Imperialisme: Causes, Conseqüències i Organització Colonial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB

Causes i Conseqüències de l'Imperialisme

Causes de l’imperialisme:

  • Econòmiques: Buscar nous mercats per vendre l’excedent de la seva producció industrial, comprar matèries primeres i productes colonials al millor preu possible i invertir els seus excedents de capital a llocs on la mà d’obra els permetés obtenir beneficis més grans.
  • Demogràfiques: Les transformacions econòmiques van donar com a resultat un gran augment de la població europea i això va estimular l’emigració cap a altres continents.

Conseqüències de l’imperialisme: 40 milions de persones van abandonar el continent per establir-se a països extraeuropeus.

Organització Colonial

Hi havia 3 tipus de colònies:

  • Colònies d’explotació: Eren territoris destinats a l’explotació econòmica. Els colonitzadors s’apropiaven de les terres per crear grans plantacions o per explotar jaciments de coure, or i diamants. La metròpoli tenia un monopoli sobre l’explotació i el comerç de la colònia.
  • Colònies de poblament: Per les bones condicions climàtiques, per l’escàs nombre d’indígenes o perquè posseïen riqueses, rebien una nombrosa població europea que hi emigrava per establir-s’hi de manera permanent (colons). Gaudien d’una relació especial amb la metròpoli, que els reconeixia una certa autonomia en el govern interior.
  • Protectorats: Eren territoris en els quals hi havia estats estructurals amb reconeixement internacional. Després de l’ocupació europea, s’hi van mantenir un govern indígena i una organització estatal i administrativa pròpia. La metròpoli hi va imposar un govern paral·lel que dominava el govern local i es reservava les funcions de defensa i de política exterior.

Els Grans Imperis Colonials

A partir del 1870, les grans potències europees van arribar a controlar gairebé Àfrica, Àsia, les illes de l’oceà Pacífic i d’Oceania i territoris de l’Amèrica del Nord. La colonització del continent africà es va produir amb molta rapidesa, però el xoc d’interessos entre les potències rivals pel repartiment d’Àfrica va impulsar la convocatòria de la Conferència de Berlín, on es van decidir les normes i les zones que ocuparia cada potència.

Imperi Colonial Britànic

La Gran Bretanya posseïa el major imperi colonial, controlava les rutes comercials marítimes amb bases a l’Atlàntic, a l’Índic, al Pacífic i al Mediterrani.

Imperi Colonial Francès

És el segon imperi més gran, i el projecte francès d’ocupar Àfrica va topar amb els interessos britànics al Sudan. Aquesta rivalitat va provocar l’incident militar de Fachoda, en el qual es van imposar els britànics.

Altres Imperis Europeus

El rei de Bèlgica, Leopold II, va adquirir una gran colònia, que a la seva mort va passar a Bèlgica.

Els missioners s’encarregaven de l’educació i de les tasques sanitàries i convertien els indígenes al cristianisme.

Entradas relacionadas: