Immigració a Catalunya: Anàlisi i Impacte
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,26 KB
La immigració a Catalunya
El pes de la immigració a Catalunya
Pel que fa a la composició de la immigració interna, destaquen els nascuts a Andalusia, Aragó, Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i a la regió nord peninsular, en especial Galícia.
Catalunya és la comunitat autònoma que, des de la fi dels anys noranta del segle XX fins a l'actualitat, ha rebut el nombre més alt d'immigrants estrangers. Aquesta forta immigració ha fet augmentar força la població catalana i ha ajudat a crear riquesa. Però ha plantejat problemes perquè s'ha de disposar de les infraestructures adequades i dels serveis necessaris, sanitaris i educatius, i acollir els nouvinguts de manera convenient per evitar la segregació social.
Procedència de la població estrangera
Actualment, a Catalunya hi conviu gent procedent de més de 170 nacionalitats diferents. Entre les principals nacionalitats estrangeres destaquen:
- Col·lectiu marroquí
- Romania i Bulgària: s'han integrat recentment a la UE i es beneficien del dret de lliure circulació.
- Països rics: d'on provenen directius d'empreses, especialistes qualificats, etc., per fer feines durant un temps determinat. També s'inclouen en aquest grup els jubilats que trien la costa mediterrània com a lloc de residència.
- Equatorians, bolivians i colombians.
Composició de la població estrangera
Catalunya és heterogènia pel que fa a l'edat i el sexe.
Pel que fa a l'edat, els adults joves en edat de treballar, entre 25 i 34 anys, representen el grup més nombrós. Tenen un paper rejovenidor per al conjunt total de la població catalana.
Pel que fa al sexe, la població estrangera està bastant equilibrada entre homes i dones. Hi ha desequilibris entre sexes en funció de la nacionalitat: la marroquina té una presència masculina més alta, mentre que l'equatoriana i la boliviana són predominantment femenines.
Distribució territorial dels residents estrangers
Es distingeixen les zones següents:
- Àrea metropolitana de Barcelona: aplega una quarta part del total de la immigració estrangera.
- Litoral: oferta en sectors com l'hostaleria i la restauració. És a les comarques del litoral tarragoní i gironí, típicament turístiques, on més es dóna aquesta situació.
- Zones de muntanya: activitat turística. Les comarques més representatives són l'Alt Urgell i la Cerdanya.
- Capitals de comarca: agricultura, ramaderia i pesca. Vic, Cervera, poblacions de l'interior.
La diversitat de la població estrangera tendeix a ser elevada, tot i que els immigrants de la mateixa procedència se solen concentrar en llocs determinats. Aquest és el cas de la Sénia, on un 83,7% dels estrangers són romanesos, o a Salt, on un 12,2% són gambians.
La situació dels immigrants estrangers
Al llarg d'aquests últims anys, els fluxos d'entrada d'estrangers a Catalunya han significat un esclat migratori enorme.
CREIXEMENT REAL = Creixement Vegetatiu + Saldo Migratori = (Naixements - Morts) + (Immigració - Emigració)