L'Imperialisme al Segle XIX: Causes, Imperis i Conseqüències

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,54 KB

Factors Impulsors de l'Imperialisme

Causes Econòmiques i Demogràfiques

L'imperialisme va tenir motivacions econòmiques clares. Els països industrialitzats necessitaven nous mercats per vendre l'excedent de la seva producció. També volien comprar matèries primeres i productes colonials al millor preu possible. A més, buscaven invertir els seus excedents de capital en llocs on la mà d'obra era més barata.

Les transformacions econòmiques van donar com a resultat un gran augment de la població europea. Això va generar una població excedent que va estimular l'emigració cap a altres continents, alleujant la pressió demogràfica a Europa.

Interessos Polítics i Estratègics

Les fronteres d'Europa s'havien estabilitzat. Les escasses possibilitats d'ampliar el seu territori dins d'Europa van fer que els estats europeus preparessin la seva expansió per altres continents. Tots els governs volien construir imperis colonials per augmentar el seu prestigi i poder.

Les grans potències van competir entre elles per controlar àrees geogràfiques estratègiques. Aquesta rivalitat va provocar nombrosos conflictes que van acabar esclatant en la Primera Guerra Mundial.

Motivacions Ideològiques

Una de les motivacions ideològiques principals va ser la missió civilitzadora dels europeus, que es creien superiors culturalment i tecnològicament. Aquesta percepció sovint desembocava en el racisme, ja que es considerava que l'home blanc era inherentment superior a altres races.

Els Grans Imperis Colonials

El Repartiment del Món

La colonització del continent africà es va produir molt ràpidament. El xoc d'interessos entre les potències rivals pel repartiment d'Àfrica va impulsar la convocatòria de la Conferència de Berlín (1884-1885), on es van decidir les normes i les zones que ocuparia cada potència.

La Xina oferia un mercat al qual tots volien accedir. Les Guerres de l'Opi van forçar l'obertura d'alguns ports de l'Imperi Xinès al comerç occidental. La intromissió estrangera va ser contestada amb diverses revoltes socials, com ara la dels Bòxers.

L'Imperi Britànic

La Gran Bretanya posseïa el major imperi colonial del món. La principal colònia britànica va ser l'Índia, coneguda com la "Joia de la Corona". Per garantir un territori de seguretat al voltant de l'Índia, els anglesos van rivalitzar amb França per annexar-se territoris i amb Rússia per influència a l'Àsia Central.

L'Índia es va convertir en un gran mercat per als productes britànics i en una proveïdora important de matèries primeres, com el cotó, el te i les espècies.

L'Imperi Francès

Era el segon imperi colonial més gran. Els francesos es van instal·lar especialment al nord d'Àfrica (Algèria, Tunísia, Marroc) i al sud-est asiàtic (Indoxina).

El projecte francès d'ocupar Àfrica de costa a costa va topar amb els interessos britànics, especialment a Fashoda. La rivalitat entre els dos va provocar un incident militar en el qual es van imposar els britànics. França, però, també va consolidar el seu domini en altres parts del món.

Les Conseqüències de la Colonització

L'Impacte de la Civilització Europea

Els europeus van crear nous països i van traçar-ne les fronteres, sovint sense tenir en compte les divisions ètniques o culturals preexistents. Van construir les infraestructures necessàries per explotar i comunicar els territoris conquerits (ferrocarrils, ports, carreteres) i van aixecar noves ciutats. Tot això va comportar una modificació molt gran del paisatge.

La introducció de mesures higièniques i sanitàries va reduir les epidèmies en algunes zones. Conseqüentment, la mortalitat va disminuir i la població va augmentar significativament. També van construir escoles, la qual cosa va fer que descendís l'analfabetisme en certs sectors de la població.

Els Canvis Socials i Culturals

L'estructura social dels pobles colonitzats també va patir canvis profunds. A les societats colonials hi havia una profunda segregació social i, fins i tot, racial en alguns llocs. Els funcionaris i els colons de la metròpoli rarament es relacionaven amb la població indígena, creant una societat dual.

L'impacte de la cultura occidental va provocar una pèrdua d'identitat en moltes cultures indígenes, que van veure les seves tradicions, llengües i formes de vida marginades o suprimides.

Entradas relacionadas: