Impactes en la hidrosfera: modificació i contaminació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,6 KB

Impactes en la hidrosfera: modificació

1. Modificació de la dinàmica:

  • Embassaments: avantatges - E. hidràulica/magatzem d'aigua, inconvenients - restroces del delta, poca sedimentació.
  • Obres de canalització: cobriment de llit, elimina el corredor biològic/murs de contenció, eviten erosió lateral, però impedeixen la vegetació/dics, impedeixen el desbordament del riu.
  • Transvasaments: disminució de la recàrrega dels aqüífers, afecta dinàmica dels ecosistemes, reducció d'aportacions.
  • Sobreexplotació d'aqüífers: aigües contaminades al subsòl, afecta nivells freàtics.

2. Contaminació:

  • Industrial: el 85% de l'aigua surt contaminada amb residus.
  • Agrícola i ramader: fitosanitaris, biocides tòxics i combustibles/fertilitzants, augment de la salinitat/remaderia.

Contaminació de la hidrosfera

contorigenefectes
temp.indústria 
particul.radioactivesresidus radioactius 
solid suspensióaigua residuals 


contorigenefectes
temp.indústriaRedueix la concentració d'oxigen
particul.radioactivesresidus radioactiusMutacions i mort directa.
solid suspensióaigua residualsL'augment de turbidesa dificulta el pas de llum
Metalls pesantsindústriaAlguns metalls són tòxics
derivats nitrogenatsdescomposició de matèria orgànicaEutrofització=nutrients en aigües estancades
Compostos sulfuratsdescomposició de plantesAcidificació del medi.
phAigües d'ús minerDanys als organismes
clorursh20 d'ús urbaAlteració del gust
detergentsh20 residuals urbanesAlteració de l'aspecte


Pesticidesh20 residuals agricolesPoden acumular-se a través de la cadena tròfica.
altres compostos orgànicsorigen diversPoden acumular-se a través de la cadena tròfica
Microrganismesaigües residuals amb matèria orgànicaProvoquen malalties

3. Efectes de la contaminació:

  • Eutrofització: augment explosiu de productivitat biològica de les aigües. Mesures: depuració de les aigües abans d'abocar-les al receptor, evitar l'abús de fertilitzants en zones agrícoles.
  • Marees negres: abocaments de petroli. Impactes: toxicitat directa que provoca la mort d'organismes, desestabilització de la flotabilitat d'animals com les aus. Mesures preventives: ús de doble casc en els petroliers de nova construcció, prohibició d'abocaments d'aigües de neteja de petroliers al mar. Mesures correctores: recollida mecànica del petroli que sura al mar, abocament de detergents per dispersar la taca, afavorint l'aireació i la oxidació.

Contaminació de la sobreexplotació d’aqüífers:

  • Intrusió marina: es dóna en les zones litorals, a causa de l'ocupació. Mesures: explotació sostenible dels aqüífers litorals.
  • Mobilització d'aigües contaminades: la sobreexplotació d'un aqüífer mou les aigües subterrànies cap al pou que explota. Si al voltant aquestes aigües estan contaminades, acabaran arribant al pou.

Indicadors de qualitat:

Físics

Indicadors organolèpticsTurbidesa, color, olor, gust
TempAcelera descomposició
Sòlids en suspensióÉs el pes de productes insolubles per unitat de volum
Conductivitat elèctricaÉs proporcional a la quantitat de sals dissoltes.


Químics

Oxigen dissoltÉs aportat per l'oxigen atmosfèric, que es dissol quan les aigües es remouen
Demanda bioquímica d'oxigenOxidar la matèria orgànica
Demanda química d'oxigenÉs l'oxigen utilitzat per oxidar la matèria orgànica i inorgànica, en un litre d'aigua contaminada, mitjançant oxidants químics
pHLes variacions de pH vénen donades per la presència de contaminants naturals
DuresaÉs la suma de les concentracions de magnesi i calci
NutrientsSón els compostos de nitrogen i de fòsfor, i la seva presència provoca eutrofització, sobretot en les aigües estancades
MetallsEs presenten en forma de cations i molts d'ells són tòxics a partir de determinats nivells de concentració


4. Indicadors biològics:

  • Els índexs biòtics defineixen la qualitat de l'aigua segons les espècies presents.
  • Bacteris: a major concentració, major contaminació orgànica.
  • Protozous: són molt sensibles als tòxics i als canvis de condicions ambientals.
  • Productors primaris (algues): s'utilitzen com a indicadors d'eutrofia.
  • Macrovertebrats (peixos, llodrigues, etc.): la seva presència és conseqüència d'un bon estat de les aigües.

5. Qualitat de l'aigua:

La qualitat de l'aigua pot expressar-se mitjançant diversos índexs que tenen en compte uns o altres indicadors. Temperatura, DBO5, DQO, oxigen dissolt, conductivitat i sòlids en suspensió. Un valor de 100 indica màxima qualitat, mentre que 0 marcaria la qualitat mínima.

6. Potabilització:

  • Filtració, captació i bombeig, cambres de barreja, decantadors.

7. Tractament de l'aigua:

  • Pretractament: elimina sòlids.
  • Tractament primari: elimina sòlids en suspensió.
  • Tractament secundari: descomposició.
  • Tractament secundari: separar l'aigua tractada i fang.
  • Tractament terciari: EDAR aboquen en zones protegides.

Entradas relacionadas: