Història de la Viticultura, Tècniques de Conreu i Control de Plagues

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,88 KB

Història de la Viticultura

Orígens de la Viticultura

  • Mesopotàmia: Bressol del Conreu

    Mesopotàmia (Ur de Caldea, Nínive): caçadors-recol·lectors, recol·lecció de fruites boscanes. Neolític: inici del conreu per la facilitat de proliferació, el conreu s'escampa.

  • Egipte: Representacions Antigues

    Nombroses representacions del conreu de la vinya i l'elaboració de vi.

  • Grècia: Origen Diví i Expansió

    Origen diví del conreu de la vinya i l'elaboració del vi. Fenicis i grecs escampen el conreu per la Mediterrània.

  • Roma: Importància Simbòlica i Expansió

    Importància simbòlica. Viles romanes estenen el conreu per tot arreu, utilitzant els rius com a vies de comunicació.

La Vinya a l'Edat Mitjana

  • Caiguda de l'Imperi Romà i Abandonament

    Abandonament dels conreus. Els visigots i altres pobles invasors s'estableixen a l'antic Imperi Romà.

  • Desaparició del conreu a la zona mediterrània ocupada pels àrabs. Monjos i abats mantenen el conreu.

  • Segle XII: Recuperació del Conreu

    Recuperació del conreu.

  • Segle XIII: Expansió i Presència a la Dieta

    Continua l'expansió per cellers i masies, i el vi és present a la dieta de tothom.

  • Segle XIV: Pobresa Rural i Males Collites

    Gran pobresa rural i poques collites, pestes i fams mortals.

  • Segle XV: Guerres i Recessió Comercial

    Guerres Remences, recessió general del comerç i els conreus.

La Vinya a l'Edat Moderna

  • Segle XVI: Recuperació i Nous Contractes

    Recuperació del conreu. 1486: fi de la Guerra Remença. La masia com a unitat d'explotació. Increment dels contractes de rabassa morta. Introducció del conreu a Mèxic i Sud-amèrica.

  • Segle XVII: Exportació i Expansió Global

    Continua la recuperació. Inici de l'exportació de vins. Comerç d'alcohol amb Holanda. El conreu arriba a Sud-àfrica.

La Vinya a l'Edat Contemporània

  • Segle XVIII: La Vinya a Catalunya i Destil·lats

    La vinya, segon conreu a Catalunya. Destil·lats i aiguardents s'imposen al comerç.

  • Segle XIX: Bases de la Viticultura Actual

    El transport permet el desenvolupament a la Mediterrània. Es produeixen atacs parasitaris:

    • Cuc del raïm, míldiu (pujades de preu, tractaments amb sofre, plantes resistents arriben a França d'Amèrica).
    • La fil·loxera i, després, el míldiu.
    Conseqüències de la Fil·loxera a França

    Desaparició de la vinya. 1892: arriba a Catalunya (fi dels contractes de rabassa morta, crisi social).

    Conseqüències Tècniques de la Fil·loxera

    Noves plantacions utilitzant portaempelts, tractaments fitosanitaris.

  • Segle XX: Regularització Vitivinícola

    Lluita contra el frau, protecció de l'origen del vi, regulacions de les plantacions de vinya.

Mètodes de Plantació i Recol·lecció Agrícola

Models de Plantació

  • Plantació Tradicional

    100 oliveres/ha, 7m x 10m. Poc mecanitzat. Costos de producció alts. Recol·lecció i poda manuals.

  • Plantació Intensiva

    200-300 ceps/ha, 6m. Semimecanitzat o mecanitzat. Poda manual o mecanitzada en alta densitat.

  • Plantació d'Alta Densitat

    400-700 ceps/ha, 6m x 3m.

  • Plantació Superintensiva

    >1500 ceps/ha, 4m x 1.2m. Elevat grau de mecanització. Recol·lecció mecànica, poda mecànica. Costos de producció menors, però costos d'implantació més grans. Vida útil curta. Regadiu fix.

Mètodes de Recol·lecció

  • Recol·lecció Manual

    Ordeig, vareig, caiguda natural.

  • Recol·lecció Semimecànica

    Vibració de branques, pintes mecàniques.

  • Recol·lecció Mecànica

    Vibració de tronc (sense o amb paraigua), recol·lecció lineal (verema o Colossus), recol·lecció lateral.

La Mosca de l'Olivera: Cicle i Control

Factors relacionats amb la mosca de l'olivera: temperatures moderades (32-34°C), varietats precoces, varietats per a taula o de doble aptitud, conreu de regadiu.

Cicle de Vida de la Mosca de l'Olivera

La mosca passa l'hivern en estat de pupa. Els adults procedents de pupes hivernants apareixen a principis de primavera. Poden abandonar la pupa als 8 o 10 dies. Vida adulta: 20-60 dies. Poden arribar fins a 4 generacions.

Danys Causats per la Mosca de l'Olivera

Disminució de pes i rendiment, qualitat de l'oli, acceleren la maduració, acidesa: 2-10%.

Mesures de Lluita contra la Mosca de l'Olivera

Primera quinzena de juliol: quan el nombre de mosques recollides per mosquer sigui superior a 25, iniciar tractament.

Entradas relacionadas: