Ideologies i Orígens del Moviment Obrer
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,2 KB
Ideologies Obreres i el Moviment Obrer
El Socialisme Utòpic
El socialisme utòpic són teories que plantegen models de societats alternatives. Les idees comunes defensen societats ideals imposades pacíficament i es basen en el filantropisme i la solidaritat.
Autors Destacats
- Saint-Simon: Concep el món com un gran taller, on tothom treballava en iguals condicions i en allò que volgués, i els més capaços dirigien la societat.
- Fourier: Plantejava crear cooperatives autosuficients, una societat igualitària sense propietat de cap tipus, on cadascú treballaria segons les seves capacitats.
- Robert Owen: Va ser un empresari tèxtil que va millorar les condicions laborals dels obrers i va dissenyar una comunitat ideal, però va fracassar (New Lanark).
El Socialisme Marxista
El socialisme marxista es basa en la teoria social de Marx i Engels. Identifiquen la història com una lluita de classes entre qui té la força de treball (esclaus i obrers) i els qui tenen els mitjans de producció (la burgesia). Hi ha diversos models de producció, el darrer el capitalista, amb la burgesia contra el proletariat. Marx identifica la forma d'explotació burgesa, la plusvàlua, que seria la diferència entre el sou de l'obrer i el valor del que produeix. Proposa arribar a la societat comunista sense classes ni propietats a través de la revolució i la dictadura del proletariat.
L'Anarquisme
Finalment, l'anarquisme estava basat en els ideals de Bakunin, i aquest rebutja les classes i la propietat. A més, vol establir una societat comunista a través de la revolució, i un cop acabada la revolució, no hi haurà estat.
Orígens del Moviment Obrer
Precedents i el Ludisme
El moviment obrer té com a precedents les friendly societies i els clubs polítics en defensa dels obrers. El 1800, les organitzacions obreres varen ser prohibides, però a principis del segle XIX apareix el ludisme, que va ser un moviment contra les màquines. Es varen atacar fàbriques i es destruïren les màquines en nom del fictici Capità Ludd.
El Sindicalisme al Regne Unit
El 1819, la massacre d'obrers impulsa el sindicalisme britànic. El 1824, es varen legalitzar les associacions obreres, però els sindicats i les accions com les vagues continuaren prohibits. El 1834, Robert Owen va crear el primer sindicat de curta durada per manca de fons. A la dècada del 1840, cobra força el cartisme, que reivindicava drets laborals i polítics pels obrers a través de cartes al parlament. A partir del 1850, començaren a funcionar sindicats professionalitzats i de caire racional.
El Moviment Obrer en Altres Països
- França: Hi havia una tradició d'associacions d'obrers des de l'edat mitjana. Cap al 1830, apareixen els sindicats molt combatius i es varen legalitzar el 1884.
- Alemanya: Es produeix un associacionisme obrer considerat il·legal. Fundació de sindicats molt vinculats políticament.