L'Era de l'Imperialisme i la Gran Guerra (1870-1918)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,6 KB

Les potències europees i l'imperialisme

En el darrer terç del segle XIX, el desenvolupament de la segona revolució industrial va originar un gran creixement econòmic i demogràfic en la major part dels estats europeus, i també als Estats Units i el Japó.

Entre 1870 i 1914 les potències industrials van iniciar una cursa frenètica per a conquerir territoris els quals van dominar políticament i van explotar econòmicament. És l'era de l'imperialisme.

L'imperialisme va significar el repartiment d'Àfrica i de bona part d'Àsia i Oceania entre les grans potències europees, encapçalades per la Gran Bretanya i França.

Tot i que també van acabar intervenint les noves i joves potències industrials que havien sorgit fora d'Europa: els Estats Units i el Japó.

Què és l'Imperialisme?

L'imperialisme podria definir-se com:

Un sistema en què els països industrialitzats d'Europa, juntament amb els Estats Units i Japó, dominen i controlen l'economia, la política i la cultura de la resta de països del món. És doncs, un fenomen que es produeix entre final del segle XIX i principis del segle XX (1870-1914) i que tindrà com a principals protagonistes a les potències industrials europees, juntament amb els Estats Units i el Japó.

Ara bé, tot i que l'imperialisme no era un fenomen nou, doncs al segle XVII i XVIII, Espanya i Portugal ja havien tingut importants imperis, l'imperialisme dels segles XIX i XX presenta importants diferències.

La Primera Guerra Mundial

Entre 1914 i 1918, el món va viure la guerra més cruel i dramàtica de totes les guerres conegudes fins aleshores. La competència capitalista, les rivalitats imperialistes, els conflictes nacionalistes i territorials, les aliances polítiques i militars... tot plegat va crear un ambient de gran tensió que va originar la Gran Guerra, tal com la van batejar els seus contemporanis.

Al llarg del període comprès entre 1870 i 1914, les relacions internacionals es van anar fent cada cop més complicades i tenses. Les rivalitats entre les potències a causa de diversos interessos econòmics i colonials i el desig de protagonisme en el context internacional van donar lloc a una cursa d'armaments i a la configuració de blocs antagònics.

Bàndols i fases de la guerra

La guerra va enfrontar els Imperi Centrals (Alemanya i Àustria-Hongria) als aliats (França, Gran Bretanya i Rússia), bàndols als quals posteriorment s'afegirien altres països: amb els imperis centrals, Turquia i Bulgària, i a favor dels aliats, Japó, Itàlia, Romania, Portugal, EUA i Grècia.

La guerra passa per quatre fases:

  • 1914: guerra de moviments (predomini de tàctiques i estratègies ofensives).
  • 1915-1916: guerra de posicions i de desgast (predomini de tàctiques defensives, guerra de trinxeres).
  • 1917: any clau i punt d'inflexió del conflicte (revolució russa i entrada dels EUA en la guerra, que resultarà decisiva per als interessos dels aliats).
  • 1918: grans ofensives finals que portaran la victòria als aliats.

Conseqüències de la Primera Guerra Mundial

Les conseqüències de la guerra van ser molt importants, tant per a Europa com per a la resta del món. El més trist de tot, és que la guerra va crear uns ressentiments tan profunds que, vint anys després, van provocar una nova guerra, molt més destructiva.

Entradas relacionadas: