Imperatiu Categòric de Kant: Ètica i Moral
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 15,54 KB
L'Imperatiu Categòric i la Felicitat
L'article argumenta que tots els éssers racionals tenen com a objectiu natural la felicitat i, per tant, l'imperatiu hipotètic que promou la felicitat és assertori. No es pot considerar simplement com un mitjà per a un objectiu incert, ja que la felicitat és un objectiu que es pot suposar amb certesa en tots els éssers humans. Malgrat això, l'elecció dels mitjans per assolir la pròpia felicitat, que és la prudència, segueix sent hipotètica, ja que l'acció es presenta com a mitjà per aconseguir un altre propòsit i no de manera absoluta.
El Principi Ètic Fonamental de Kant
En aquest text, Kant presenta l'imperatiu categòric com a principi ètic fonamental. L'imperatiu categòric estableix que hem d'actuar només segons aquella màxima que puguem voler que esdevingui una llei universal. Aquest principi implica que les nostres accions han de ser guiades per la universalitat de la llei moral, obrant com si la màxima de la nostra acció pogués esdevenir una llei de la natura. Així, Kant argumenta que l'acció moralment correcta és aquella que es realitza per deure, sense cap intenció egoista i amb la consideració de la seva universalitat.
El Principi Pràctic Suprem
- El text planteja que si ha d'existir un principi pràctic suprem, aquest ha de ser un imperatiu categòric que es deriva de la consideració de la naturalesa racional com a fi en si mateix. Aquest principi estableix que les persones han de ser tractades sempre com a fi en si mateix, mai simplement com a mitjà. Això implica un respecte inherent per la humanitat en totes les accions, tant envers un mateix com envers els altres.
Exemples d'Accions Morals
- Un botiguer que manté un preu just dels seus productes perquè li interessa tenir una bona relació amb els clients.
- Actua conforme al deure
- Una ètica material que identifica la felicitat amb el plaer…
- Segueix un principi assertori-pràctic
- En el regne universal dels fins (Totes)
- Fer un robatori en una farmàcia per aconseguir medicines per als propis fills
- És un acte immoral segons Kant, ja que s'utilitza el farmacèutic per salvar la vida dels propis fills
Conceptes Clau de l'Ètica Kantiana
Voluntat: capacitat humana de prendre decisions i realitzar accions de manera conscient. És fonamental per a l'acció moral i distingeix entre la voluntat com a facultat general i la voluntat bona, que busca el que és correcte per principi. La voluntat és essencial per al desenvolupament de la moralitat i la conducta ètica. És la capacitat d'actuar per la representació de les lleis, per principis. Segons Kant, la voluntat no és altra cosa que la raó pràctica, ja que per derivar les accions de les lleis, s'exigeix la raó.
Voluntat bona: allò que pot ser anomenat absolutament bo, és la facultat o la capacitat d'actuar per deure moral.
Utilitat: capacitat d'una cosa o acció per proporcionar beneficis o avantatges. En el context moral utilitarista, es defineix com la suma total de plaer, felicitat o benestar produït per les accions d'un individu. Aquest enfocament valora les accions segons les seves conseqüències i busca maximitzar el benestar o la felicitat per a la majoria de persones possible. En resum, la utilitat és la mesura de la satisfacció o beneficis derivats d'una acció o situació.
Màxima: principi subjectiu de l'acció.
Alternativament: una regla que guia l'acció d'una determinada persona i que estableix com pensa actuar aquella persona, en determinades circumstàncies, atès el que aquella persona vol.
Sense contradicció: sense que hi hagi presents aspectes incompatibles, que seria impossible que es donessin junts en la realitat.
Imperatiu categòric: un principi que diu com cal comportar-se, no per tal d'obtenir alguna altra cosa que es desitgi, sinó necessàriament, independentment de voler obtenir qualsevol altre fi ulterior.
Llei pràctica universal: una regla que diu com ens hem de comportar i que té validesa en tota circumstància i per a qualsevol agent.
Deures perfectes: aquelles obligacions morals que s'han de complir sempre.
Estar d'acord amb ella mateixa: ser consistent, no contradir-se.
Raó: facultat pròpia dels humans amb la qual som capaços de conèixer i comprendre la realitat (raó teòrica) i actuar (raó pràctica, voluntat) lliurement.
Ètiques autònomes: ètiques lliures perquè no busquen el motiu de la voluntat fora d'aquesta. Per Kant, l'ètica no ha de fonamentar-se en cap principi empíric, material, perquè una norma moral ha de ser universal, ha de valdre per tothom i en qualsevol circumstància. L'ètica autònoma té un caràcter formal, no pot establir cap bé o finalitat de conducta (com buscar la felicitat) més enllà del compliment del deure i només poden contenir la forma (la fórmula) de la moralitat.
Ètiques heterònomes, empíriques o materials: teories ètiques que busquen el motiu de la voluntat en alguna cosa (un principi empíric o material) externa a aquesta. L'home rep la llei moral des de fora de la raó i, per tant, perd la capacitat d'autodeterminació de la seva conducta, no està actuant lliurement, sinó de forma condicionada. Com que són empíriques, són a posteriori; al mateix temps tenen un caràcter hipotètic, condicional (per exemple, Epicur deia que “per ser feliç, s'ha de perseguir el plaer”) i per aquest motiu tampoc són formals.
Deure: principi pel qual ens veiem obligats a actuar moralment. Actuar per deure: és la necessitat d'actuar per reverència a la llei moral (pràctica). Actuar conforme o d'acord amb el deure: tendència a actuar de tal manera que, tot i que els nostres actes concorden amb el deure moral, les nostres motivacions són independents d'aquest. No és moral.
Llei pràctica: és el principi objectiu d'obrar, fonamentat en la raó, és universalment vàlid i no admet objeccions. S'expressa en forma d'imperatiu.
Imperatiu categòric: fórmula de la llei moral, un principi prescriptiu i objectiu, que ens dóna una pauta de conducta basada en normes com la Universalitat o la Humanitat. Un principi incondicionat (representa l'acció per si mateixa, sense referència a cap altra finalitat). Té el valor d'un principi apodíctic-pràctic.
Apodíctic: característica per la qual un judici, principi, imperatiu, etc. és incondicionat i vàlid universalment.
Tipus d'Imperatius
Imperatiu hipotètic: és un principi condicionat, que ens diu com hem d'obrar per aconseguir quelcom i condiciona les nostres accions (mitjans) de manera que estiguin orientades a aconseguir aquesta finalitat concreta. Kant ens diu que pot ser de dos tipus:
- - problemàtic: on la finalitat desitjada no es troba dins de la nostra naturalesa.
- - assertori: on la finalitat desitjada es troba dins de la mateixa naturalesa humana, busca la felicitat. És l'imperatiu propi de les ètiques heterònomes, tampoc és adequat per constituir la fórmula de la moral.
Llibertat: és un postulat de la raó pràctica, és la condició de possibilitat de l'imperatiu categòric (en aquest sentit pressuposem l'existència de la llibertat, però no és demostrable). Els altres dos postulats són la immortalitat de l'ànima i l'existència de Déu.
A priori: és el coneixement pur, absolutament independent de l'experiència. A la Crítica de la Raó Pura Kant ens dirà que compleix les condicions de necessitat i universalitat estricta. A La fonamentació de la metafísica dels costums Kant ens dirà que també fa referència al coneixement moral, ja que la llei de la moralitat, l'Imperatiu categòric és a priori.
A posteriori: és el coneixement empíric, que es fonamenta i depèn de l'experiència. És un tipus de coneixement contingent i particular.
Analític: fa referència als judicis o proposicions en els que el predicat ja està contingut dins del subjecte (hi ha identitat entre ambdós). A la Crítica de la raó pura, Kant ens dirà que aquests no amplien el nostre coneixement i per aquesta raó són necessaris i explicatius.
Sintètic: fa referència als judicis o proposicions en els que el predicat no està contingut dins del subjecte (no hi ha identitat entre ambdós). A la Crítica de la raó pura, Kant ens dirà que aquests amplien el nostre coneixement i per aquesta raó són judicis d'experiència i extensius.
La Bona Voluntat Segons Kant
P3 «Fins i tot en el cas que amb el seu esforç més gran no aconseguís res, restés només la bona voluntat [...]
Fa referència a la importància de la bona voluntat en les accions morals, independentment dels resultats que se'n derivin.
Kant argumenta que la bona voluntat és intrínsecament valuosa i que el seu valor no depèn dels resultats o conseqüències de les accions. Segons Kant, una acció moralment correcta és aquella que es realitza per deure i amb una bona voluntat, independentment dels resultats que se'n derivin. Aquesta bona voluntat és aquella que actua segons el principi de la llei moral universal, que es pot universalitzar sense contradiccions.
Kant considera que la bona voluntat és com una joia que resplendeix en si mateixa, ja que té un valor intrínsec i no depèn de cap altra cosa externa. Això significa que fins i tot si els nostres esforços no donen els resultats esperats, la bona voluntat en si mateixa és moralment valuosa.
Aquesta afirmació de Kant està relacionada amb el seu concepte d'imperatiu categòric, que és una regla moral absoluta que s'ha de seguir independentment de les circumstàncies o desitjos personals. L'imperatiu categòric exigeix que les accions es realitzin per deure i amb una bona voluntat, independentment dels resultats.
Per tant, segons Kant, la bona voluntat és el fonament de l'acció moralment correcta i té un valor intrínsec independent dels resultats o conseqüències. Aquesta afirmació reflecteix la importància que Kant atorga a la moralitat i a la intenció moral en les accions humanes.
Esclavitud i Prostitució: Una Perspectiva Ètica
Que una persona pugui ser esclava d'una altra. Estic d'acord, ja que l'afirmació es basa en el principi ètic que totes les persones tenen dignitat i han de ser tractades com a éssers humans lliures i iguals. Ser esclau o ser objecte de prostitució implica una violació d'aquesta dignitat, ja que es tracta a les persones com a propietat o com a objectes per a ús i consum. En el cas de l'esclavitud, és evident que és moralment inacceptable, ja que implica la privació de llibertat i la subjugació d'una persona a una altra. Això nega la igualtat inherent de tots els éssers humans i viola els seus drets fonamentals. Pel que fa a la prostitució, encara que algunes persones puguin consentir-hi, això no canvia el fet que implica la comercialització del cos humà i la seva reducció a un objecte de plaer sexual. Aquesta pràctica explota les desigualtats socials, econòmiques i de gènere, i pot donar lloc a abusos, violència i explotació. Per tant, des d'una perspectiva ètica, tant l'esclavitud com la prostitució són considerades moralment inacceptables, ja que violen els principis de dignitat, llibertat i igualtat de les persones.
Robar als Rics vs. Lluitar per la Dignitat
B "Robar els rics... Estic d'acord, ja que planteja una distinció entre dues accions: robar als rics per donar-ho als pobres i lluitar per la dignitat de tots els éssers humans. Robar als rics per donar-ho als pobres és una acció que implica prendre la propietat d'algú sense el seu consentiment i distribuir-la a altres persones. Aquesta acció és moralment qüestionable perquè viola el principi de respecte a la propietat privada i pot generar conflictes i desordre social. A més, aquesta acció no aborda les causes estructurals de la desigualtat i pot perpetuar un cicle de dependència i injustícia. En canvi, lluitar per la dignitat de tots els éssers humans, pobres o rics, és una acció que busca promoure els drets humans, la justícia social i la igualtat de tracte per a tothom. Aquesta acció és moralment acceptable perquè té com a objectiu millorar les condicions de vida de les persones i promoure una societat més justa i equitativa. En resum, robar als rics per donar-ho als pobres és una acció moralment qüestionable perquè viola el principi de respecte a la propietat privada, mentre que lluitar per la dignitat de tots els éssers humans és una acció moralment acceptable perquè busca promoure la justícia social i la igualtat de tracte per a tothom.
La Bona Voluntat i els seus Resultats
-Aquest text argumenta que la bona voluntat és valuosa en si mateixa, independentment dels resultats que pugui obtenir. La seva bondat rau en el simple fet de voler el bé, sense considerar els beneficis que pugui aportar o la seva eficàcia en aconseguir els seus objectius. Inclús en cas que la voluntat sigui incapaç de dur a terme els seus propòsits, la seva bondat intrínseca roman intacta. La utilitat o inutilitat no afecta el seu valor, ja que la seva bondat és inherent i no depèn de circumstàncies externes.
El Botiguer i el Deure
El text argumenta que un botiguer que manté preus justos no necessàriament actua per deure o principis d'honradesa, sinó pel seu propi benefici. Encara que aquesta acció beneficia els clients, no és necessàriament motivada per un deure o una inclinació altruista cap a ells. En lloc d'això, és motivada pel desig d'obtenir avantatge personal, indicant una falta de genuïna consideració pels clients.
Conservar la Vida: Deure i Inclinació
El text argumenta que conservar la pròpia vida és un deure universal i també una inclinació natural de les persones. Per tant, el simple fet de preocupar-se per la pròpia vida no té un valor moral intrínsec. Tot i que moltes persones poden actuar conformement al deure en conservar la seva vida, això no significa necessàriament que ho facin per deure. No obstant això, quan algú, malgrat desitjar la mort, conserva la seva vida per deure, aleshores la seva acció té un contingut moral, ja que no és motivada per inclinació o temor, sinó per un compromís amb el deure.
Imperatius Hipotètics i Categòrics
El text distingeix entre dos tipus d'imperatius: els hipotètics i els categòrics. Els imperatius hipotètics representen la necessitat pràctica d'una acció com a mitjà per aconseguir un altre objectiu desitjat. En canvi, els imperatius categòrics són aquells que representen una acció com a necessària per si mateixa, sense referència a cap altre fi. Totes les lleis pràctiques representen una acció com a necessària segons el principi d'una voluntat bona, de manera que tots els imperatius són fórmules per determinar accions que s'ajustin a una voluntat raonable.