La Importància de l'Aigua: Usos, Qualitat i Contaminació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 19,45 KB

Agricultura

L’utilització d’aigua en l’agricultura permet aconseguir més rendiment del sòl en la producció d’aliments, ja que en molts indrets el sistema de regadiu continua sent poc eficient.

Processos Industrials

En els processos industrials, l’aigua es fa servir principalment com a refrigerant i com a diluent dels productes residuals que es poden evacuar fàcilment a través d’un curs fluvial.

Consum Domèstic

En el consum domèstic, l’aigua comprèn activitats molt diverses que varien en funció de les característiques culturals i de desenvolupament socioeconòmic (higiene personal, jardins, rentat de cotxes, inodors...).

Font d’Energia

S'aprofita l'energia potencial de l’aigua acumulada als embassaments per a la producció d’energia elèctrica.

Altres Usos

Vehicle d’Evacuació

El poder dissolvent de l’aigua fa que s’utilitzi com a vehicle d’evacuació de substàncies no útils de moltes activitats humanes.

Activitats Recreatives

És l’utilització que se li dóna a l’aigua per a realitzar activitats recreatives, com ara esports d’aventura, parcs aquàtics...

2. La Qualitat de l’Aigua

Paràmetres Indicadors de la Qualitat de l’Aigua

Temperatura

La temperatura és una magnitud física variable de la matèria que expressa quantitativament les nocions comunes de calor i fred. Els objectes de baixa temperatura són freds, mentre que els nivells de temperatures més altes es coneixen amb els noms de tebi o calent. La temperatura es mesura quantitativament amb termòmetres, que poden ser calibrats respecte a diferents escales de temperatura.

Demanda Biològica d’Oxigen (DBO) i DBO5

És un indicador que permet determinar la quantitat de matèria orgànica biodegradable de l’aigua, és a dir, fa referència a la quantitat d’oxigen que necessiten els microorganismes per metabolitzar/descompondre la matèria orgànica.

Demanda Química d’Oxigen (DQO)

És un altre indicador relacionat amb la degradació de la matèria orgànica. Expressa la quantitat d’oxigen necessari per oxidar químicament totes les substàncies orgàniques.

Concentració d’Oxigen Dissolt (OD)

Indica la quantitat d’oxigen dissolt a l’aigua, varia amb la quantitat de matèria orgànica i amb la temperatura de l’aigua. Indica la qualitat de l’aigua d’un corrent.

Conductivitat

És un indicador de la qualitat de les sals dissoltes a l’aigua. Una major conductivitat és indicadora d’una concentració major de sals.

Matèria en Suspensió

Redueix la quantitat de llum que arriba als organismes fotosintètics i, per tant, la producció de biomassa, amb una conseqüent influència al sistema.

ISQA

És l'índex simplificat de qualitat de l’aigua. Determina la qualitat de les aigües a partir d’uns quants paràmetres fisicoquímics.


Aigües Residuals Urbanes

Inclouen compostos nitrogenats dels excrements humans, fòsfor dels detergents i gran quantitat de matèria orgànica i microorganismes (alguns amb caràcter patogen).

Abocadors de Residus Sòlids Urbans

Originen una contaminació molt variada causada pel rentat de les deixalles per part de l’aigua de la pluja.

Explotacions Agràries

Aquesta pot arrossegar una gran quantitat de fems i purins del bestiar, o contenir sals, adobs, insecticides...

Activitats Industrials i Minerals

Poden produir contaminacions de substàncies molt concentrades i perilloses, com ara metalls pesants, hidrocarburs...

Aigua d’Escorriment i Vessaments Accidentals

Aquesta també és una font de contaminació de l’aigua.

Contaminants Físics

Temperatura

La variació de la temperatura, que pot ser a conseqüència de diverses activitats humanes, determina algunes variacions en paràmetres de l’aigua, com la quantitat màxima d’oxigen dissolt, el ritme del metabolisme i la supervivència de determinades espècies sensibles a les variacions de la temperatura.

Radioactivitat

Aquesta pot augmentar com a conseqüència de fuites de centrals nuclears. Afecta els organismes aquàtics i es transfereix als ecosistemes terrestres per les xarxes tròfiques.

Sòlids en Suspensió

Són les substàncies sòlides que circulen amb el riu.

Contaminants Químics

pH

El determinen les característiques litològiques de la seva conca. Els materials granítics originen aigües lleugerament àcides, els terrenys calcaris donen valors alcalins. L’abocament incontrolat de residus pot alterar el pH.

Clorurs

Els clorurs presents a l'aigua són causats per les litologies salines de la conca. Els cursos fluvials poden augmentar la concentració de ions.

Carbonats

Els carbonats càlcic i magnèsic que defineixen la duresa de l'aigua són els principals causants de formacions de calç en les produccions d'aigua. També disminueixen la eficàcia dels sabons i provoquen un augment del seu consum en els rentats.

Sulfats

Depenen de les característiques del substrat. Les explotacions mineres afavoreixen la presència de sulfats a l'aigua.

Fosfats

Són conseqüència del gran ús actual de detergents i de fertilitzants en l'agricultura. Aquest excés ha produït un augment considerable de la seva presència en els cursos fluvials i en les aigües subterrànies. La gran càrrega de nutrients de les aigües ha potenciat l'eutrofització de llacs, embassaments i cursos fluvials.

Compostos Nitrogenats

Són procedents de la descomposició de les restes de plantes i animals i de la utilització d'adobs. S'incorporen als cursos fluvials i als aqüífers juntament amb els fosfats i són responsables de l'eutrofització de les aigües i dels sòls.

Oxigen Dissolt (OD)

Prové de l'activitat fotosintètica de les algues aquàtiques i de la interacció atmosfera-aigua. La concentració de l'oxigen dissolt varia amb la quantitat de matèria orgànica i amb la temperatura de l'aigua.

Metalls Pesants (Hg, Pb)

Són substàncies com el mercuri o el plom en quantitats elevades que poden ser tòxiques per a la vida o produir corrosions en els materials. El seu origen pot ser de caràcter natural o estar determinat per certes activitats industrials i mineres.

Plaguicides

Són substàncies cada vegada més abundants per l’abús que se’n fa en l'agricultura.

Contaminants Biològics

Microorganismes

Els diferents microorganismes que es poden trobar a l'aigua poden ser directament o indirectament patògens per a l'ésser humà. Alguns poden causar malalties infeccioses o epidèmies, però n'hi ha d'altres que són beneficiosos perquè depuren les aigües contaminades.



4. Contaminació dels Aqüífers

Contaminacions Disperses

Solen produir-se en els aqüífers lliures quan la zona de càrrega és adobada amb un excés de fertilitzants, herbicides o plaguicides.

Contaminacions Puntuals

Solen ser conseqüències de l'eliminació d'aigües residuals...

Contaminació Lineal

Està relacionada amb els aqüífers al·luvials connectats als rius.

6. Contaminació dels Oceans

Residus Radioactius

Poden tenir una vida mitjana molt superior a la del contenidor de formigó que els recobreix. Ex: petroli.

Abocaments en Profunditat

En tubs que transporten els productes contaminats directament al fons dels oceans. Ex: emissaris submarins.

Petroli (Prestige)

Aquests accidents tenen impactes directes sobre els organismes marins.


1. Depuració Natural de les Aigües (conèixer les 3 zones però no cal saber el nom)

  1. Zona polisapròbica: altament contaminada d’aigües on predominen els processos de descomposició i on no hi ha gairebé oxigen, i intervé en la degradació de la matèria orgànica.

  2. Zona mesosapròbica, amb aigües menys contaminades. La presència de les algues aporta prou oxigen al riu per ajudar-lo a desfer-se de la matèria orgànica sobrant.

  3. Zona oligosapròbica: amb poca contaminació i més oxigen dissolt.

Aquestes zones es classifiquen a partir dels organismes que hi viuen i la identificació d’aquestes comunitats pot ajudar a determinar el grau de contaminació d’algunes aigües.

