Inclusió Educativa: Model, Estratègies i Impacte Social
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,16 KB
Organització de l'aula - Streaming
Característiques:
- Increment dels recursos humans.
- Separació de l'alumnat etiquetat com a “diferent” o “difícil”.
- Grups homogenis.
- Basat en la diferència.
Resultats:
- Efecte negatiu en la qualitat de l'educació per a tot l'alumnat.
- Efecte negatiu en els resultats, especialment per a l'alumnat segregat.
- Augment dels problemes de convivència.
Organització de l'escola - Inclusió
Fa dècades que la comunitat científica va demostrar que el streaming genera fracàs escolar i problemes de convivència. La separació per grups resulta ser inefectiva i perjudicial per a tot l'alumnat, va en contra de les relacions interracials, l'enteniment i l'amistat, afebleix els valors democràtics i perpetua l'estratificació de la societat.
Com es pot modificar això? Amb un model que treballi des de la veritable inclusió. Les característiques del model included són:
- Tot l'alumnat i professorat de suport està dins de la mateixa aula.
- Basat en la igualtat de resultats i la igualtat de diferències. Busquem el millor per a tots els alumnes sense adaptar el currículum a les dificultats individuals; s'exigeix a tots per igual perquè s'esforcin i avancin.
- Incorporació a l'aula de voluntariat, famílies, etc. Participen tots els actors de la comunitat educativa.
- En cas d'agrupacions, sempre són heterogènies.
Des d'included es van analitzar diverses actuacions educatives d'èxit que presentaven grans resultats tant en barris exclosos com en barris de classe alta. Les principals actuacions van ser les teories dialògiques i els equips interactius. En aquest tipus d'actuacions va participar tota la comunitat educativa. Els veïns, les famílies de l'alumnat, etc., compartien el mateix espai a l'aula. Així, tots van aprendre de tots gràcies a l'intercanvi de comunicació (les famílies van aprendre dels docents, els alumnes de les seves famílies, etc.). Aquesta manera de participar va fer que cada persona pogués aportar coneixements des de la seva intel·ligència. Com a resultat, es van veure grans avanços en els resultats acadèmics de tots els alumnes i la millora de la convivència escolar (taxa més baixa d'assetjament escolar, racisme, violència de gènere, etc.).
Tipus d'inclusió
- Grups heterogenis dins de l'aula amb recursos addicionals; aquests recursos són professionals, però també s'utilitza la participació de les famílies, voluntaris…
- Desdoblaments inclusius.
- Ampliació del temps d'aprenentatge: les escoles que fan aquest tipus d'intervencions són aquelles on els nens volen anar i on la família vol participar. Per això mateix, són escoles obertes on s'amplia el temps per a tot aquell que vulgui.
- Currículum individualitzat inclusiu.
- Opcions inclusores. CRAE - Centres Residencials d'Acció Educativa:
- Donar resposta a situacions i necessitats educatives i assistencials que requereixen una especialització tècnica en el seu guarda i educació alternativa a la seva família d'origen.
- Atenció i educació dels menors als quals s'aplica la mesura d'acolliment simple en institució, d'acord amb l'informe previ dels equips tècnics competents.
- Les seves funcions són:
- Promoure i aplicar mesures educatives i d'inserció social, laboral i familiar.
- Coordinació amb els serveis socials bàsics, amb professionals i altres sistemes de benestar social, amb entitats associatives i amb serveis especialitzats.
- Proporcionar als menors atesos la cobertura inherent a l'exercici de la guarda i l'educació.
Ampliació dels recursos. Participació de les famílies en els processos d'aprenentatge
Rafael Layón, un pare que decideix implicar-se en una de les actuacions de l'escola La Paz, parla del canvi que va suposar aquesta actuació per al barri, per a la seva família, per a ell mateix i per a la relació amb el seu fill. És una persona que passa d'estar a la presó a anar a parlar sobre aquest projecte educatiu al Parlament Europeu.
La clau en aquest model d'inclusió
És la interacció. Partim del que se sap per a continuar avançant i aprendre entre tots; la interacció és part de la comunitat i no només entre alumnes.
Cal aclarir com ha de ser aquesta participació:
- Informativa: Les famílies són informades sobre les activitats, el funcionament i les decisions, però no en són part. Assisteixen a reunions.
- Consultiva: Participació en els processos de presa de decisions a l'escola. Impacte limitat i participació bàsicament consultiva. Participació d'organismes legals. Aquestes dues primeres maneres de participar no són involucrades, ja que només reben la informació que l'escola decideix donar-los.
- Decisiva: Participació en els processos de presa de decisions a través de la representació en els òrgans de presa de decisions. Contribueix a fer un seguiment de l'escola (rendir comptes). Les famílies són a les juntes de professorat i poden proposar idees.
- Avaluativa: Participació en el procés d'aprenentatge de l'alumnat a l'escola. Ajudar en l'avaluació de l'alumnat. Participen en tot tipus d'avaluacions i processos del centre i l'alumnat.
- Educativa: Participació en el procés d'aprenentatge a l'escola. Intervenir en les activitats d'aprenentatge de l'alumnat (activitats escolars i extraescolars). Eduquen no només l'alumnat, sinó també els familiars.
És molt important afavorir la participació de les famílies en els centres, ja que això és el que determina gran part de l'èxit.
Llei d'educació de Catalunya. 12/2009. 10 de juliol
Famílies
Art. 77: Implicació de les famílies en el procés educatiu.
Art. 78-79: Reconèixer, facilitar i fer efectiu el compromís de les famílies en el procés educatiu dels seus fills.
Transformació social i impacte
Permet no malgastar recursos en actuacions que no obtindran bons resultats. I, en canvi, s'inverteix en actuacions d'èxit que ja han ofert coneixement per al desenvolupament de polítiques que aconsegueixen resultats bàsics en la superació de les desigualtats socials.
Excel·lència i diversitat. Mesures transitòries, les accions afirmatives
Accions afirmatives: Mesures polítiques transitòries que serveixen per a acabar amb la discriminació o prevenir-la i crear noves oportunitats per a aquells grups socials als quals aquestes oportunitats han estat negades. - Més Igualtat - Més diversitat Reconèixer les desigualtats de partida: Compensar a grups que han estat sistemàticament víctimes de discriminació institutional comunitat científica internacional Aprofitar els beneficis educatius, socials i econòmics que garanteixin la presència de tota la diversitat existent en la societat en les institucions socials