Imperialisme: Causes i Conseqüències (S. XIX)
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,57 KB
Imperialisme: Causes i Conseqüències
Introducció
A finals del segle XIX, els països europeus occidentals es van anar industrialitzant. Alguns d'ells van iniciar la Segona Revolució Industrial (amb l'ús de petroli i electricitat) i van experimentar un desenvolupament espectacular de la producció, el comerç i el transport. Aquests països eren superiors en els aspectes tècnics, militars, econòmics i financers.
Un dels canvis produïts per la Segona Revolució Industrial va ser l'aparició d'empreses cada vegada més grans, amb més capacitat econòmica. Van aparèixer monopolis (una empresa controla tot el mercat), trusts (fusió d'empreses), càrtels (associació d'empreses) i hòldings (entitat financera que controla empreses).
Aquesta superioritat portarà aquests països a l'ocupació de territoris d'altres continents, constituint immensos imperis colonials. L'enfrontament pel control d'aquests territoris serà una de les causes de l'inici de la Primera Guerra Mundial (1914-1918).
Causes de l'Imperialisme
Domini Europeu
Europa occidental va continuar industrialitzant-se, i això va suposar un nivell de progrés com mai s'havia vist. El món es va dividir en països industrialitzats. Europa, com a gran zona industrial, es va convertir en la dominadora de tot el món. La fabricació de tota mena de productes va fer que aviat el mercat europeu quedés saturat.
Com a conseqüència, els països europeus van haver d'aplicar mesures proteccionistes per protegir la seva producció. A la vegada, començaven a faltar matèries primeres. Europa, malgrat ser el gran territori industrialitzat, començava a tenir problemes.
Causes Econòmiques
A finals del segle XIX, els països industrialitzats van veure que les seves indústries començaven a tenir problemes econòmics. La solució a aquests problemes passava per buscar nous territoris amb els següents objectius:
- Era necessari buscar nous mercats per a la producció que s'havia aturat a Europa.
- Calia trobar territoris on hi hagués matèries primeres i energètiques en abundància i a un preu molt baix.
- Per a l'obtenció d'aquestes matèries primeres, s'utilitzaria una mà d'obra amb salaris molt baixos, una mà d'obra no qualificada.
Una altra causa econòmica va ser la necessitat dels països europeus d'invertir el capital obtingut de les vendes que feien als seus territoris. Calia buscar nous territoris per fer inversions més rendibles; els van trobar a Àfrica i Àsia, llocs on la mà d'obra era barata i on hi havia molts recursos i la competència no existia. Als territoris ocupats, les colònies tenien el monopoli. Aquesta rendibilitat econòmica no va beneficiar per igual tota la població; únicament es van beneficiar els empresaris.
Causes Polítiques
Als països europeus els interessava incrementar el seu territori; com més territori controlessin, més poder polític tindrien a escala internacional. Aquests països intentaven controlar les rutes comercials i punts estratègics. Pel control d'aquests territoris era necessari el poder militar. Com més territoris tenia un país, més poderós era, i a la vegada evitaven que un altre país en tingués.
Un altre aspecte relacionat amb les causes polítiques és que els territoris colonitzats van absorbir un excés de població que hi havia a Europa, donant lloc a migracions a tot el món, i sobretot a Amèrica.
Causes Ideològiques
Al llarg del segle XIX, als països europeus es va estendre l'interès científic pel coneixement del món inexplorat. Així, es van organitzar expedicions científiques per arribar on mai l'home havia arribat.
Com més expedicions es feien, més recursos es trobaven. Al darrere de les expedicions, hi havia una concepció racista: es tractava de defensar la superioritat de la raça blanca i, per tant, calia difondre la cultura, la religió i la civilització europea. Els pobles d'Àsia eren considerats inferiors i se'ls havia de civilitzar. Un dels organismes que més va intentar civilitzar aquests pobles va ser l'Església.