Impactes de les deficiències del sistema financer internacional

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,62 KB

Des de la dècada dels 80s sassisteix a una creixent globalització dels fluxos financers: fort increment de les transaccions financeres internacionals, canvis qualitatius en l’activitat financera(nova lògica SF), modificació de la política econòmica dels governs, canvi règim canviari: “flotació”(tc flexible)

7.1. DEFICIÈNCIES DEL SISTEMA FINANCIER INTERNACIONAL Els grans desequilibris mundials eren: desequilibris per compte corrent, fluxos de capitals transfronterers(“hot money”), desequilibris nacionals

Financiarització de leconomia: creixent domini del sector financer en la renda nacional i la desconnexió creixent de leconomia real.

7.2. MOTIUS DE LES DEFICIÈNCIES DEL SISTEMA FINANCER INTERNACIONAL
Hi havia una inexistència(veritable) d’un Sistema Financer Internacional. Aquesta inexistència es explicada degut a alguns punts claus:

No existeix un mecanisme d’ajust automàtic(equilibri c/c): el paper limitat del tipus de canvi.

Hi ha un regim de tipus de canvi flexibles i el sistema danclatge de les monedes: el poder relatiu del dolar. Ja que no tenim un tipus de canvi fix, la moneda de cada país floti i això genera en molts països, una depreciació o en daltres, una apreciació.

A més hi havia una inexistència dun prestamista en ultima instancia(paper del FMI).


Tampoc existeixen mecanismes de regulació financera.
7.3. IMPACTES DE LES DEFICIÈNCIES DEL SISTEMA FINANCER INTERNACIONAL
Aquestes deficiències han produït uns impactes macroeconòmics sobre les economies nacionals. Pel que fa la sobirania, molts estats la han perdut en política monetària. A més, hi ha hagut un increment de reserves com a mecanisme de salvaguarda. Davant una sobtada entrada de capitals en una economia amb un volum de capitals per sobre de la capacitat dabsorció que té aquesta economia, presenta un problema de magnitud macroeconòmica en quant a lapreciació de la moneda, inflació i bombolles creditícies. La por a que una sortida de capitals amb la mateixa velocitat que ha sigut la entrada daquests juntament amb les conseqüències negatives que comporta fa que els països tendeixin a acumular reserves. La finalitat de les reserves es estabilitzar el canvi amb la moneda però això té un cost doportunitat. Aquest cost d’oportunitat és finançar la balança de pagaments(bàsicament les importacions).

Entradas relacionadas: