Impacte de les Guerres Púniques: Transformació de Roma
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,51 KB
Conseqüències de les Guerres Púniques a Roma
La Segona Guerra Púnica va marcar l'inici d'un procés de transformació que, en poc temps, va produir canvis profunds en l'estructura de l'estat i de la societat romana.
L'Ascens de Roma com a Potència Mundial
Després de la Segona Guerra Púnica, Itàlia va patir la decadència i la proletarització dels camperols. No obstant això, Roma s'havia convertit en la potència dominant de la Mediterrània, al mateix temps que en un imperi mundial. El jove imperi englobava territoris de gran producció agrària, recursos inesgotables de matèries primeres i un gran nombre de mà d'obra provinent dels esclaus.
Expansió Econòmica i Noves Oportunitats
Roma disposava d'un gran nombre de mercats, immenses possibilitats d'inversió, activitat empresarial i una economia monetària en auge. Les noves oportunitats per al comerç exterior romà a la Mediterrània, l'explotació dels recursos naturals i de la immensa força de treball dels països conquerits, i el continu augment de la capacitat financera de Roma gràcies a la gran afluència de diners i tresors producte de l'espoli, van conduir a un floriment sense precedents del comerç, l'activitat empresarial i l'economia monetària. Això va propiciar l'aparició d'un fort i important sector d'homes de negocis.
L'Ordo Equester: Una Nova Classe Social
Es va constituir una nova classe social denominada ordo equester (orde eqüestre). Els seus símbols externs eren l'anell d'or i la banda estreta de porpra al vestit (augustus clavus). Aquesta nova capa social s'encarregava del manteniment de l'exèrcit, de la realització d'obres públiques, de l'arrendament de l'explotació de les mines estatals i de la recaptació d'impostos. Eren denominats publicani. Moguts per l'afany de lucre, eren creadors de fortuna i, sovint, mancats d'escrúpols.
La Crisi Agrícola i el Lumpenproletariat
No obstant això, moltes altres persones van acudir a Roma i a altres ciutats a causa de la ruïna de l'economia agrícola després de la Segona Guerra Púnica, formant masses de lumpenproletariat que sobrevivien gràcies als donatius (congiaria) dels poderosos.
Devastació Rural i Explotació dels Camperols
En la lluita contra Anníbal, la població rural va ser reclutada per a la guerra, patint nombroses baixes. A més, els camps van ser devastats, els pobles estaven en runes, les eines de conreu destruïdes i el ramat delmada, privats de mà d'obra adequada. A més, els hisendats van fer tot el possible per fer-se amb els terrenys dels camperols. Els hisendats van ser els grans beneficiats, apropiant-se de terrenys, i a causa de les guerres hi havia un gran nombre d'esclaus que suposaven una mà d'obra més barata que la dels treballadors lliures.
L'Emergència del Proletariat Urbà a Roma
Molts camperols vivien d'acceptar treballs temporals com a assalariats a les granges dels rics. Per tant, molts emigraven a Roma a viure del "regal" i del treball ocasional, i per donar suport a qualsevol polític que estigués disposat a ajudar-los. D'aquesta manera, va ser creixent el proletariat urbà a Roma. La seva força radicava en el seu pes polític en ser ciutadans romans. La mala situació d'aquestes masses els impulsava a fer motins contra la seva penúria, per això van assumir líders procedents de la noblesa, que s'havien escindit i que eren prou rics com per pal·liar amb els seus donatius la mísera situació de les masses.