Impacte de l'extracció de combustibles fòssils i les migracions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,85 KB
Impacte de l'extracció de combustibles fòssils
5. Això és un problema, perquè l'extracció i consum dels combustibles fòssils és un procés altament contaminat, molt més que els de les energies nuclears o renovables. Les emissions de CO2 a l'atmosfera han incrementat a un ritme alarmant en poc temps. Com que s'exploten en gran quantitat, sobretot als països en desenvolupament econòmic, queden reserves amb una data estimada d'esgotament no gaire llunyana. El consum d'energia mundial no ha deixat de créixer i cada vegada és més acusat.
-Aquest model actual provoca un augment de l'escalfament global. En els últims anys, el clima ha canviat espectacularment a nivell mundial, a causa sobretot de l'increment de l'efecte hivernacle provocat per l'emissió de CO2 a l'atmosfera per part de l'ésser humà. -Es podria evitar empitjorar aquesta situació invertint en tecnologies més respectuoses amb el medi, limitant les emissions de CO2 i apostant per les energies renovables. -Per lluitar contra l'impacte ambiental, es va celebrar la CIMERA DE LA TERRA DE RIO DE JANEIRO, l'any 1992, per tal d'ajudar a la cooperació internacional i el desenvolupament de programes en el segle XXI. Més endavant es va crear el conveni internacional per la prevenció del canvi climàtic, el PROTOCOL DE KYOTO.
2. L'impuls d'emigrar es dona en situacions intolerables al lloc d'origen o si l'atractiu del lloc de destinació és molt intens.
Causes dels moviments migratoris:
Demogràfiques i econòmiques: l'augment de la població sense la creació de llocs de treball provoca desocupació i salaris baixos, mentre que en un altre país potser hi ha necessitat de mà d'obra barata. És el cas de l'emigració espanyola cap a països com Amèrica Llatina i Europa Occidental, a més de les migracions interiors del camp a la ciutat durant els segles XIX i XX.
Catàstrofes naturals: terratrèmols, desertització, plagues i sequeres prolongades originen inseguretat en la població o perpetuen les males collites. A Espanya, aquestes causes s'han desenvolupat lentament, tot i que de vegades han comportat el despoblament de territoris molt secs o de zones d'alta muntanya.
Polítiques: guerres, persecucions i exilis forçosos provoquen que les persones emigrin. A Espanya, després de la Guerra Civil, moltes persones es van veure obligades a exiliar-se (especialment a França i Mèxic).
Socioculturals: poden ser molt diverses, com el desig de viure en estats més democràtics quan al país hi ha una dictadura (immigrants de l'Argentina i Xile arribats a Espanya a les dècades de 1970-80) o l'atractiu que exerceix un indret (actualment a Espanya), on un gran nombre de persones jubilades, procedents de països del nord d'Europa, s'instal·len atrets per les bones condicions climàtiques i socials.
Conseqüències dels moviments migratoris:
Per al país d'origen: l'emigració disminueix la pressió social que origina la desocupació i ajorna problemes urgents. Però també suposa la pèrdua de força de treball i de les persones amb iniciativa, alhora que provoca l'envelliment de la població i el despoblament del territori.
Per al país de destinació: l'arribada d'onades d'immigrants pot crear conflictes laborals (salaris a la baixa), degradació d'habitatges a la perifèria i al centre urbà, i problemes d'acceptació en una part de la societat. Cal tenir en compte l'aportació de l'emigrant al desenvolupament econòmic i a la diversitat cultural del país d'acollida.
Per a la persona emigrant: la sortida li pot plantejar qüestions diverses, com prendre la decisió de marxar, triar la destinació, adaptar-se al nou medi, veure quin paper pot fer en la nova societat i considerar els nous problemes d'identitat.