Imperialisme i Colonització: Causes, Organització i Conseqüències
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB
1. Factors Impulsors de l'Imperialisme
1.1 Causes Econòmiques i Demogràfiques
L'imperialisme: els països industrialitzats d'Europa necessitaven buscar nous mercats per a vendre la seua producció industrial.
També volien matèries primeres: (carbó, ferro, cotó, cautxú...) i productes colonials (sucre, xocolate, te...).
Excedents de capital: la mà d'obra fora d'Europa era més barata.
Transformació econòmica: augment de la població europea, va estimular l'emigració cap als tres continents.
Conseqüència: 40 milions de persones van abandonar el vell continent per establir-se en països extraeuropeus. Van començar a ser nombrosos els emigrants procedents de l'Imperi Austrohongarès i Rússia.
1.2 Interessos Polítics i Estratègics
Escasses possibilitats d'ampliar els seus territoris dins d'Europa van portar els estats europeus a preparar la seua expansió.
Els governs van construir imperis colonials per augmentar el seu prestigi i el seu poder internacional.
Les colònies contribuïen al desenvolupament del comerç i de la indústria i a la formació d'exèrcits colonials poderosos.
1.3 Motivacions Ideològiques
Defensaven la superioritat d'algunes nacions i el dret d'aquestes nacions a imposar-se sobre altres pobles. Es parla de la missió civilitzadora dels europeus, que se creien culturalment i tecnològicament superiors.
Aquestes posicions desembocaven en el racisme: l'home blanc era superior a altres ètnies i defensaven que la seua intel·ligència i capacitat era superior.
2. Conquesta, Organització i Exploració Colonials
2.1 Exploració i Conquesta
La recerca de nous territoris per a expandir-se va propiciar una sèrie de viatges científics i d'exploracions geogràfiques. Les primeres expedicions europees, principalment eren per britànics i francesos.
2.2 L'Organització Colonial
Tres classes de colònies:
- Colònies d'explotació: territoris destinats a l'explotació econòmica. Els colonitzadors s'apropiaven de les terres per a crear grans plantacions (cafè, sucre, te, cautxú). Els seus propietaris eren europeus.
- La metròpoli exercia una política d'ocupació. Militars i funcionaris s'encarregaven de l'administració i de mantenir l'ordre.
- Colònies de poblament: rebien una nombrosa població europea que hi emigrava per establir-s'hi de manera permanent (COLONS).
- Protectorats: eren territoris en els quals hi havia estats estructurats amb reconeixement internacional. S'hi van mantenir governs indígenes.
3. Els Grans Imperis Colonials
3.1 El Repartiment del Món
La colonització del continent africà es va produir amb una rapidesa extraordinària. Els interessos entre les potències rivals pel repartiment d'Àfrica va impulsar la convocatòria de la Conferència de Berlín.
3.2 L'Imperi Britànic
La Gran Bretanya posseïa el major imperi colonial i controlava les rutes comercials marítimes amb bases a l'Atlàntic, a l'Índic i al Mediterrani.
La principal colònia britànica era l'Índia.
3.3 L'Imperi Francès
La presència francesa al sud-est d'Àsia va consistir en una sèrie de protectorats que van formar la Indoxina Francesa.
3.4 Altres Imperis Europeus
Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Holanda, Portugal, Rússia, Espanya.
4. Les Conseqüències de la Colonització
Van generar problemes greus, les repercussions dels quals arriben fins als nostres dies.
4.1 L'Impacte de la Civilització Europea
Els europeus van crear nous països, traçar-ne les fronteres, van talar boscos i van posar en cultiu immenses àrees verges. Van construir les infraestructures per explotar i comunicar els territoris conquerits i van alçar noves ciutats. Tot això va comportar una profunda modificació del paisatge.
També hi va haver un fort impacte demogràfic. La introducció de les mesures higièniques va disminuir la mortalitat.
4.2 Les Transformacions Econòmiques
Els interessos econòmics dels colonitzadors van mantenir una situació de privilegi. La població indígena va quedar sotmesa i les seues condicions de vida van empitjorar.
Van potenciar grans plantacions de productes que beneficiaren la metròpoli.
4.3 Els Canvis Socials i Culturals
L'estructura social dels pobles colonitzats va patir canvis. Els ritmes intensos de treball, la vida urbana i els nous valors aportats per la cultura i la religió dels colonitzadors van trastocar les formes de vida.