L'Imperialisme Europeu i les seves Causes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,49 KB

L'Expansió Colonial: Causes Econòmiques

Fins a la dècada de 1870, l'expansió territorial dels països europeus, exceptuant Portugal i Espanya, que s'havien expandit anteriorment, va ser limitada. L'auge del lliurecanvisme permetia que les potències venguessin la seva producció industrial en altres països.

No obstant això, arran de la depressió comercial de 1873, el nacionalisme econòmic es va accentuar i la majoria dels grans països industrialitzats van adoptar polítiques proteccionistes. Fins al 1870, es fomentava el comerç entre tots els països. Però, la crisi econòmica de 1870 a Europa, provocada per un excedent de producció, va canviar aquesta dinàmica. Es produïa tant que no es podia vendre tot.

La reacció dels governs va ser tancar-se, aturar el comerç internacional. Es va passar del lliurecanvisme (no imposar impostos per comerciar entre països) al proteccionisme: tancar-se a les exportacions dels altres, prohibint-les o imposant aranzels per evitar que fos atractiu comprar productes de fora i fomentar la compra de productes nacionals. Les potències liberals van decidir tancar-se perquè la gent comprés els productes del propi país fins que s'esgotessin.

La Cerca de Nous Mercats i Recursos

Com que Europa es tanca, busca territoris nous per obtenir matèries primeres i mercats on vendre els seus productes. Es busquen nous mercats, i com que es disposa de bones tecnologies, es decideix fer-ho a la resta del món.

Un anglès podia comprar molt més que un asiàtic o un africà. Però, com que hi havia molts asiàtics i africans, el volum total de compra era significatiu. També era necessari trobar un lloc on fer negoci. La mentalitat liberal dicta que si es tenen diners, s'han d'invertir. I, finalment, calia trobar matèries primeres necessàries per a la indústria, com ara cafè o blat.

Aquest gir proteccionista va coincidir amb l'aparició de noves potències econòmiques, com els Estats Units, Alemanya i el Japó, cosa que va augmentar la competència. Per tant, calia trobar nous mercats per donar sortida als excedents de la producció industrial, ja que el mercat europeu ja no els necessitava.

Les Colònies com a Font de Recursos i Inversió

A les colònies, les metròpolis buscaven el subministrament dels recursos econòmics que els mancaven, principalment primeres matèries i fonts d'energia més barates, i un lloc on invertir els capitals a un interès més elevat que a la metròpoli. Es pensava que aquest intercanvi entre les metròpolis i les colònies permetria a les primeres un creixement ininterromput.

  • La necessitat de trobar nous mercats on vendre els excedents de producció generats per la Segona Revolució Industrial. Les colònies es van convertir en mercats on es venien els productes elaborats per les indústries de les metròpolis.
  • La necessitat de trobar nous llocs d'inversió, on invertir els capitals generats pel desenvolupament de la indústria i el comerç. Les metròpolis van invertir gran quantitat de capitals a les colònies, tant en la construcció i millora d'obres públiques com en noves empreses i negocis.
  • La necessitat de trobar noves matèries primeres que en molts països europeus s'havien esgotat. Les colònies eren territoris rics en recursos naturals on s'obtenien primeres matèries per a les indústries a preus molt baixos.

Entradas relacionadas: