La Il·lustració a Espanya: Idees, Protagonistes i Impacte

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,57 KB

La Il·lustració a Espanya

El pensament europeu del segle XVIII (segle de les Llums) va protagonitzar una revolució cultural: la Il·lustració. Els principis bàsics foren la llibertat, el racionalisme i el progrés com a camí cap a la felicitat humana. Els pares de la Il·lustració els hem de cercar a Anglaterra (Locke o Newton) i a França (Montesquieu, Voltaire i Rousseau).

Arribada tardana a Espanya

Espanya rebrà amb retard les idees il·lustrades (a partir de la segona meitat del segle XVIII). Les causes d'aquest retard foren l'absència d'una àmplia burgesia i l'immobilisme cultural causat pel control social de l'Església (per la Inquisició i la Companyia de Jesús). De fet, els il·lustrats espanyols, que eren una veritable minoria, hauran de lluitar contra la ignorància i la incomprensió de la majoria i la resistència d'una minoria privilegiada (l'alta noblesa i l'alt clero).

Figures destacades

D'aquesta minoria il·lustrada, que pertany a la baixa noblesa (hidalgos), a la burgesia, a professions liberals i al clero, en podem destacar, de la primera generació, Fra Benito Feijoo i, de la segona generació, Campomanes, Floridablanca, Aranda i Jovellanos. Dins la Il·lustració mallorquina convé destacar dos personatges: el Cardenal Despuig i el bisbe Bernat Nadal.

Crítica i modernització

El pensament il·lustrat espanyol serà fonamentalment crític. Per exemple, criticaren la societat estamental i se centra en una preocupació bàsica: la decadència d'Espanya té una arrel econòmica. L'objectiu va ser la modernització i l'europeïtzació del país, és a dir, la prosperitat i la felicitat de la societat espanyola. Per això, es dediquen a analitzar les causes de l'endarreriment econòmic i es converteixen en el precedent del pensament liberal del segle XIX.

Causes de l'endarreriment

Tots ells coincideixen en les causes: fort pes de la propietat vinculada (en mans de la noblesa) i l'excessiu control dels gremis de les activitats productives, l'escàs desenvolupament tecnològic de les activitats productives del país.

Importància de l'educació

Una altra preocupació és l'educació. Convençuts que només una millora en l'educació pot reactivar econòmicament el país, defensaran l'ensenyament, des de les primeres lletres fins als estudis universitaris, passant pels professionals, fent-los útils i pràctics. També consideren primordial potenciar l'estudi de les ciències "útils" com les matemàtiques, la química...

Despotisme il·lustrat

Ara bé, a la pràctica, els il·lustrats són conscients que canvis massa radicals poden ser negatius i que les transformacions s'han de fer des de dalt, des del poder (despotisme il·lustrat). Per aquest motiu, Campomanes i Floridablanca accedeixen al poder durant el regnat de Carles III i intenten aplicar reformes. Projectes de reforma que toparan amb els interessos dels privilegiats.

Les Societats Econòmiques d'Amics del País

Els il·lustrats espanyols disposaran d'una important eina per difondre les seves idees: les Societats Econòmiques d'Amics del País (per exemple, la Societat Mallorquina d'Amics del País). Aquestes societats seran centres culturals on s'intercanviaran idees i s'elaboraran informes de caire econòmic i social.

Conclusió

En definitiva, els esforços modernitzadors i europeïtzadors de la Il·lustració espanyola aniran dirigits a combatre la decadència econòmica i cultural de l'estat (fruit de dos segles de "llegenda negra") i a obrir Espanya cap a Europa.

Entradas relacionadas: