Imperialisme a Europa: Causes, Conseqüències i Impactes
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 1,95 KB
Causes i pretextos que porten a Europa a l'imperialisme
La pèrdua d'antigues colònies i la necessitat de nous mercats van portar a Europa a l'imperialisme. Es necessitava aconseguir matèries primeres a baix cost i vendre productes manufacturats. La població europea va augmentar molt, els nous conflictes pels recursos demanaven més productes cada vegada.
El creixement de la competitivitat econòmica entre països pel control de colònies. Al cap d'unes dècades va esclatar la Primera Guerra Mundial.
Cas de l'Índia
Al segle XVII es va iniciar la penetració de la Gran Bretanya i altres països europeus. Quan van arribar els britànics van expropiar les terres més fèrtils per fer noves plantacions. Els indis s'han de desplaçar. Els britànics aconseguien el control del comerç. Van crear els sipais (230.000 soldats indis). El maig de 1857 els sipais es van revelar contra els britànics.
La Xina i les guerres de l'Opi
Xina representava un mercat enorme pels britànics. Els britànics cultivaven l'Opi a l'Índia i l'intercanviaven per tones d'espècies i plata. L'Opi era una droga estupefaent i molt adictiva que pujava els ingressos per als britànics. Quan l'emperador Lin Zexu va prohibir el comerç de l'Opi de la Xina, els britànics van enviar la flota britànica a Xina i la van derrotar. Com a conseqüència, l'emperador xinès va haver de signar el Tractat de Nanking que obligava a Xina a tenir lliure comerç amb Anglaterra i també cedir l'illa de Hong Kong durant 150 anys.
Impactes de la civilització europea a les colònies
POSITIUS
Noves infraestructures (vies de comunicació, ports, ferrocarrils, noves ciutats)
Desenvolupament tecnològic i mèdic
Construcció d'escoles (descens de l'analfabetisme)
NEGATIUS
Desforestació
Epidèmies de fam
Desaparició de la cultura indígena.