Impressionisme i Realisme: Moviments Artístics del segle XIX
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB
Impressionisme
Viuen a París a la segona meitat del segle XIX en l’escenari de totes les revolucions: la del 1848, el Segon Imperi, la Comuna i la Tercera República.
Tot aquest panorama tindrà el seu efecte en l’art, poesia, cultura, escultura... i París es convertirà en la ciutat més dinàmica on bull l’activitat artística i intel·lectual. És en aquest moment on els intel·lectuals discutiran d’art, poesia, avenços científics, etc., al món artístic. El món artístic girarà entorn dels salons en grans exposicions, en molts casos organitzades i patrocinades pel govern, i també sortirà la figura del marxant d’art, que és el que negocia. Aquesta figura allibera els artistes de la dependència dels salons oficials. La crítica d’art és present a la premsa escrita i l’interès parlat creix moltíssim. Dins d’aquest ambient és on sorgirà l’impressionisme.
Influències impressionistes:
- Escola veneciana: influïts per la llum natural amb tocs de color sense idealitzar.
- Velázquez: la perspectiva aèria, transmet l’atmosfera.
- Goya: pinzellades soltes amb la pèrdua de dibuix.
- Courbet: el realisme.
Característiques tècniques de l'impressionisme:
- Teoria del volum i dels colors de Chevreul.
- Descomposició de la llum de Newton.
- Plasmació de la llum.
- Coloració de les ombres.
- Pinzellada solta.
- Composició derivada del enquadrament fotogràfic.
Realisme
Context històric: el romanticisme dona pas a un interès per la realitat completa. Diversos processos contribueixen a aquest canvi.
- Implantació definitiva de la burgesia com a classe dominant.
- La filosofia positivista de Compte.
- Consciència dels problemes socials provocats per la industrialització.
- Desencís pels fracassos revolucionaris de 1848.
- Sorgiment de la fotografia.
El realisme es nega a idealitzar la realitat. Historicament coincideix a França amb l’etapa del rei Lluís Felip d’Orleans, que coincideix amb l’inici de la industrialització i la consolidació del capitalisme financer. Al 1848 la revolució va enderrocar a Lluís Felip i pocs mesos després Lluís Napoleó Bonapart, futur Napoleó III, va ser elegit president de la segona república francesa.
Característiques tècniques del realisme:
- Influència de la fotografia.
- Representació de l’home en activitats normals i quotidianes.
- Plasmació de les relacions socials de la vida quotidiana.
- Detallisme.
Realisme francès
Gustave Courbet: un dels grans representants del realisme francès. Es manifesta contrari a l’academicisme i opta per reflectir la realitat del segle XIX, sorgida de la revolució industrial. Courbet considera que la funció de la pintura és reproduir la realitat tal com és, sense prejudicis filosòfics, polítics o religiosos.
El seu art es suavitza quan tracta temes quotidians de gent senzilla, ressaltant la comunicació amb l’espectador. La seva pintura va provocar polèmiques per la seva temàtica i estil.
Les espigolaires
Obra de Jean-François Millet. Tres pageses sobresurten en un camp de grans dimensions, mostrant la duresa de les seves vides. La pinzellada solta i la temàtica social són característiques d’aquesta obra.