Impacte de la globalització en els països desenvolupats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,8 KB

CONSEQÜÈNCIA→ Concepte país industrialitzat no serà el mateix que país desenvolupat (els països desenvolupats no tenen les indústries en el seu territori).

C) Globalització cultural: Gustos artístics i esportius s'han unificat: Pel·lícules, llibres. Marques de moda i alimentació. Seguiment d'esdeveniments esportius i predomini de l'anglès.

D) Globalització política: Neoliberalisme: Que fomenta la producció de despeses estatals o privatitzades.

E) Globalització social: Incorporació de la dona al món laboral, més consum i internacionalització del mercat laboral.

Conseqüències globalització:

  • Econòmiques: +Desigualtat entre països rics i pobres. +Desigualtat en els sectors socials dels països rics. Augment de poder de les empreses multinacionals. Intercanvi desigual en el comerç internacional.

  • Mediambientals: Deslocalització indústries + contaminants als països pobres. Explotació recursos per part de les multinacionals. Exportació residus tòxics als països pobres.

  • Polítiques: Menys poder de decisió als estats sobre l'economia. Emergències conflictes territorials en funció dels interessos de les grans potències. Aparició terrorisme internacional. Aparició món multipolar.

  • Culturals: Homogeneïtzació cultural (basada en model occidental). Banalització cultural i de paisatges urbans. Predomini llengua anglesa. Internacionalització aspectes científics.

  • Social: La globalització comporta transformacions socials:

Incorporació de la dona al mercat laboral. Nous models de consum. Més possibilitat d'incorporació al mercat laboral a diferents països. Exclusió social.

Crítiques a la globalització Dos principals: Insostenible ecològicament: (empreses contaminants→ països pobres) i Inviable social i econòmicament (provoca diferències→ Conflictes i fluxos migratoris). Diferències desenvolupament dels països. Problemes socials. Explotació laboral i infantil. Valors occidentals (individualisme i consum). Es prenen decisions pels interessos de les multinacionals. Hi ha associacions que busquen alternatives a les problemàtiques socials: FSM i FSE → Anul·lació del deute extern dels països pobres. Solució conflicte= Israel i Palestina. S'oposen a les privatitzacions de les empreses públiques.

Entradas relacionadas: