La importància del joc en el desenvolupament infantil
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,17 KB
Per què diem que els jocs són de diferents cultures?
La causa d'això és que la cultura té uns elements que la caracteritzen i afecten l'experiència lúdica dels infants. Aspectes com ara:
La consideració de la infància i el paper que té dins de la societat.
L'ordre social establert.
El medi on es troba aquesta cultura.
(Mitjançant el joc es pot aconseguir?)
∙ descobreixen les possibilitats
∙ aprenen a conèixer el món que els envolta i interpreten la realitat
∙ assagen conductes socials i assumeixen rols
∙ aprenen regles i regulen el comportament
∙ exterioritzen pensaments
∙ descarreguen impulsos i emocions
∙ satisfan les seves fantasies
Què és el joc per tu?
El joc és com una de les activitats bàsiques de la infantesa, indispensable per al desenvolupament psicomotor, intel·lectual, afectiu i social dels infants.
∙ J. Huizinga: El joc és una activitat que té unes normes amb la intenció de passar-s'ho bé i aconseguir en aquell moment passar-s'ho bé.
∙ Vigotsky: diu que el joc és un motor del desenvolupament i es resolen els seus desitjos.
∙ Linaza: és characteristic del joc que tu juguis perquè vols, per tant és espontani i voluntari, produeix plaer el sol fet de jugar.
Definició de joc: El joc és la capacitat que tenim per divertir-nos, experimentar emocions i aprendre coses noves. Ajuda a desenvolupar la creativitat i socialitzar. Característiques del joc: -El joc ha de ser lliure, espontani i voluntari. -El joc té una finalitat en si mateix. -El joc provoca plaer. -El joc implica activitat. -El joc és immediat. -El joc es realitza en una realitat fictícia (s'interpreta). -El joc forma part de l'infància. -El joc és innat. -El joc ens diu a quina etapa evolutiva està l'infant. -El joc afavoreix la socialització. -El joc en el momento de jugar som tots iguals. -No són necessaris els objectes. -Tots els jocs es fan en un espai i duren un temps.
Tipus de joc: - Jocs psicomotors: (Els jocs de coneixement corporal, Els jocs motors, Els jocs sensorials) -Jocs cognitius : ( Els jocs manipulatius, El joc exploratori o de descobriment)- Jocs socials (els jocs simbòlics o de ficció, els de regles i els cooperatius)- Jocs afectivoemocionals ( jocs de rol, jocs d'autoestima)
Quina joguina ha estat tota la vida? Com ha anat evolucionant? Antigament les nines eren de productes naturals (pedra, pals…), més endavant les van fer de roba, de fusta tallada, pedra moldejada, etc).
FRÖBEL: El joc com a finalitat/ Respectar el temps de l'estudiant/ Autoconeixament de l'infant.
MONTESSORI: Importància de l'ambient i el material/ Respectar la llibertat de l'infant per aprendre/ Autonomia i disciplina/ El paper de l'adult com acompanyant.
DECROLY: Observació, expressió i associació.
PESTALOZZI: Els nens haurien d'aprendre a la natura/ Aprenentatge significatiu (aprendre fent)/ El joc ha de ser emocionalment positiu.
S.XX
BUYTENDUIK: Ambigüitat, impulsivitat, emotivitat i timidesa.
VYGOTSKI: Zona de desenvolupament pròxim (ZDP)
CLAPEREDE: Pedagogia funcional/ Aprendre per assaig-error.
FREUD: Busca del plaer, desitjos, joc simbòlic (per ser l'adult), inconscient.
PIAGET: Aprenentatge segons el seu desenvolupamentà 4 estadis.
GROSS: Experimentació, locumució i curiositat.