Humor a 'Invasió subtil' de Pere Calders

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,63 KB

L'humor a *Invasió subtil i altres contes* de Pere Calders

Tipus d'humor i mecanismes utilitzats

En tots els contes de Pere Calders hi ha una presència constant de l'humor. Aquest és lleuger i subtil. No es basa mai en la grolleria ni es burla dels personatges, sinó que es riu amb ells. No tracta aspectes físics ni referències sexuals. L'humor no neix de l'acudit fàcil.

L'autor utilitza diversos mecanismes per a crear aquest humor:

  • Sovint neix de la incongruència entre el que s'espera que els personatges facin o diguin i el que efectivament fan o diuen.
  • Quan hi ha una burla, aquesta prové més del caràcter del narrador que no pas d'un aspecte físic.
  • El seu humor es deu, en primer lloc, a un talent lingüístic: jocs de paraules, jocs lingüístics o construccions particulars. De vegades, ve determinat pel propi context.
  • En segon lloc, sovint la "gràcia" recau en aspectes marginals, aclariments com, per exemple, malalties o dolor, entre d'altres, tractats amb detalls.
  • En tercer lloc, l'humor es troba en el fet meravellós, que sovint és vist com una desgràcia o una nosa per al protagonista, ja que trenca el seu marc de tranquil·litat.

L'objectiu principal de l'humor de Calders és fer-nos reflexionar sobre diversos aspectes amb un somriure als llavis.

Visió del món

En la major part dels seus contes, trobem l'humor com una visió grotesca, caracteritzada i exagerada del món i de les persones. Aquest humor està lligat a la ironia, que és la distància que hi ha entre les convencions socials i el que el personatge fa.

També apareix en l'ús d'un llenguatge molt convencional, utilitzant frases fetes i dites populars que es troben fora de lloc a causa del context.

Aquest humor és fruit de la ironia i del distanciament irònic, que fa que no ens posem a la pell del personatge. Finalment, aquest humor transmet una imatge pessimista del món i de la societat.

Exemples rellevants

  • A "El millor amic", un boletaire es troba un extraterrestre i hi actua amb tota normalitat, utilitzant un llenguatge col·loquial, gens propi d'una situació d'aquestes característiques.
  • A "Tot Esperit", els inspectors que van a casa del protagonista per anunciar-li que és un fantasma li diuen que té sort que no és un vampir i que es tracta d'un "estat civil".
  • A "Vinc per donar fe", es tracta un tema de terror amb sarcasme i normalitat.

Entradas relacionadas: