que de manera més discreta, aportant finançament econòmic i recursos.

  • Segona Fase (1778-1782): Yorktown i el Tractat de Versalles

    L'exèrcit britànic va començar a patir greus problemes de proveïment. El 1781, les tropes angleses van ser definitivament derrotades a Yorktown, gràcies a la combinació de la intervenció estrangera (especialment francesa), la professionalització creixent de l'exèrcit dels colons americans i el suport incondicional de la població.

Finalment, amb la signatura del Tractat de Versalles el 1783, es va restablir la pau, i el Regne Unit va reconèixer oficialment la independència dels Estats Units d'Amèrica.

La Constitució Americana de 1787

Alexander Hamilton va ser una figura clau en la proposta d'elecció d'un Congrés per elaborar una constitució que unifiqués tots els estats independents. Cinquanta-cinc delegats, reunits a Filadèlfia el 1787, van redactar la nova Constitució, que es va fer oficial el març del 1789.

L'Estructura de Poders de la Constitució

La Constitució establia un sistema polític basat en la divisió de tres poders:

  • Poder Legislatiu: Residia en un Parlament bicameral, format per dues cambres: el Senat, que defensava els interessos de cadascun dels estats, i la Cambra de Representants, que personificava el poble dels Estats Units en conjunt.
  • Poder Executiu: Liderat pel President, escollit per sufragi universal masculí (restringit a la població blanca). George Washington va ser el primer president dels Estats Units.
  • Poder Judicial: Al capdavant hi figurava el Tribunal Suprem, format per sis membres nomenats pel president. La seva missió principal era vetllar per la constitucionalitat de les lleis.

Aquesta Constitució va ser la primera constitució liberal escrita de la història i va servir de model i inspiració per a molts moviments a Europa en la lluita contra l'absolutisme.

Entradas relacionadas: