Història de la Viticultura, Tècniques de Conreu i Control de Plagues
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en
catalán con un tamaño de 4,88 KB
Història de la Viticultura
Orígens de la Viticultura
Mesopotàmia: Bressol del Conreu
Mesopotàmia (Ur de Caldea, Nínive): caçadors-recol·lectors, recol·lecció de fruites boscanes. Neolític: inici del conreu per la facilitat de proliferació, el conreu s'escampa.
Egipte: Representacions Antigues
Nombroses representacions del conreu de la vinya i l'elaboració de vi.
Grècia: Origen Diví i Expansió
Origen diví del conreu de la vinya i l'elaboració del vi. Fenicis i grecs escampen el conreu per la Mediterrània.
Roma: Importància Simbòlica i Expansió
Importància simbòlica. Viles romanes estenen el conreu per tot arreu, utilitzant els rius com a vies de comunicació.
La Vinya a l'Edat Mitjana
Caiguda de l'Imperi Romà i Abandonament
Abandonament dels conreus. Els visigots i altres pobles invasors s'estableixen a l'antic Imperi Romà.
Desaparició del conreu a la zona mediterrània ocupada pels àrabs. Monjos i abats mantenen el conreu.
Segle XII: Recuperació del Conreu
Recuperació del conreu.
Segle XIII: Expansió i Presència a la Dieta
Continua l'expansió per cellers i masies, i el vi és present a la dieta de tothom.
Segle XIV: Pobresa Rural i Males Collites
Gran pobresa rural i poques collites, pestes i fams mortals.
Segle XV: Guerres i Recessió Comercial
Guerres Remences, recessió general del comerç i els conreus.
La Vinya a l'Edat Moderna
Segle XVI: Recuperació i Nous Contractes
Recuperació del conreu. 1486: fi de la Guerra Remença. La masia com a unitat d'explotació. Increment dels contractes de rabassa morta. Introducció del conreu a Mèxic i Sud-amèrica.
Segle XVII: Exportació i Expansió Global
Continua la recuperació. Inici de l'exportació de vins. Comerç d'alcohol amb Holanda. El conreu arriba a Sud-àfrica.
La Vinya a l'Edat Contemporània
Segle XVIII: La Vinya a Catalunya i Destil·lats
La vinya, segon conreu a Catalunya. Destil·lats i aiguardents s'imposen al comerç.
Segle XIX: Bases de la Viticultura Actual
El transport permet el desenvolupament a la Mediterrània. Es produeixen atacs parasitaris:
- Cuc del raïm, míldiu (pujades de preu, tractaments amb sofre, plantes resistents arriben a França d'Amèrica).
- La fil·loxera i, després, el míldiu.
Conseqüències de la Fil·loxera a França
Desaparició de la vinya. 1892: arriba a Catalunya (fi dels contractes de rabassa morta, crisi social).
Conseqüències Tècniques de la Fil·loxera
Noves plantacions utilitzant portaempelts, tractaments fitosanitaris.
Segle XX: Regularització Vitivinícola
Lluita contra el frau, protecció de l'origen del vi, regulacions de les plantacions de vinya.
Mètodes de Plantació i Recol·lecció Agrícola
Models de Plantació
Plantació Tradicional
100 oliveres/ha, 7m x 10m. Poc mecanitzat. Costos de producció alts. Recol·lecció i poda manuals.
Plantació Intensiva
200-300 ceps/ha, 6m. Semimecanitzat o mecanitzat. Poda manual o mecanitzada en alta densitat.
Plantació d'Alta Densitat
400-700 ceps/ha, 6m x 3m.
Plantació Superintensiva
>1500 ceps/ha, 4m x 1.2m. Elevat grau de mecanització. Recol·lecció mecànica, poda mecànica. Costos de producció menors, però costos d'implantació més grans. Vida útil curta. Regadiu fix.
Mètodes de Recol·lecció
Recol·lecció Manual
Ordeig, vareig, caiguda natural.
Recol·lecció Semimecànica
Vibració de branques, pintes mecàniques.
Recol·lecció Mecànica
Vibració de tronc (sense o amb paraigua), recol·lecció lineal (verema o Colossus), recol·lecció lateral.
La Mosca de l'Olivera: Cicle i Control
Factors relacionats amb la mosca de l'olivera: temperatures moderades (32-34°C), varietats precoces, varietats per a taula o de doble aptitud, conreu de regadiu.
Cicle de Vida de la Mosca de l'Olivera
La mosca passa l'hivern en estat de pupa. Els adults procedents de pupes hivernants apareixen a principis de primavera. Poden abandonar la pupa als 8 o 10 dies. Vida adulta: 20-60 dies. Poden arribar fins a 4 generacions.
Danys Causats per la Mosca de l'Olivera
Disminució de pes i rendiment, qualitat de l'oli, acceleren la maduració, acidesa: 2-10%.
Mesures de Lluita contra la Mosca de l'Olivera
Primera quinzena de juliol: quan el nombre de mosques recollides per mosquer sigui superior a 25, iniciar tractament.