2. Depuració Artificial de les Aigües (EDAR):

Són plantes dedicades a la depuració d'aigües residuals, la funció bàsica de les quals és recollir les aigües d'una població o indústria, i després de reduir la contaminació mitjançant certs tractaments i processos, la tornen a una llera receptora com un riu, embassament, mar, ...

La Línia de l’Aigua

Tractament Primari

Es basa en l’eliminació dels materials que floten o sedimenten.

Tractament Secundari

Es basa en l’eliminació de substàncies orgàniques que encara resten a l’aigua amb la descomposició de la matèria orgànica efectuada per microorganismes.

Tractament Terciari

Serveix per a eliminar els nitrats, els fosfats… i algunes substàncies inorgàniques.

La Línia de Fangs

Espessiment

Els fangs són pràcticament líquids, per la qual cosa es procedeix a un espessiment en un decantador en el cas de fangs primaris. En el cas de fangs secundaris, es recullen per flotació.

Digestió Anaeròbica

Els fangs espessits passen després a un contenidor on, mitjançant aquesta digestió anaeròbica, es redueix la matèria orgànica existent.

Deshidratat

El fang digerit és deshidratat per diversos mètodes i això el permet aconseguir mantenir la concentració de bacteris.

La Línia de Gasos (CH4)

En el procés de digestió anaeròbica es produeix metà que pot ser recollit i emprat com a font d’energia. Si la planta no està preparada per a aprofitar aquest gas, caldrà cremar-lo pel seu poder explosiu i perquè és un gas amb alt poder d’efecte hivernacle.

3. Productes de la Depuració

Aigua

-Es llença al riu, -Es llença al mar /emissari submarí

Fangs

Tot i que encara hi ha plantes depuradores que no fan cap tractament per a estabilitzar el fang, cada vegada queden menys. Fins fa poc, els fangs eren enviats als abocadors com si fossin un altre residu urbà. Avui en dia es fa un altre tractament i el resultat del producte es pot fer servir com a àrid per a la construcció.

Gassos

Avui en dia, la majoria de les EDAR recullen els gasos en contenidors per tal de distribuir-los a la xarxa de gas natural o perquè puguin servir per a generar energia elèctrica de la planta mateixa.

4. Com Obtenir Aigua per al Consum Humà

Potabilització de l’Aigua

L'aigua que es destina al consum humà ha de complir uns requisits de qualitat. El procés de potabilització de l’aigua és semblant al de depuració. Segons la qualitat de l’origen de l’aigua, el procés de potabilització serà més simple o més complex fins a obtenir valors necessaris en els indicadors de qualitat.

Tractaments simples: consisteixen en eliminar partícules en suspensió a l’aigua a partir de processos físics (sedimentació, filtratge...) i químics (floculació).

Tractaments especials: combinen el tractament simple amb la desinfecció, consistent a fer passar un corrent d’ozó per l’aigua i afegir derivats de clor per garantir la potabilitat durant el transport.

Dessalatge (no cal cada pas)

Osmosi inversa: L’aigua és impulsada amb una pressió de 70 atmosferes a les membranes semipermeables de l’ordre de la milèsima de micra que només deixen passar l’aigua i no pas la sal ni la resta d'elements que encara pugui contenir. Només rendeix el 45% de l’aigua captada.

5. Planificació del Recurs

(Balanç desigual de recurs/demanda)

Embassaments

La creació d’aquests obliga a inundar grans extensions de terreny, amb el consegüent trasllat de poblacions fora de l'àrea d’inundació i la pèrdua d’ecosistemes i terres de gran fertilitat.

Transvassaments

El transvasament d’aigua comporta extreure o desviar aigua d’una zona per transportar-la a una altra amb un vaixell o a través d’un canal. Generen problemes socials i ambientals. La pèrdua d’aigua modifica les condicions ecològiques de la part baixa de la conca i pot fer disminuir la recàrrega d’aqüífers i la quantitat de sediments que arriben al curs baix.

Entradas relacionadas: