Imperialisme: dominació i conseqüències
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,45 KB
Imperialisme: domini d’un país (metròpoli) sobre d’altres (colònies) per mitjà de força militar, econòmica o política. En conseqüència, l’economia, la política i la cultura queden sotmeses als interessos dels Estats estrangers colonitzadors.
- Llocs: Àsia i Àfrica
- Imperis més extensos: Britànic i Francès
CAUSES:
Al darrer quart del segle XIX són protagonistes les potències europees, EE.UU i Japó (dominar i conquerir el món (1914 – 85% del món)).
CAUSES ECONÒMIQUES:
En busca de nous mercats/ comprar matèries primeres (carbó, ferro, cotó...) i productes colonials (xocolata, sucre, te...) al millor preu possible / invertir els seus excedents de capital a llocs on la mà d’obra és barata i permet beneficis més grans.
CAUSES DEMOGRÀFIQUES: excedent de població europea (caiguda de la mortalitat, explosió demogràfica, èxode rural, emigració)
INTERESSOS POLÍTICS I ESTRATÈGICS: exaltació nacionalista: poder i prestigi internacional / motius estratègics: control de rutes marítimes, obstaculitzar als competidors, protecció colònies importants.
MOTIVACIONS IDEOLÒGIQUES: missió civilitzadora: racisme (superioritat de la raça blanca) / grups de pressió: societats geogràfiques, expansió del cristianisme (missions), missió civilitzadora d’Europa.
Els interiors d’Àfrica, Àsia i dels oceans era desconeguda, així que es van dur a terme recerques de nous territoris que van propiciar viatges científics i explotació geogràfiques.
TIPUS DE COLÒNIES: segons com el país conqueridor organitzava o explotava els territoris.
COLÒNIES: Índia, colònies africanes, Indoxina...: la metròpoli exercia el poder absolut / no tenien govern propi, sinó que depenien de la metròpoli / explotaven els seus recursos naturals utilitzant els indígenes com a mà d’obra treballant en condicions de semi esclavitud
PROTECTORATS: Marroc, Egipte.. : se’ls respecta el govern autòcton però controlat per la metròpoli
DOMINI: Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Argèlia: població indígena escassa on hi havien molts emigrants europeus / disposen de govern antònom i s’independitzen de les metròpolis
CONCESSIÓ: Xina va cedir a Hong Kong a Gran Bretanya 100 anys: territoris cedits a la metròpoli durant un temps pels governs locals / llocs de gran importància estratègica o comercial.
VIDA A LES COLÒNIES: població autòctona va ser explotada i sotmesa a una política d’extermini, essent substituïda pels colonitzadors (Austràlia o Nova Zelanda). Colonitzats i colonitzadors vivien realitats completament separades. Les relacions eren jeràrquiques i de subordinació. L’expansió colonial va imposar la civilització occidental a la població colonitzada.
REPARTIMENT DEL MÓN
- Colonització Africa: va ser molt ràpid /la conferència de Berlín va decidir les normes i zones que ocuparia cada potència.
- Colonització Àsia: Xina oferia un gran mercat/Guerres de l’Opi: obertura ports de l’imperi xinès al comerç exterior i entrada als interessos occidentals per a l’explotació de les seves riqueses.
Imperi Britànic: posseïa el major imperi colonial, la principal era la Índia.
Imperi Francès: era el segon imperi colonial amb sobretot nord d’Àdrica i sud-asiàtic.
Imperi Japonès: Corea i Formosa
Imperi Estats Units: Pacífic, Carib i Panamà.
Altres imperis europeus: Itàlia → Líbia, Espanya → golf Guinea, Sàhara i nord de Marroc....
CONSEQÜÈNCIES:
CIVILITZACIÓ EUROPEA: Modificació del paisatge: nous països, noves fronteres... / Impacte demogràfic: disminució mortalitat, augment de població... /Alfabetització: construcció d’escoles, i aculturació.
TRANSFORMACIÓ ECONÒMICA: interessos econòmic dels colonitzadors / potenciar les plantacions / l’artesania local es va arruïnar a causa dels productes industrials importats
CANVIS SOCIALS I CULTURALS: racisme /pèrdua de la identitat a causa de la cultura
CRISI 1873 SOBREPRODUCCIÓ A EUROPA: (agrícola) La crisi al camp reduí el consum i les indústries van tancar i va pujar l’atur. Això va provocar la necessitat de buscar nous mercats